zoeken binnen de website

GemeenteDelers: Inschrijving weer geopend

door: Redactie iBestuur | 26 oktober 2021

Er is een schat aan kennis en ervaring die nu vaak niet verder komt dan de gemeentegrenzen. GemeenteDelers is een landelijke competitie waarin een succesvolle lokale aanpak gedeeld wordt op een landelijk podium. Kent u een project dat extra aandacht verdient? Meld deze voor 5 december aan bij GemeenteDelers.

GemeenteDelers zet succesvolle initiatieven in het zonnetje en maakt de kennis ervan beschikbaar voor andere gemeenten.

Er zijn twee hoofdcategorieën:
1. Direct: Inwoners en/of organisaties ervaren direct verbeteringen van gemeentelijke diensten.
2. Indirect: Verbeteringen in (interne) dienstverleningsprocessen/systemen die indirect of pas op termijn merkbaar zijn voor inwoners/organisaties.

Welke projecten?

GemeenteDelers is op zoek naar casussen die de gemeentelijke dienstverlening verbeteren en die inclusiviteit als uitgangspunt hanteren. Het tonen van lef, kijken naar wat wél kan, samenwerken met inwoners en ondernemers en het toepassen van de menselijke maat worden extra gewaardeerd. Evenals initiatieven waarbij is samengewerkt met meerdere gemeenten, andere overheidsorganisaties of het bedrijfsleven. Indien het initiatief sterke ICT-componenten bevat dan wordt tijdens het assessment gekeken of deze voldoen aan de hiervoor gestelde standaarden voor Common Ground.

Kijk voor een overzicht van alle criteria in GemeenteDelers 2022 toelatings- en beoordelingscriteria

Alle inzendingen komen op de databank praktijkvoorbeelden van VNG. Een aantal ingediende initiatieven wordt mogelijk nog met hulp van onder andere VNG, VDP, A&O Fonds en/of de Maatschappelijke Alliantie verder uitgediept en opgeschaald.

“Aanmelden via GemeenteDelers”:nlhttps://gemeentedelers.nl/

GemeenteDelers

GemeenteDelers is een competitie in drie rondes. Aan het einde van elke ronde wordt vastgesteld welke casussen door gaan naar de volgende ronde. Ronde eén is van aanmelding naar longlist. In ronde twee worden de finalisten geselecteerd. De derde ronde is de finale ronde die leidt tot de winnaars die op het jaarlijkse VNG congres bekend gemaakt worden.

Ronde 1: van aanmelden naar longlist
In de eerste ronde worden alle binnengekomen aanmeldingen beoordeeld door een grote groep mensen aan de hand van een ruim set criteria (wisdom-of-the-crowd gedachte). De casussen die hier goed scoren gaan door naar de tweede ronde. Uiterlijk op 20 december is dan bekend welke casussen door zijn naar de volgende ronde.
Ronde 2: aan de slag met assessoren
In de tweede ronde komen de assessoren in duo’s langs op locatie. Ze nemen dan de tijd om in een uitgebreid gesprek dieper in te gaan op de casus. In dit gesprek wordt onder meer ingegaan op meetbare resultaten van de casus. Na de bezoeken stemmen de assessoren samen af welke casussen door gaan naar de finale. Dat is uiterlijk eind maart 2022 bekend.
Ronde 3: van finalisten tot winnaars
In de finaleronde worden de winnaars gekozen. De finalisten presenteren hun casus in maximaal tien minuten aan de GemeenteDelers jury. Ter voorbereiding op die pitch ontvangen de finalisten een professionele presentatietraining. Van alle genomineerde casussen wordt samen met jullie een promotiefilmpje gemaakt.

De feestelijke prijsuitreiking is in juni 2022 tijdens het jaarlijkse VNG congres.

Aanmelden via GemeenteDelers

tags:

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.