zoeken binnen de website

Bits of Freedom nomineert drie kabinetsleden voor Big Brother Award

door: Redactie iBestuur | 16 november 2021

Geen genomineerden vanuit het bedrijfsleven. De prijs voor de grootste privacyschender van Nederland gaat dit jaar naar een lid van het kabinet. De drie genomineerden zijn de demissionaire ministers Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid), en staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Toeslagen). U kunt nu uw stem uitbrengen.

Demissionair Minister Grapperhaus is genomineerd voor het stiekem optuigen van een derde geheime dienst in Nederland | Beeld: Shutterstock

Wie is de grootste privacyschender van Nederland dit jaar? De organisator van de prijs, burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom, maakte gisteren de namen bekend van de kanshebbers. Ze werden geselecteerd met hulp van hun achterban. U kunt op hun website uw stem uitbrengen.
De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens een persconferentie op 13 december.

De drie genomineerden

  • Demissionair staatssecretaris van Huffelen (Financiën, toeslagen en douane).

Demissionair Staatssecretaris van Huffelen heeft haar nominatie te danken aan het toeslagenschandaal. De belastingdienst discrimineerde jarenlang op grond van afkomst door een hoger frauderisico te koppelen aan een niet-Nederlandse nationaliteit. Daarmee schond zij de privacy van vele onschuldige gezinnen, wiens leven door de toeslagenaffaire werd ontwricht: mensen bouwden torenhoge schulden op met alle gevolgen van dien en kinderen werden uit huis geplaatst.

  • Demissionair minister de Jonge (Volksgezondheid, welzijn en sport)

Demissionair Minister de Jonge is genomineerd wegens het onvoldoende gemotiveerd invoeren van het Coronatoegangsbewijs voor steeds meer plekken. De vrijheid om te kiezen of iemand gebruik wil maken van een QR-code als toegangsbewijs, wordt steeds kleiner nu deze op steeds meer plekken gevraagd wordt, die steeds dichter bij onze eerste levensbehoeften komen. Ook is er geen perspectief op afschaffing van deze maatregel.

  • Demissionair minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid)

Demissionair Minister Grapperhaus is genomineerd voor het stiekem optuigen van een derde geheime dienst in Nederland, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). De NCTV verzamelde en verspreidde jarenlang in het geheim gevoelige gegevens over burgers, zonder dat zij daar juridisch toe bevoegd waren. Denk hierbij aan het gebruiken van nepaccounts op sociale media om gegevens te verzamelen en delen met andere overheidsdiensten of gemeenten aanmoedigen private bedrijven in te zetten voor onderzoek in gebedshuizen als “onderdeel van de lokale aanpak jihadisme”.

De Big Brother Awards worden jaarlijks georganiseerd door Bits of Freedom. Tijdens deze avond wordt onderzocht hoe het is gesteld met privacy in Nederland. Het publiek nomineert kandidaten voor de Publieksprijs en bepaalt wie de privacyschender van het jaar wordt. Een vakjury reikt de Expertprijs uit. De Felipe Rodriguez Award uit aan een persoon die een buitengewone bijdrage heeft geleverd aan het beschermen van onze rechten.

tags: ,

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.