zoeken binnen de website

Digitale sector wil minister van Digitale Zaken

door: Redactie iBestuur | 19 mei 2021

Richt een ministerie van Digitale Zaken in. Ivo Roefs van de branchevereniging Dutch Digital Agencies (DDA) roept informateur Mariëtte Hamer op digitale zaken als belangrijk onderwerp op te nemen in het regeerakkoord. De oproep sluit aan bij een lange rij van verenigingen en experts.

In een ingezonden brief in de Volkskrant laat de branchevereniging weten zich zorgen te maken over de digitale dienstverlening van de overheid. “Er is geen organisatie die het zich zo slecht kan veroorloven om onderweg klanten kwijt te raken als de overheid. Die moet er immers voor iederéén zijn. Dat de overheid die belofte op cruciale momenten niet waarmaakt, hoef ik niet uit te leggen, al helemaal niet in de Volkskrant. Iedereen heeft op deze pagina’s kunnen lezen over de hoofdpijndossiers waarin de IT van de overheid een rol speelt.”

Slimmer dan ooit

Roelofs roept op tot een slim regeerakkoord. “Slimmer dan ooit.” Een minister van Digitale Zaken moet de opdracht krijgen om de dienstverlening van de overheid radicaal te stroomlijnen. Hij schrijft: “De burger met zijn vraag en zijn rechten, dát moet het maatgevende vertrekpunt zijn. Dat vraagt niet om een kleine koerswijziging, maar om een volstrekt andere manier van werken.”

België heeft sinds 2014 een bewindspersoon op het thema digitalisering. Staatssecretaris Mathieu Michel zei onlangs in een interview met AG Connect dat het belangrijk is om digitalisering op het hoogste niveau te plaatsen. “Dat is belangrijk, want digitalisering is overal.”

De ambtelijke top schreef onlangs in een brief aan informateur Herman Tjeenk Willink dat zij geen oplossing zien in een departementale herindeling. Wel moet digitalisering een plek krijgen aan de bestuurstafel. Ze zetten in op vergaande kennis van digitalisering en ICT in de top van de rijksdienst. “Het is onze taak als Rijksdienst om deze onderwerpen te agenderen en het maatschappelijk debat hierover aan te jagen. Hiertoe hebben we een politiek gedragen kader nodig waar wij ons als Rijksdienst tot kunnen verhouden, waarbij richtinggevende uitspraken worden gedaan over het gebruik van onder meer big data, AI, (beïnvloedings)technologieën gericht op houding/gedrag en algoritmes.”

tags: ,

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.