Podium biedt plaats voor artikelen, visie en opinie van auteurs uit de publieke sector dan wel van auteurs op persoonlijke titel. De redactie behoudt zich het recht voor ingezonden artikelen te weigeren dan wel te redigeren of in te korten. Artikelen kunt u sturen naar redactie at ibestuur.nl

zoeken binnen de website
podium
Waardengedreven digitaliseren in het onderwijs
door: Remco Pijpers en Erwin Bomas, 27 februari 2020

Digitalisering in het onderwijs zou minder vanuit ICT en meer vanuit waarden gestuurd moeten worden. Dat is de belangrijkste conclusie van een nieuw rapport van Kennisnet. Remco Pijpers en Erwin Bomas, twee van de auteurs, lichten ‘Waarden wegen. Een ethisch perspectief op digitalisering in het onderwijs’ toe.
Het IT-fundament van de Digitale Ruimte
door: Martijn Sasse en Gijs van Schouwenburg, 18 februari 2020

Eind vorig jaar benoemde Daan Rijsenbrij niet alleen de IT-problemen van de overheid, maar hij kwam ook met een IT-Deltaplan. Martijn Sasse en Gijs van Schouwenburg stellen een andere aanpak voor, gestoeld op twee wijzigingen in het denkmodel over digitalisering in de publieke omgeving: digitalisering is een beleidsveld en het IT-fundament voor digitalisering is geen intern vraagstuk van de overheid. Deel 2.
Deltaplan of new deal?
IT-problemen oplossen of transitie naar een digitaal tijdperk?
door: Martijn Sasse en Gijs van Schouwenburg, 11 februari 2020

Eind vorig jaar benoemde Daan Rijsenbrij niet alleen de IT-problemen van de overheid, maar hij kwam ook met een IT-Deltaplan. Martijn Sasse en Gijs van Schouwenburg stellen een andere aanpak voor, gestoeld op twee wijzigingen in het denkmodel over digitalisering in de publieke omgeving: digitalisering is een beleidsveld en het IT-fundament voor digitalisering is geen intern vraagstuk van de overheid. Deel 1.
reacties: 1
De discussie omtrent SyRI moet over meer dan alleen privacy gaan
door: Maranke Wieringa, Gerwin van Schie en Marco van de Vinne, 10 februari 2020

Vorige week werden eisers in de rechtszaak tegen SyRI, het frauderisico indicatiesysteem van het ministerie van SZW, op de belangrijkste punten in het gelijk gesteld: de toepassing van SyRI is strijdig met het recht op eerbiediging van het privéleven, als neergelegd in artikel 8 van het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens. De uitspraak geeft ook stof tot nadenken over meer dan alleen privacy-overwegingen.
Van het oude ontwerp naar een nieuwe visie
door: Dirk Schravendeel, 27 januari 2020

De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) komt met een nieuwe visie op het Stelsel van Basisregistraties. Het huidige stelsel voldoet op delen niet (meer) goed. Dat constateerden ook onder meer de Algemene Rekenkamer en de Raad van State. Wat is er mis met het huidige ontwerp en hoe kan het anders? (longread)
reacties: 1
Arjen Kamphuis en de publieke zaak in de digitale wereld
door: Bart Jacobs, 22 januari 2020

Deze week verschijnt het Engelstalige boek Infosecurity (Gran knows why), gewijd aan Arjen Kamphuis, de Nederlandse computer security specialist die in augustus 2018 in Noorwegen verdween. Deze verdwijning is nooit opgehelderd. De Noorse politie vermoedt dat Kamphuis overleden is bij een kajakongeluk. De onderstaande tekst is de Nederlandse vertaling van de inleiding van het boek.
reacties: 2
Open source als hulpmiddel voor de overheid
door: Koen Geijzers, 14 januari 2020

Voeling houden en met je doelgroep in verbinding zijn. Weten wat er speelt, groepsgewijs kunnen beantwoorden van vragen, voorzien in extra informatie en kunnen doorpraten in kleinere verbanden. Opensourcetoepassingen maken deze werkvormen mogelijk en heffen de afhankelijkheid van één leverancier op. Nu open source steeds meer volwassen wordt, neemt de inzet en het aantal gebruikers alleen maar toe. Ook bij stichting Pleio, één van de pioniers.
Hoe krijgt de burger regie op gegevens?
door: Indra Henneman, Herbert Fetter en Mark Elstgeest , 13 januari 2020

Iedereen moet vrij over zijn persoonlijke data kunnen beschikken, om je werk, je leven of je bedrijf te organiseren. Maar hoe organiseren we dat? Het programma Regie op Gegevens ontwikkelt hiervoor een breder kader. Ondertussen is in de zorg de tweede versie van het Afsprakenstelsel MedMij voor de uitwisseling van dossiers tussen zorg en patiënt opgeleverd. Wat zijn de dos and don’ts van een afsprakenstelsel als oplossing voor gegevensuitwisseling?
Belangen van bestuurders bij implementatie nieuwe normen voor overheidswebsites
door: Koen Geijzers, 6 januari 2020

Vanaf 23 september 2020 moeten alle externe en interne overheidswebsites digitaal toegankelijk zijn voor mensen met een visuele of auditieve beperking. Voor mobiele apps ligt de deadline op 23 juni 2021. Met deze stap zet de overheid de Europese Richtlijn voor de toegankelijkheid van websites en apps van overheidsinstanties om in nationale wetgeving. Uitgangspunt is dat iedereen het recht heeft op online overheidsinformatie.
reacties: 1
Zo repareren we het internet
Waarom de veiling voor 5G een uitgelezen kans is het internet te repareren
door: Maurits Kreijveld, 18 december 2019

Begin december week startte de overheid de voorbereiding op de veiling van 5G. Dit wordt een van de belangrijkste vitale infrastructuren van onze samenleving voor het leveren van diensten door overheden en bedrijven en voor de communicatie en interactie tussen burgers. Een uitgelezen kans om het internet te ‘repareren’ en de maatschappelijke waarden steviger te verankeren in de basis van het internet. Maar dan moet de overheid het internet wel als publieke voorziening behandelen.
'Het is tijd voor digitale dijkverzwaring'
Hoogleraren Pepijn Pinkse en Aiko Pras:
door: Pepijn Pinkse en Aiko Pras, 16 december 2019

Onze infrastructuur is inmiddels zo goed, dat het bijna nooit mis gaat. Maar als het misgaat, kan het ook goed misgaan. Met grote gevolgen. Pepijn Pinkse en Aiko Pras pleiten ervoor dat de overheid kennis en onderzoek op het gebied van cybersecurity moet stimuleren. “Daarbij moet veiligheid het primaire doel zijn, en niet economie.”
Bereik je iedereen met sociale media?
door: Bram Faber, Tjerk Budding en Vinitha Siebers, 12 december 2019

Een gemeente moet haar dienstverlening zo inrichten dat alle inwoners er gebruik van kunnen maken. Het is de kunst om daarbij goed aan te sluiten bij de wensen en verwachtingen van inwoners. Bram Faber, Tjerk Budding en Vinitha Siebers onderzochten de waarde van sociale media in relatie tot de dienstverlening van gemeenten.
Chief Data Officer in publieke dienst
door: Irma Walraven, 9 december 2019

In Nederland zijn er naar schatting 400 CDO’s (Chief Data Officer). De meeste van hen zijn werkzaam in de private sector, maar ook in de publieke sector kom je ze steeds vaker tegen. Sterker nog: de roep om CDO’s in publieke dienst wordt steeds groter. In welke behoefte voorzien zij en wat doen de CDO’s eigenlijk?
reacties: 1
'Integreer AVG en Cybersecurity Act!'
door: Tom Vreeburg, 19 november 2019

In juni is de Europese Cybersecurity Act in werking getreden. Wat betreft Tom Vreeburg biedt die maatregel een kans voor de EU om zaken met betrekking tot certificering te harmoniseren en te integreren. “Het bedrijfsleven in de EU is er bij gebaat als cybersecurity en bescherming van persoonsgegevens in één geïntegreerd schema worden opgenomen of in ieder geval dat er een goede afstemming tussen beide schema’s plaatsvindt.”
De gebruiker radicaal centraal? De Denen doen het beter
door: Willem Pieterson, 14 november 2019

Van 18 tot en met 20 november vindt de International Design in Government Conference plaats. Experts en vertegenwoordigers van de overheid komen dan bijeen om van elkaar te leren over het verbeteren van dienstverlening aan de burgers. Wat kan de Nederlandse overheid leren van het buitenland? Van de Denen of de Britten bijvoorbeeld?