Podium biedt plaats voor artikelen, visie en opinie van auteurs uit de publieke sector dan wel van auteurs op persoonlijke titel. De redactie behoudt zich het recht voor ingezonden artikelen te weigeren dan wel te redigeren of in te korten. Artikelen kunt u sturen naar redactie at ibestuur.nl

zoeken binnen de website
podium
Traditioneel kijken naar gebruik nieuwe technologie, vertraagt innovatie
door: Martin Pronk, 9 april 2019

Social media bieden, volgens Martin Pronk, voor ons land een uitgelezen kans om het voortouw te nemen om de wetgeving optimaal in te richten, waarbij we nadrukkelijk ook ruimte laten voor de vele mogelijkheden en kansen. Wanneer we dit signaal breder uitdragen, zullen we er op termijn de positieve gevolgen van zien.
LegOps: schakel tussen beleid en uitvoering
Agile aanpak om tot een –I-uitvoerbaar beleid te komen
door: Peter Sciamanda en Jeroen Hak, 4 april 2019

Door middel van een Agile aanpak de kwaliteit en uitvoerbaarheid van toekomstige wet- en regelgeving verhogen, waarbij beleid en uitvoering blijvend samenwerken. Dat is de gedachte achter LegOps (Legislatie en Operatie). Dat de aanpak aanslaat blijkt onder meer uit het feit dat meerdere CIO’s bij uitvoeringsorganisaties sterk geïnteresseerd zijn.
reacties: 3
Opheffen BIT is risico én kans voor Rijks IT
door: Frank Vogelezang en Sytse van der Schaaf, 11 maart 2019

Er komt vooralsnog geen verlenging voor het Bureau ICT-Toetsing (BIT), die in opdracht van de Tweede Kamer, grote rijksbrede IT-projecten vooraf en tijdens de looptijd controleert. De kennis en ervaring wordt de komende twee jaar overgebracht naar de CIO Offices van ministeries zelf. Deze vrijblijvende verplaatsing van de controlefunctie lijkt op het eerste gezicht desastreus. Tegelijkertijd biedt het ook tal van nieuwe kansen voor versteviging van grootschalige IT-programma’s bij de Rijksoverheid.
reacties: 1
Informatiebeheer-by-design als standaard
door: Paul Deurvorst, Marco Klerks en Dirk Schravendeel , 28 februari 2019

Obesitas en dementie. Woorden die je zou verwachten bij een congres over volksgezondheid, maar die onlangs werden uitgesproken tijdens een bijeenkomst over vernieuwende archiefconcepten. De hoeveelheid informatie die de overheid ontvangt, verwerkt, verstuurt en bewaart stijgt explosief. Tegelijkertijd bestaat er toenemende zorg over de terugvindbaarheid van informatie die – naast in databases – is vastgelegd in documenten.
reacties: 2
We hebben deugden nodig voor ethische algoritmes
door: Marc Steen, 27 februari 2019

Het gaat steeds vaker over algoritmes en artificiële intelligentie (AI) in overheid en openbaar bestuur. Zo was daar het ‘Ongevraagd advies over de effecten van de digitalisering voor de rechtsstatelijke verhoudingen’ van de Raad van State, over geautomatiseerde besluitvorming, zelflerende systemen en ketenbesluitvorming. Een mooi onderwerp. Controversieel ook. In de context van bestuur wil je immers ook in kunnen grijpen in automatische besluitvorming en beslissingen kunnen traceren.
Het begin van een succesvol programma
Goed opdrachtgeverschap
door: Robert Jansen en Jan Gudde, 20 februari 2019

Er valt nog veel te verbeteren bij de aanbesteding of uitvoering van ICT-projecten bij de overheid. Terugkerende bottleneck: het opdrachtgeverschap is niet goed (genoeg) ingevuld. Bestuurlijke realiteit en complexiteit zijn hier vaak debet aan. Robert Jansen-de Witte en Jan Gudde, respectievelijk opdrachtnemer en opdrachtgever van het Programma Aanbesteding ICT-werkomgeving Rijk (IWR) over goed opdrachtgeverschap.
Ethiek in de digitale wereld
door: Petra van Driel en Marlies van Steenbergen, 7 februari 2019

Bij het ontwikkelen, gebruiken van en omgaan met ICT-systemen zijn waarden van organisaties, individuen, maar ook van de samenleving als geheel aan de orde. Het bezig zijn met morele waarden en overtuigingen betekent bewust vragen stellen bij het omgaan met de technologische ontwikkelingen en de mogelijkheden die zich voordoen als gevolg daarvan.
Waar staat de Nederlandse digitale overheid?
Vergelijking met Denemarken en Italië
door: Erik Boerma, Mark Elstgeest en Laura Steenbrink, 31 januari 2019

Het kabinet Rutte-III zet stevig in op digitalisering van de overheid. Het urgentiegevoel daarbij is groot. Maar hoe doet Nederland het eigenlijk vergeleken met de koploper en een achterhoedespeler? Wat kan Nederland daarvan leren en wat kunnen organisaties daarmee? En wat zijn eigenlijk succesfactoren voor het omgaan met digitalisering?
Pak problemen bij de wortel aan: bij het beleid
door: Dirk Schravendeel, 22 januari 2019

“De recent ingediende nota over online identiteit en regie is een prima initiatief, maar het helpt primair niet om de problemen bij het gebruik van basisgegevens door de overheid op te lossen.” Dat zegt Dirk Schravendeel. Hij ziet liever dat de term ‘regie op gegevens’ alleen gebruikt wordt in situaties waarin burgers zelf gegevens verstrekken en zelf ook iets te kiezen hebben.
reacties: 4
Sleutels voor een succesvolle transitie
Implementatie Basisregistratie Grootschalige Topografie
door: Jan Bruijn en Rosemarie Mijlhoff, 17 januari 2019

Het is uitzonderlijk dat een organisatieoverstijgend project als het ontwikkelen en implementeren van de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT) binnen de geplande tijd succesvol gerealiseerd is. Wat heeft ervoor gezorgd dat de betrokken publieke en private organisaties dit voor elkaar hebben gekregen?
PSD2: dag bank, hallo app
door: Erik Bouwer, 14 januari 2019

Zoek op Google naar ‘PSD2’ en je krijgt op de eerste pagina géén links naar kritische berichtgeving over de nieuwe ‘Payment Services Directive’. Dat is ook niet zo vreemd. Want Google (of Amazon of Facebook) zou zo maar eens een van de spelers kunnen zijn die straks baat heeft bij de nieuwe internationale regels voor financiële transacties.
I als onderdeel van het beleid?
door: Wim de Jong, 17 december 2018

De toenemende aandacht voor ICT in het sociale domein heeft ervoor gezorgd dat dit een relevant onderwerp is geworden voor uitvoering, beleid en bestuur. Toch zijn er nog genoeg uitdagingen waarbij ICT een belemmerende factor is, of juist kansen biedt. Het efficiënt en effectief inrichten van het berichtenverkeer tussen gemeente en aanbieder is één van die uitdagingen.
‘Laten we leren van het BAG-succes’
door: Frits de Jong, 10 december 2018

Circa 5 miljard bevragingen (direct en indirect) per jaar. Over belangstelling heeft de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) niet echt te klagen. Het is dan ook niet vreemd dat juist de BAG onderdeel uitmaakt van een nieuw programma, waarin meerdere basisregistraties worden doorontwikkeld tot één samenhangend geheel.
Digitaliserende overheid krijgt koekje van eigen deeg
door: Siri Beerends, 6 december 2018

Met klaagrobot Paaltje worden de rollen omgedraaid en krijgt de digitaliserende overheid een koekje van eigen deeg. Met Paaltje kun je in een handomdraai bezwaar maken tegen ontwikkelingen in jouw buurt. Het apparaat is gekoppeld aan je locatie en signaleert wanneer een bezwaar bij de gemeente wordt ingediend.
Open brief over Wet Markt en Overheid en OSS
door: Stichting Code for NL, 3 december 2018

Stichting Code for NL maakt zich zorgen over de aanscherping van de Wet Overheid en Markt. Zorgen zijn er met name over een onbedoeld neveneffect van de aanscherping, namelijk dat de wet de ontwikkeling en het (her)gebruik van open source software door overheden lastig maakt. Voor de stichting reden om, in de vorm van een open brief, actie te ondernemen richting kabinet, waarbij het steun krijgt van een groeiend aantal mede-ondertekenaars.
reacties: 20