zoeken binnen de website

'Stop overhaaste invoering Super SyRI’

door: Redactie iBestuur | 25 mei 2020

Op 5 februari haalde de rechtbank in Den Haag definitief een streep door het risicoprofileringssysteem SyRI (Systeem Risico Indicatie). Het kabinet kreeg weliswaar klappen, maar raakte niet knockout. Sterker: het kabinet heeft een wetsvoorstel ingediend voor een Super SyRI, een grotere, ingrijpendere opvolger. In een open brief roept de SyRI-coalitie het kabinet op daar mee te stoppen.

BVV

Beeld: Bij Voorbaat Verdacht

In de open brief, ondertekend door de maatschappelijke coalitie tegen SyRI (Platform Burgerrechten; Nederlands Juristencomité voor de Mensenrechten (NJCM); FNV Stichting; Privacy First; Stichting KDVP; De Landelijke Cliëntenraad; Tommy Wieringa en Maxim Februari) vindt dat het kabinet met het wetsvoorstel Wet Gegevensverwerking Samenwerkingsverbanden (WGS) de hevige kritiek van NGO’s en de negatieve adviezen van de Raad van State en de Autoriteit Persoonsgegevens in de wind. ‘Dat is op zich al ernstig. Daarbovenop werd het voorstel op het laatste moment, nadat was geadviseerd, uitgebreid met vier publiek-private SyRI’s, samenwerkingsverbanden die nog niet in de eerste versie van het wetsvoorstel stonden. Dit terwijl de Raad van State juist stelde dat elk samenwerkingsverband een afzonderlijke wet vereist’, aldus de opstellers van de open brief.

Niets geleerd

De coalitie schrijft dat het voorstel de risico’s van heimelijke data-analyses op burgers miskent. Hoe desastreus de gevolgen daarvan kunnen zijn, is op dit moment actueler dan ooit wegens de toeslagenaffaire. ‘Duizenden onschuldige burgers werden hierdoor geraakt. De gegevensanalyses op basis waarvan dit gebeurde waren ondoorzichtig, discrimineerden en zijn tot op de dag van vandaag geheim voor de getroffen burgers.’

Ook de haast waarmee het wetsvoorstel door de Tweede Kamer moet worden ‘gejast’, ergert de SyRI-coalitie. ‘Vooralsnog lijkt vanuit de kabinetspartijen te worden ingezet op haast bij de invoering van het voorstel in de Kamer. Nog voordat het bij de Kamergriffier binnenkwam, verzocht het CDA al om een zo spoedig mogelijke behandeling op vrijdag 15 mei; dit verzoek haalde het op één stem na niet. De eerste behandeling van het wetsvoorstel staat nu gepland op woensdag 27 mei.’

Bron: Bij Voorbaat Verdacht

Open brief die de maatschappelijke coalitie tegen SyRI aan het kabinet stuurde

tags: , , ,

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.