zoeken binnen de website

Projectpagina 'Over Informatie Gesproken'

rddi logo

8 juni: Keukentafelsessie #2 'Spanningen in de informatierelatie overheid en burger'

nieuws | 2 juni 2022

De Wet open overheid schrijft voor dat burgers recht hebben op informatie van de overheid. In deze tweede keukentafelsessie met regeringscommissaris Arre Zuurmond zetten we deze opdracht centraal: wat vraagt de burger en wat biedt de overheid. Matchen vraag en aanbod wel met elkaar? Waar schuurt en wringt het, waar gaat het goed? En vooral: wat kan er beter?

In Keukentafelsessie #1 stond de overgang van Wob naar Woo centraal.

De Wet open overheid schrijft voor dat burgers recht hebben op informatie van de overheid. Overheden zijn sinds 1 mei 2022 zelfs verplicht om op eigen initiatief informatie openbaar te maken. Er wordt dan ook hard gewerkt om die actieve openbaarmaking steeds meer vorm te geven.
Maar zijn we er dan? Want informatie bieden is mooi, maar het heeft alleen echt zin als die informatie voor de ontvangende partij begrijpelijk en toegankelijk is; als de burger of ondernemer de ontvangen informatie daadwerkelijk kan inzetten om zijn doelen te bereiken. Of het nou gaat om het aanvragen van een vergunning of om een ingewikkelde belastingkwestie.

Doet u mee?

Wanneer: woensdag 8 juni, 15:00-17:30 uur
Waar: live opname vanuit de bibliotheek IJsselstein
Wat: kijken & meedoen: online achter uw pc, laptop of iPad

Aanmelden via deze link

Gastenlijst

Aan tafel een keur aan deskundigen die vanuit hun eigen expertise met de regeringscommissaris en met elkaar in gesprek gaan. Niet de confrontatie is het doel, maar het samen zoeken naar verbeterpunten. En u, de kijker, staat daarbij niet aan de kant, want tijdens de livestream kunt u in break-outsessies meepraten en uw eigen verbeterideeën inbrengen.

Op de gastenlijst:
  • Frank Huysmans bijzonder hoogleraar information society Universiteit van Amsterdam.
  • Wouter Sluis-Thiescheffer lector media design Hogeschool van Arnhem en Nijmegen
  • Julia Kleinrensink, projectleider taalhuis bibliotheek en laaggeletterdheid Bibliotheek Lek & IJssel en fractievoorzitter GroenLinks Utrecht.
  • Gert Staal, directeur bibliotheek Lek & IJssel
  • Tim Vos-Goedhart, projectleider Open State Foundation
  • Ronald Huizer, directieteam Lezen en digitale geletterdheid KB
  • Raph de Rooij, policy officer inclusie ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
  • Marianne de Nooij, senior beleidsmedewerker Openheid en Digitalisering Bestuur provincie Zuid-Holland
  • Jan Roest, programmamanager Omgevingswet provincie Zuid-Holland

8 juni live opname vanuit bibliotheek IJsselstein

Regeringscommissaris informatiehuishouding, Arre Zuurmond, gaat met een serie keukentafelsessies door het land. Hij wil in gesprek met politici, bestuurders, professionals, praktijkdeskundigen en burgers. Niet de confrontatie is het doel, maar het samen zoeken naar verbeterpunten. En u, de kijker, staat daarbij niet aan de kant, want tijdens de livestream kunt u in break-outsessies meepraten en uw eigen verbeterideeën inbrengen.
Houd voor de gastenlijst van de regeringscommissaris vooral deze website in de gaten!

Aanmelden via deze link

De keukentafelsessie worden georganiseerd door iBestuur en het Rijksprogramma voor Duurzaam Digitale Informatiehuishouding (RDDI).

Kijk hier Keukentafelsessie #1 terug: Wob-verzoek wordt Woo-verzoek

tags: ,

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.