zoeken binnen de website

Peter de Baat en Bert Bouwmeester ambassadeurs Wet open overheid

door: Redactie iBestuur | 13 februari 2023

Twee oud-burgemeesters, Peter de Baat en Bert Bouwmeester, zijn actief als ambassadeurs Wet open overheid (Woo). In het kader van het project ‘Grip op informatie’ voeren ze gesprekken met gemeenteraden, colleges en gemeentelijke organisaties om de invoering van de wet te versnellen.

Peter de Baat (l) is oud-burgemeester van Montferland, Bert Bouwmeester is oud-burgemeester van Coevorden. | Beeld: VNG

De ambassadeurs werden dit najaar benoemd tot ambassadeurs voor de Wet open overheid (Woo). Hun doel is om de komende drie jaar met 80% van de Nederlandse gemeenten in gesprek te gaan. Hun inzet is onderdeel van het project Grip op informatie.

Peter de Baat is oud-burgemeester van Montferland, Bert Bouwmeester is oud-burgemeester van Coevorden.

Kerntaak gemeente

“Openbaarmaking is ook op weg om een nieuwe kerntaak bij gemeenten te worden”, zegt De Baat in een interview op vng.nl. “Volgens artikel 1 van de Woo heeft iedereen recht op toegang tot publieke informatie zonder daarbij een belang te hoeven stellen. Dat is een subjectief recht op informatie. Dat vraagt van de overheid de organisatie en processen daar op in te richten.”
Maar dan moet er wel draagvlak voor zijn, vult Bouwmeester aan. “Het moet altijd gaan om de verkenning van wat haalbaar is. Als je een bestuurlijke ambitie formuleert, dan is dat een openbare uitspraak. Als blijkt dat de ambtelijke structuur ontbreekt voor die ambitie, dan creëer je je eigen ongeluk. Het moet geen mooi-weer verhaal zijn.”

tags: , ,

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.