Artikel

Hoe mobile geschiedenis wordt

De afgelopen jaren heb ik veel tijd gestoken in de transformatie van de geautomatiseerde werkplek. Na dertig jaar continue groei in het pc-segment, is het aantal toetsaanslagen op de pc significant gedaald. De smartphones en tablets - eens hebbedingetjes voor technofreaks - zijn uitgegroeid tot alledaagse devices.

Waren de Palm- en Psion-computers nog meer een elektronische versie van de Succesagenda (wie kent ‘m nog?), de iPhones en Androids zijn uitgegroeid tot digitaal verlengstuk van ons zijn. IT vanuit de broekzak heeft een revolutie ontketend bij jong en oud. De snelheid waarmee informatie ons bereikt en het gemak waarmee we met dierbaren overal ter wereld in contact staan, is ongekend. Soms op het onrustige af. Maar hoe zit het met de zakelijke toepassingen?

Vooral de smartphone is zakelijk niet meer weg te denken. Het is dan ook geen voorrecht meer er een van de baas te hebben, eerder een logisch gevolg van moderne werkstijlen. Want het kantoor is nog slechts een van meerdere werkplekken en de 24-uurseconomie heeft zijn intrede gedaan. Toch zijn de apps die primaire bedrijfsprocessen écht effectief ondersteunen of zelfs hervormen nog sterk in de minderheid. Dat vergt dat softwareleveranciers bestaande pakketten uitbreiden met allerlei taakgerichte apps die slim in elkaar zitten. Ze moeten snel in gebruik zijn en optimaal aansluiten bij de toepassing: onderweg, op een afspraak of bij de uitvoering van een specifieke taak.

Mobile first

Maar daar gaat het niet alleen om. Ook bestaande werkprocessen moeten worden aangepast aan deze nieuwe efficiency. Want niet alleen de gebruikers moeten wennen aan de nieuwe toepassing; zaken kunnen – en moeten! – in de hele keten slimmer geregeld worden. Even iets bestellen en betalen op de smartphone is zo gebeurd, maar langzamerhand zien we het wel als afwijkend als het daarna niet binnen 24 uur geleverd is. De effecten van een simpel appje werken dus door in de snelheid van de hele keten. Dat maakt het appje niet het begin maar eerder het sluitstuk van procesoptimalisatie. En dat terwijl de druk om te vernieuwen vaak juist voort komt uit de mobile-app-gedachte. Mobile first, heet dat met een mooie term. Mijn verwachting is dat dit gedachtegoed de komende jaren ook zakelijk een vlucht gaat nemen. De basis daarvoor is in elk geval gelegd, met als leuk voorbeeld de samenwerking tussen Apple en IBM die 100 apps gaan opleveren voor allerlei specifieke bedrijfstakken.

BYOD is geen risicofactor meer

Naast de introductie van zakelijke toepassingen, groeit het besef dat informatiebeveiliging en privacy met de grote hoeveelheden vastgelegde informatie een zorg aan het worden is. Daarom  neemt ook de aandacht voor het beveiligen van de smartphones en tablets toe. Bij de eerste toepassingen van e-mail op de smartphone was die aandacht er nog niet echt. Ineens leek beveiliging geen issue meer, zolang als de mail maar mobiel werd. Gelukkig zie ik steeds vaker dat organisaties beseffen dat de eigenaren van de opgeslagen data daar een belangrijke rol in spelen. De Chief Information Security Officer is daarmee geboren.

De mogelijkheden om applicaties en data op mobile devices veilig én gebruikersvriendelijk te benaderen, zijn nu echt volwassen geworden. Zowel de mobiele platformen als de MDM-/MAM-tools hebben hun pijlen daarop gericht. De smartphone neemt zelfs steeds vaker de rol in van een security token en lokaal opgeslagen biometrische kenmerken geven snel toegang tot informatie. Technologisch is het geen probleem meer om zakelijk en privégebruik veilig vanaf één en hetzelfde device te faciliteren. BYOD is daarmee geen risicoverhogende factor meer, maar eerder een norm.

Synergie

Samenvattend kunnen we stellen dat smartphones en tablets in combinatie met de moderne beheervoorzieningen zijn uitgegroeid tot een volwassen platform voor zakelijk gebruik. Softwareontwikkeling zal zich daarop steeds verder concentreren. Bovendien staat de ontwikkeling niet stil: grotere tablets en nog krachtigere smartphones die in staat zijn zich als een pc te gedragen zijn een feit. Gekoppeld aan het ‘Internet of Things’ zijn er grootse zaken mogelijk, met momenteel veel ontwikkeling in de domotica en smartwatches. Nog even en de stationaire zakelijk beheerde pc als onderdeel van een LAN-netwerk staat (samen met de Succesagenda) alleen nog maar in het geheugen van ouderen. Synergie tussen ‘intelligente devices’ met de cloud als intermediair is dan de norm. In een relatief korte periode zal IT een significante transformatie ondergaan. En niemand heeft het dan nog over ‘mobile’.

Erik Heil houdt zich als Lead Architect bezig met het adviseren en ondersteunen van de organisatie bij de transformatie van de ICT, waarbij cloud en mobility centraal staan.

  • Ad Gerrits | 29 februari 2016, 13:01

    Leuk en nuttig stuk om organisaties wakker te schudden dat de uitdaging niet alleen meer is wanneer je je Windows-pc’s upgrade. Voor veel jongeren hoeft mobile trouwens niet eens historie te worden omdat ze niet anders kennen.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren