zoeken binnen de website

Toegankelijkheid van overheidsapps moet verbeteren

door: Redactie iBestuur | 18 juli 2022

Begin deze maand werd in de Tweede Kamer een motie aangenomen die de toegankelijkheid van overheidsapps moet verbeteren. Er mankeert nogal wat aan de huidige apps. Van de bijna 600 overheidsapps blijkt maar 1,25 procent aan alle eisen te voldoen stelt het kennisplatform Appt. Staatssecretaris Van Huffelen moet dit najaar met een plan komen.

Appt. Hét platform voor app toegankelijkheid. | Beeld: Appt

Appt onderzocht het register met toegankelijkheidverklaringen van overheidsapps. Het ontdekte dat negen van de elf makers van apps die claimen aan alle eisen te voldoen – de zogenoemde A-status – dat onterecht doen.

Conclusies

  • Slechts 1,25% van de overheidsapps blijkt inmiddels toegankelijk te zijn.
  • Er ontbreekt informatie over de toegankelijkheid van honderden overheidsapps.
  • Er zijn ongeveer twee keer zoveel toegankelijkheidsonderzoeken beschikbaar ten opzichte van vorig jaar.
  • Uit onze controle blijkt dat niveau A (volledig toegankelijk) onterecht is ingevuld bij 9 van de 11 toegankelijkheidsverklaringen.

Volgens de huidige regels hoeven overheidsapps ook niet aan alle toegankelijkheidseisen te voldoen. Als ze over een geldige toegankelijkheidsverklaring beschikken en beloven om verbeteringen door te voeren, is dat voldoende. Er ontbreekt echter informatie over de toegankelijkheid van honderden overheidsapps. Ook worden de toegankelijkheidsverklaringen niet inhoudelijk getoetst. Zo ontstaat een administratieve werkelijkheid waarin apps volgens de registratie akkoord lijken, maar in werkelijkheid niet toegankelijk zijn, klagen belangenorganisaties voor mensen met een beperking.

Appt is een platform dat de toegankelijkheid van apps toegankelijk bevordert.

tags: , ,

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.