zoeken binnen de website

Projectpagina 'Over Informatie Gesproken'

rddi logo

Video iBC2021: Maatchappelijke coalitie voor een open overheid

door: Redactie iBestuur

nieuws | 14 oktober 2021

Hoe kunnen datatechnologie en AI de overheid helpen om haar informatievoorziening ‘open en op orde’ te krijgen? Het antwoord ligt mogelijk in Society 5.0. “Het is niet alleen een zaak van de overheid,” stelt RDDI-directeur Jacqueline Rutjens. Ze pleit voor een maatschappelijke coalitie. Kijk hier de video terug van de break-out sessie tijdens het iBestuurcongres 2021

Tijdens het iBestuurcongres van 15 september jl. verzorgde Jacqueline Rutjens, directeur Rijksprogramma Duurzaam Digitale Informatiehuishouding (RDDI), samen met twee specialisten van Capgemini Harm Erbé en Gertjan Blom een break-out sessie.

“We willen als overheid leren van andere sectoren en ook van het buitenland.” Het rapport Society 5.0 biedt aanknopingspunten. “Hoe kan AI ook medewerkers ondersteunen bij het werken met informatie? Ambtenaren willen niets liever dan met de publieke zaak bezig zijn en de Kamer, journalisten en burgers bedienen met goede informatie.” Departementen zijn nu bezig met de uitvoering van een plannen in het kader van ‘Open op Orde’. Maar we moeten verder in de toekomst kijken, stelt Rutjens. “Het is niet alleen een zaak van de overheid en ook niet van IT-leveranciers, het is ook van de burger zelf wetenschap en politiek. We roepen iedereen op om mee te doen in een maatschappelijke coalitie. Een coalitie die zich sterk maakt voor een digitale samenleving waarin de kwaliteit (tijdigheid, betrouwbaarheid en toegankelijkheid) van informatie centraal staat.”

Hoe kunnen datatechnologie en AI de overheid helpen om haar informatievoorziening ‘open en op orde’ te krijgen? Technologisch gesproken zijn er volop mogelijkheden, wat is er bestuurlijk voor nodig om deze daadwerkelijk te benutten? Het antwoord ligt mogelijk in Society 5.0. Capgemini bracht onlangs hierover een rapport uit. Een goede informatiehuishouding ligt aan de basis van een mensgerichte dienstverlening. Het is niet alleen een ‘moetje’, stelt Harme Erbé. “We moeten als organisaties leren te horen en te zien,” stelt Erbé. “Maar je moet ook kunnen onthouden en herinneren. Technologie kun je hierbij als helpende hand inzetten.”

Gertjan Blom vertelt over CSP’s, Content Services Platforms. Hij ziet dat departementen ieder hun eigen workflows en informatiesystemen hanteren, ieder departement is uniek. Maar er zijn ook vergelijkbare worksflows, zoals nota-stromen, Kamervragen en WOB verzoeken. Voor deze standaarden is het mogelijk om voor het Rijk een generiek platform te realiseren. Met als resultaat een hogere kwaliteit en productiviteit van ambtenaren én een substantiële reductie van kosten.

Ook in andere sectoren zijn vergelijkbare vraagstukken aan de orde. Erwin Vorwerk vertelt over de informatiehuishouding in de financiële sector. Verbouwen terwijl de winkel open is is een hele uitdaging, vertelt de vice-president Insights & Data practice van Capgemini. “Een belangrijk thema in de financiële sector was allereerst het op orde krijgen van de relatiegegevens. Hiernaast het monitoren van financiële transacties. Tenslotte het ‘verslimmen’ van allerlei processen door toepassen van data en kunstmatige intelligentie.” Belangrijker ook is dat door een goede informatiehuishouding de bank veel beter kan voldoen aan wet- en regelgeving in verband met terrorisme en witwassen.

tags: , , , ,

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.