zoeken binnen de website

Internationale WSA award voor 'digital wallet' IRMA

door: Redactie iBestuur | 9 februari 2022

Het project ‘IRMA – A digital wallet for your privacy data on your phone’ heeft de internationale WSA-award gewonnen in de categorie ‘Government & Citizen engagement’. Gemeente Amsterdam geeft met de IRMA-app uitvoering aan de ‘Agenda Digitale Stad’ en zorgt voor een toegankelijke dienstverlening: inwoners krijgen de regie over hun eigen gegevens via een digitale identiteit.

IRMA is de afkorting voor I Reveal my Attributes

WSA is een uniek wereldwijd platform om lokale digitale innovaties te verspreiden, die bijdragen aan de doelen van de VN; combineren van moderne technologie met maatschappelijke impact op gelijkheid, toegang tot informatie en inclusiviteit. Dit jaar waren er 380 nominaties uit bijna 182 VN-lidstaten. Hieruit zijn er 40 gekozen als de meest opvallende.

Winnende IRMA-app
De winnaars van dit jaar zijn een uitstekend voorbeeld van hoe digitale oplossingen kunnen helpen om iedereen volwaardig mee te laten doen in de maatschappij. Met de IRMA-app kan iedereen een digitale identiteit krijgen en participeren in de maatschappij. Met de digitale identiteit in de hand kan iedereen gebruikmaken van voorzieningen. Bovendien geeft het inwoners volledige controle bij het delen van (persoonlijke) gegevens. Het is transparant welke gegevens gevraagd worden en voor welk doel deze nodig zijn.

Wethouder Touria Meliani Digitale Stad, gemeente: “Als stad willen we onze dienstverlening zo simpel en toegankelijk mogelijk maken voor iedereen en tegelijkertijd op een veilige en verantwoorde manier omgaan met de data van Amsterdammers. Met IRMA deel je alleen de hoogstnoodzakelijke gegevens, data is niet centraal opgeslagen en de app laat duidelijk zien wat je deelt en met wie. IRMA laat zien dat privacy versus gemak geen spanningsveld hoeft te zijn, en daarom ben ik trots op de prijs die deze app heeft gewonnen.”

Stichting Privacy by Design
IRMA is ontwikkeld door de stichting Privacy by Design. IRMA is de afkorting voor I Reveal my Attributes. Hierbij wordt nauw samengewerkt met SIDN, de beheerder van het .nl-domein. SIDN beheert de IRMA-infrastructuur en werkt aan de doorontwikkeling van de IRMA-app.

Informatie WSA award

tags: ,

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.