zoeken binnen de website

Gemeenten en Rijk naar automatische wifi-inlog

door: Peter Olsthoorn | 28 november 2013

Straks bij elke overheidsinstelling direct beveiligde wifi-toegang krijgen. Dat is het lonkende perspectief van de projecten Govroam voor gemeenten en Rijk2Air voor de rijksoverheid.

Govroam

Beide projecten zijn afgeleid van Eduroam, een van de meest succesvolle Nederlandse ICT-toepassingen wereldwijd, gemaakt onder Surfnet. Die telt nu ruim 20 miljoen gebruikers.

De uitbreiding naar overheden onder de naam Govroam zal uniforme wifi-toegang opleveren voor alle Nederlandse gemeenteambtenaren bij alle gemeenten. Het is een initiatief van Surfnet, Paul Francissen van Envolve in Zeist voor projectmanagement en Arno Groenendijk van de gemeente Deventer als eerste aanjager.
De laatste: “We liepen bij Stanford University in Californië en konden met de laptop van m’n vrouw, die in het onderwijs werkt, zomaar online dankzij Eduroam. Toen ging de bel rinkelen. Eén keer registreren en inloggen en het is gebeurd. De medewerker van Arnhem stapt het Haagse gemeentehuis binnen en heeft toegang.”

Wat zo eenvoudig is voor de gebruiker, zeker qua beveiliging, vergt het nodige qua implementatie. De beveiliging moet immers optimaal zijn en ‘man in the middle’- en ‘DNS-attacks’ moeten worden voorkomen.
Behalve Deventer zijn inderdaad Arnhem en Den Haag de voorlopers in dit traject. Groenendijk: “Bij Arnhem en Deventer hebben inmiddels omliggende gemeenten aangehaakt, zoals Olst-Wijhe, Raalte en Rheden. Den Haag heeft qua omvang even genoeg aan zichzelf, maar het zwaan-kleef-aaneffect zal tot snelle verbreiding leiden”, verwacht Groenendijk.

Helemaal nieuw voor overheden is dit niet, want de Belgen hebben Eduroam al van het academische naar het overheidsdomein gebracht, ook onder de naam Govroam. Het beheer wordt daar echter gedaan door Belnet, het Belgische Surfnet. Dat werkt ook voor overheden, die er steeds ruimer gebruik van maken.

In Nederland stoeit de rijksoverheid zelf met Eduroam; het Shared Service Centrum ICT van Binnenlandse Zaken doet dat onder de naam Rijk2Air in drie variaties:

  • Rijk2Air voor toegang van medewerkers tot internet met ‘bring your own device’;
  • Rijk2Air-Gast voor gasten van medewerkers die een ‘ticket’ hebben aangevraagd;
  • Rijk2Air-M: ‘managed’ wifi-dienst voor veilige toegang tot het bedrijfsnetwerk, ook voor Het Nieuwe
    Werken met de flexibele werkplekken.

Rijk2Air is beschikbaar in elk gebouw met wifi van de SSC-ICT-deelnemers: BZK, Financiën, I&M en SZW, uitgerold conform het plan Compacte Overheid. “We richten ons nu eerst op andere departementen zoals EZ en de buitengebieden en koppeling met Govroam is een optie voor de toekomst.”
Groenendijk betreurt dat: “In onze co-creërende samenleving buitelen gemeenten, provincies en Rijk over elkaar heen in intensieve samenwerking. Het Rijk apart houden is toch een beetje oud denken.” De tijdelijke oplossing: gemeenteambtenaren krijgen als ‘gast’ toegang bij het Rijk.

tags: , , ,

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.