zoeken binnen de website

Delftse principes voor digitale soevereiniteit

door: Redactie iBestuur | 22 november 2021

De gemeenteraad in Delft heeft 18 november jl. het initiatiefvoorstel ‘Delftse principes voor digitale soevereiniteit’ unaniem aangenomen. Het voorstel is ingediend door de fracties van STIP, Onafhankelijk Delft, D66 en GroenLinks. “Door digitale soevereiniteit te omarmen houdt de gemeente zeggenschap over haar digitale infrastructuur en haar gegevens,” stelt STIP-raadslid Marcel Harinck.

De vijf Delftse principes voor digitale soevereiniteit

Marcel Harinck (STIP): Het begrip digitale soevereiniteit is in het voorstel vertaald naar vijf Delftse principes. Elk van deze vijf principes bevat concrete stappen om de digitale dienstverlening van de gemeente te verbeteren:

1. Vrijheid door opensourcesoftware en contractafspraken
2. Gebruik van open standaarden
3. Inzetten op hergebruik
4. Open tenzij
5. Duurzame samenwerking.

Klik HIER om het initiatiefvoorstel te lezen

Het voorstel werd grotendeels opgesteld door de Werkgroep ICT van STIP waarin de Piratenpartij Delft actief meewerkt. De Piratenpartij Delft en STIP werken al sinds 2017 samen en het nu aangenomen initiatiefvoorstel is tot nu toe het belangrijkste resultaat van deze unieke samenwerking. Geert-Jan Meewisse (Piratenpartij Delft): “Door een principiële keuze voor opensource te maken kiest Delft niet alleen voor het doorbreken van vendor lock-ins, maar ook voor de beste kwaliteit software. Doordat de code transparant is en vele ogen de code bekijken worden fouten sneller gevonden en verbeterd. Dit maakt de gemeente veel minder kwetsbaar voor ransomware. Publiek geld hoort uitgegeven te worden aan software die het publieke domein ten goede komt. Opensourcesoftware is niet gratis, het moet geschreven en verbeterd worden. “

Klik HIER om de reactie van het College van B&W te lezen

De Piratenpartij Delft en STIP hopen dan ook dat meer gemeenten de keuze maken voor meer digitale soevereiniteit. “Dan kan er samengewerkt worden en gaat het opensource vliegwiel steeds harder draaien. Gelukkig zijn er al hele goede initiatieven op dit gebied zoals CommonGround van de VNG.”

tags: , , ,

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.