zoeken binnen de website

Aandacht voor de informatiehuishouding!

door: Max Oosterbeek, 3 juni 2021

Uitgeklede Woo goed voor informatiehuishouding

Welkom in de Tweede Kamer! Nieuwe leden komen de Tweede Kamer altijd binnen vol passie voor de zaak en interesse in specifieke domeinen. Maar slechts weinigen profileren zich als gespecialiseerd in informatiehuishouding. Toch is het een onderwerp waar iedere politicus, en eigenlijk ook iedere ambtenaar, iets van moet weten.

reacties: 2

lees meer

Open source is volwassen geworden. Nu de overheid nog.

door: Edo Plantinga, 2 juni 2021

Recentelijk verscheen een onderzoeksrapport naar open source communities. Je zou het beeld kunnen krijgen dat Common Ground op een fundament van drijfzand bouwt en gedoemd is te mislukken. Dat is zeker niet het geval. In dit artikel geef ik een realistischer beeld van de volwassenheid van de markt rondom open source software. En wat dat betekent voor de overheid.

reacties: 4

lees meer

Cowboy Spionnen

door: Bart Jacobs, 27 mei 2021

In de afgelopen tijd is een ontwikkeling zichtbaar geworden waarbij gewone ambtenaren, zonder bijzondere bevoegdheden, het online gedrag van burgers systematisch en soms heimelijk in kaart brengen. De landmacht, de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV) en ook verschillende gemeenten overtraden op een dergelijke wijze de wet. Wat is hier aan de hand?

reacties: 1

lees meer

De informatieprofessional anno 2021: het is tijd om lef te tonen

door: René de Jong, 12 mei 2021

Toegegeven, in het verleden is er stevig bezuinigd op informatiebeheer binnen de overheid. Maar met de toegenomen aandacht voor de informatiehuishouding liggen er voor ons informatieprofessionals kansen. Die moeten we benutten! Hoe? Door ons op te stellen als volwassen partner van de organisatie en als de experts die we zijn.

lees meer

Denkgereedschap voor raadsleden

door: Hanneke Poelmans, 6 mei 2021

Om raadsleden meer grip te geven op het nadenken en besluiten over digitalisering, verscheen onlangs de publicatie ‘Digitalisering in beeld; denkgereedschap voor raadsleden’. Auteur Simone Halink van de Argumentenfabriek en bestuurslid Sjir Hanssen van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden vertellen over het belang van breed nadenken over verschillende waarden die volksvertegenwoordigers kunnen hebben over digitaliseringsvraagstukken.

lees meer

Burgerinitiatief ‘i-mentor'

door: Daan Rijsenbrij , 3 mei 2021

Een groep van onafhankelijke professionals met specifieke ervaring in onderwerpen als opdrachtgeverschap, governance, architectuur, techniek, data, cybersecurity en communicatievaardigheden rond grote ICT-programma’s, heeft een eigen bureau opgericht met het doel kennis en ervaringen over te dragen aan overheden. Zij maken zich zorgen over de inadequate IT bij de overheid.

reacties: 1

lees meer

Datatech is hot, maar mensenrechten zijn cool – dat laatste horen we te weinig

door: Aviva de Groot, 26 april 2021

Beleid op datatechnologie is hard nodig de komende kabinetsperiode. Enthousiaste plannen over de inzet van big data en algoritmen moeten gepaard gaan met een even enthousiast verhaal over mensenrechtelijke waarborgen.

lees meer

De businesscase in de toeslagenaffaire

door: Maarten Hoekstra, 26 april 2021

De ‘Businesscase Fraude’ vormt een essentieel element in het ontstaan van de toeslagenaffaire zo blijkt uit het rapport ‘Ongekend Onrecht’. Terwijl, volgens de theorie, de businesscase investeringen in goede banen moet leiden, blijkt in deze praktijkcasus het tegenovergestelde het geval. Hoe heeft het zover kunnen komen? En valt er iets tegen te doen?

lees meer

Common Ground: nieuw naast oud, hoe verbind je die twee?

door: Sven Blom en Klaske Schep, 20 april 2021

Er is veel draagvlak voor de principes van Common Ground, maar ze implementeren blijkt nog niet zo eenvoudig. Eén van de realisatieprincipes is: ‘Nieuw naast oud’. Op deze wijze wordt de oude architectuur geleidelijk vervangen door nieuwe architectuur. Een goed en helder principe. Maar wat nou als bij een gemeente oud op omvallen staat en nieuw nog niet voldoet?

reacties: 6

lees meer

BTG en solution partners bouwen brug naar Smart City

12 april 2021

“De Smart City is een van de belangrijkste thema’s voor BTG/TGG. Reden temeer waarom dé Branchevereniging ICT en Telecom Grootgebruikers, de Expertgroep Smart Society heeft opgezet met onder andere als onderdeel ‘Smart City.’ De Expertgroep bestaat onder meer uit partijen uit de achterban en opereert als aanjager om te komen tot oplossingen voor een smart sustainable city”, aldus Petra Claessen CEO BTG/TGG.

lees meer

Geen luchtkastelen maar echte oplossingen

Digitale Zaken

door: Nathan Ducastel, 7 april 2021

‘Te vaak laten we ons als overheid overvallen door de effecten van digitalisering. We laten de keuzes die de informatiesamenleving vormgeven over aan anderen, zoals grote techbedrijven’, zegt Nathan Ducastel, beleidsdirecteur Informatiesamenleving bij de VNG en directeur van VNG Realisatie.

reacties: 1

lees meer

Is open source goed voor de veiligheid?

Over de drempel

door: Arjan Widlak, 31 maart 2021

Open en veilig, zijn dit twee concepten die elkaar versterken of juist niet? De broncode van open source software kan iedereen inspecteren. Wat de impact daarvan is op de veiligheid, daarover verschillen de meningen. Een kort overzicht van (klassieke) posities met commentaar van Melanie Rieback en Brenno de Winter, betrokken bij de diverse nieuwe corona-applicaties, waaronder CoronaMelder.

lees meer

Het corona paspoort lijkt onvermijdelijk, maar wat stelt het voor?

door: Rob van den Hoven van Genderen, 31 maart 2021

De Middellandse –Zee lobby lijkt te zijn geslaagd. Het Corona paspoort komt er naar alle waarschijnlijkheid voor alle Europeanen. Er blijft nog wel onzekerheid over de wijze hoe het zogenaamde ‘groene’ certificaat de lading dekt.

lees meer

Bij elk proces waar de overheid bij betrokken is, komt IT kijken

Digitale Zaken

door: Hans Canisius, 31 maart 2021

De wens om digitalisering naar een hoger niveau te tillen is er, waarom gaat het dan toch zo vaak mis? En hoe kan het kabinet ervoor zorgen dat het in 2025, bij de volgende verkiezingen, voor eens en voor altijd dergelijke IT-blunders achter zich heeft gelaten?

lees meer

Visie op 'de cloud', ouderwets of hard nodig?

door: Herman Timmermans, 22 maart 2021

Ronde tafel over cloud

Wij leven in een tijd dat het hebben van een visie ouderwets lijkt. Anno 2021 werken we incrementeel en ontwikkelen we nieuwe producten en diensten via korte doelgerichte ‘sprints’. Maar wat als iedereen zijn eigen doel nastreeft? Als tegelijkertijd verschillende teams aan het ‘sprinten’ zijn? Kijkend naar de overheid zou een visie op wat we willen en niet willen met betrekking tot ‘de cloud’ een zinvolle investering zijn.

lees meer