zoeken binnen de website

podium

Podium biedt plaats voor artikelen, visie en opinie van auteurs uit de publieke sector dan wel van auteurs op persoonlijke titel. De redactie behoudt zich het recht voor ingezonden artikelen te weigeren dan wel te redigeren of in te korten. Artikelen kunt u sturen naar redactie at ibestuur.nl

Aanzet tot een IT-Deltaplan voor de overheid

door: Daan Rijsenbrij , 7 november 2019

Den Haag

Daan Rijsenbrij heeft het afgelopen jaar drie artikelen geschreven in (CIO-Magazine, het FD en Elsevier), waarin de problemen van de overheid met IT zijn benoemd. “ Geïnspireerd door en gebruikmakend van de vele commentaren die hij uit zijn netwerk ontving, stelde Rijsenbrij onderhavige notitie op.

reacties: 4

lees meer

Openbaarheid in de juridische praktijk

Een blik op een recente uitspraak van de Raad van State

door: Annemarie Balvert en Gijs van Maanen , 31 oktober 2019

open

Begrippen als openbaarheid en transparantie zijn steeds meer gemeengoed bij overheden, maar het is niet altijd even helder wat er wordt bedoeld met die begrippen. Aan de hand van een uitspraak van de Raad van State merken Annemarie Balvert en Gijs van Maanen (beiden Tilburg University) op dat door de aanwezigheid van verschillende ideeën van openheid de implementatie van openbaarheid van gegevens nog steeds een heikele bezigheid is.

reacties: 1

lees meer

Stop de AIVDisering van onze verzorgingsstaat

door: Ronald Huissen, 24 oktober 2019

BVV

Grootschalige koppelwetten als SyRI zijn onderdeel van een Grote Stap Voorwaarts naar een digitale controlemaatschappij, waarin al onze persoonsgegevens fair game zijn voor de overheid en iedere burger bij voorbaat verdacht is. Volgens het Platform Bescherming Burgerrechten bedreigt deze tendens het functioneren van de rechtsstaat en moet deze een halt worden toeroepen.

lees meer

Gemeenten en provincies, doe mee en open je data

door: Lucas Benschop en Wilma Haan, 21 oktober 2019

open data

Op veel plekken in het land verschraalt de lokale journalistiek en niet zelden is er geen geld meer voor een politiek verslaggever op de perstribune van de Raadszaal. Tegelijkertijd worden tal van taken overgeheveld van het Rijk naar het lokale bestuur. Het is een gevaarlijke combinatie die een gezonde controle op de democratie in de weg staat.

reacties: 1

lees meer

Klokkenluiders zijn geen verraders, maar verdienen bescherming

door: Rianne Verbeek , 14 oktober 2019

klokkenluider

De kern van democratie en een open overheid is het idee van transparantie, participatie en verantwoording. Burgers en de media moeten de overheid en bedrijven kunnen aanspreken op haar beleid en prestaties. Door de afwezigheid van politieke bescherming, zijn klokkenluiders nu aangewezen op technologische bescherming als zij misstanden willen aankaarten.

lees meer

Data Morgana: visualisaties van de slimme stad

door: Rianne Riemens, 8 oktober 2019

Data morgana

Een breed gedragen wens in smart city projecten is om stadsleven te kunnen visualiseren en voorspellen. De stad van de toekomst lijkt het best tot leven te komen door middel van beeld, maar in hoeverre weerspiegelt het de werkelijkheid, en wie profiteert van de inzichten?

lees meer

Het 5G-netwerk komt snel, maar wel heel stilletjes

door: Beryl Dreijer en Douwe Schmidt, 2 oktober 2019

verkeerslichten

5G heeft grote voordelen. Maar dat er geen debat is over de maatschappelijke gevolgen, baart Beryl Dreijer, privacyjurist, oud-raadslid in Velsen, en Douwe Schmidt, activist voor digitale stad bij Tada.city, zorgen.

lees meer

Common Ground: eenheidsworst of innovatieversneller?

door: Frans Dondorp, 30 september 2019

standaardisatie computer

De VNG maakt serieus werk van Common Ground. De implementatie van dit architectuurprincipe, dat de datalaag standaardiseert en scheidt van de applicatielaag, zou een grote stap voorwaarts betekenen in de flexibilisering van het IT-landschap van lokale overheden. Maar al te rigide standaardisatie kan innovatie beperken.

reacties: 1

lees meer

De negatieve gevolgen van privacy-moeheid

door: Paul Ketelaar, 25 september 2019

screaming girl

Sinds de recente Europese Privacywetgeving (GDPR/AVG) doen organisaties er alles aan om privacy-proof te zijn. Nadeel is dat ze hun maatregelen allemaal tegelijk doorvoeren wat leidt tot een stortvloed aan irritante cookies bij het surfen. Organisaties dwingen de aandacht van consumenten voor privacy af. Je moet wel op ‘ja’ klikken, anders kan je niet verder. Hoe reageren consumenten hierop?

lees meer

Transformatie in het sociale domein: een kwestie van efficiënter werken

door: Henk Plessius, 19 augustus 2019

oude en jonge handen

De kosten in het sociaal domein rijzen de pan uit. Een toenemend aantal gemeenten verkeert in de problemen door overschrijding van de zorgbegroting. Het kan allemaal veel efficiënterer, maar daarvoor is het wel nodig de focus te verleggen en meer in handen te leggen van de zorgvrager zelf. Digitalisering kan daarbij helpen.

lees meer

'Kies decentraal inlogmiddel voor burgers'

door: Bart Jacobs, 19 augustus 2019

digitale identiteit

Staatssecretaris Knops (BZK) heeft een wijzing aangekondigd op het wetsvoorstel Digitale Overheid, dat momenteel bij de Tweede Kamer ligt. Knops kiest voor een nieuwe toelatingssystematiek, waarin ruimte is voor nieuwe toe te laten private partijen. Bart Jacobs, voorzitter van stichting Privacy by Design, zet vraagtekens bij de plannen van Knops en schreef op maandag 12 augustus een open brief aan de staatssecretaris.

lees meer

‘Integratie persoonsregisters ligt voor de hand’

door: Ronald Zijlstra, 6 augustus 2019

Ministeries

Sinds eeuwen kennen we in Nederland twee stelsels die zich bezighouden met het registreren van personen. De burgerlijke stand (BS) én de bevolkingsadministratie (BRP). Dat is niet alleen inefficiënt, maar ook foutgevoelig. Een integratie van beide registers ligt voor de hand. Maar kan dat zomaar?

reacties: 2

lees meer

Gemeentesites riskeren privacy van burgers

Nederlandse gemeentewebsites en hun datarelatie met social media

door: Karina Meerman, 19 juli 2019

Facebook en WhatsApp

Nederlandse gemeenten die websitebezoekers doorsturen naar Facebook of WhatsApp stellen hen daarmee bloot aan de dataverzamelpraktijken van deze bedrijven en de inherente privacyrisico’s. Ook dragen zij indirect bij aan van het verdienmodel van deze partijen.

reacties: 2

lees meer

De overheid zit met haar hoofd in de cloud

door: Alex van den Bergh, 18 juli 2019

overheid en cloud

De overheid is altijd huiverig geweest voor het gebruik van public cloud. Logisch, want zaken als privacy, gegevensopslag en beschikbaarheid zijn voor overheidsinstanties extra belangrijk. Uit recent onderzoek blijkt dat de publieke sector de public cloud steeds meer omarmd. Vanwaar deze omslag?

reacties: 2

lees meer

Het onbenutte potentieel van de BRP

door: Eric Janse de Jonge, 9 juli 2019

basisregistraties

Bij de omschakeling van GBA naar BRP was een van de doelstellingen minder regeldruk voor burgers. Het Adviescollege toetsing regeldruk is gevraagd om het onderzoek naar die regeldruk te doen. Het ATR concludeert dat het beperken van de regeldruk de goede kant uitgaat, maar dat de mogelijkheden van de BRP nog lang niet ten volle worden benut.

reacties: 1

lees meer