Podium biedt plaats voor artikelen, visie en opinie van auteurs uit de publieke sector dan wel van auteurs op persoonlijke titel. De redactie behoudt zich het recht voor ingezonden artikelen te weigeren dan wel te redigeren of in te korten. Artikelen kunt u sturen naar redactie at ibestuur.nl

zoeken binnen de website
podium
‘Er is geen enkele belemmering voor gebruik PDOK’
Platform voor ontsluiten van geoinformatie viert eerste lustrum
door: Frits de Jong, 12 juli 2018

PDOK? Het is een afkorting die menigeen vermoedelijk (nog) niet veel zegt. Toch timmert de community achter PDOK hard aan de weg en vierde het onlangs het eerste lustrum. Het geheim achter het platform? Open data, transparantie, betrouwbaarheid en het bieden van meerwaarde.
Als algoritmen met ‘Mm-hmm’ beginnen te spreken
door: Siri Beerends, 25 juni 2018

Begin mei presenteerde Google zijn digitale assistent Duplex. Het pratende algoritme klinkt als een mens en maakt moeiteloos een afspraak bij de kapper. Iets om enthousiast voor te klappen?
Op naar een andere mindset
door: Maurits Gortemaker , 19 juni 2018

Het wordt tijd voor een andere mindset als het gaat over eigendom en beheer van overheidsgegevens. Alleen dan kunnen we de dienstverlening vanuit de overheid verbeteren en de burger echt centraal stellen.
reacties: 4
'Gestandaardiseerde informatievoorziening is cruciaal'
Aanpak energietransitie
door: Rob van de Velde, Paul Padding, Leen van Doorn, 14 juni 2018

Vrijwel iedereen is er van doordrongen dat er iets moet veranderen met de manier waarop wij omgaan met milieu en energiebronnen. Toch wordt er in het debat en in beleidsstukken geen aandacht besteed aan het informatievraagstuk van de energietransitie. Dat terwijl een gestandaardiseerde informatievoorziening cruciaal is voor de juiste inzichten en een goede besluitvorming.
reacties: 1
Samen ontwikkelen als nieuwe norm
door: Marieke Vos, 11 juni 2018

Deels gedwongen door omstandigheden (waaronder meer taken, minder geld) zijn gemeenten toe aan een andere manier van samenwerken met IT-leveranciers. Steeds vaker wordt gekozen voor een partnerschap, waarbij gezamenlijk wordt gewerkt aan oplossingen voor complexe maatschappelijke vraagstukken. Dat vereist niet alleen een andere rol van gemeenten, maar ook van leveranciers. “We zien het als een kans, maar er hoort ook een ander verdienmodel bij.”
Dataverkeer houdt niet op bij de grens
Dorine Burmanje (Kadaster) over meerwaarde locatiegebonden informatie
door: Frits de Jong, 6 juni 2018

Bij het lokaliseren en oplossen van maatschappelijke en economische vraagstukken speelt geodata steeds vaker een rol van betekenis. Het geeft beleidsmakers en besluitvormers snel inzicht in waar het om draait. En omdat data niet stoppen bij de grens, is een internationale blik daarbij een must. “Samen optrekken is daarbij een voorwaarde, over landsgrenzen heen”, aldus Dorine Burmanje.
Digitale overheid en blanco gebieden
door: Dirk Strijker en Koen Salemink, 4 juni 2018

Het gros van de mensen in Nederland is zo verwend met snel internet, dat die wel eens vergeten dat er ook nog gebieden zijn waar je online bent met een ‘snelheid’ van 1Mbps of minder. Dirk Strijker en Koen Salemink doen al jaren onderzoek naar de beschikbaarheid van adequaat internet in plattelandsgebieden en zien een belangrijke rol weggelegd voor de overheid.
Robots als rechtsprekers?
door: Rob van den Hoven van Genderen, 28 mei 2018

Zullen rechters en advocaten op termijn worden vervangen door robots? Kan de angst voor vooringenomenheid of chagrijnige rechters worden weggenomen door objectieve, neutrale robotrechters? Het wraken van rechters door Geert Wilders zou dan in ieder geval niet meer hoeven voor te komen. Maar is de robotrechter wel zo objectief als de algoritmen zijn ontworpen door menselijke programmeurs? En worden ook ethische beginselen meegenomen door eisen te stellen als ‘ethics by design’?
‘Privacy is gewoon hygiëne’
Leidschendam-Voorburg doet haar inwoners beloftes
door: Frits de Jong, 25 mei 2018

Eén A4’tje. Zes thema’s en drie bullets. Dat is het privacybeleid van de gemeente Leidschendam-Voorburg. Het lijkt simpel, maar de aanpak is radicaal anders dan gangbaar. Het anders zijn komt vooral door het doen van beloftes. Gebaseerd op de ambitie om zorgvuldig en betrouwbaar te zijn en geïnspireerd door een voormalig inwoner: Baruch Spinoza. “Een van zijn uitspraken was: ‘Het doel van de staat is de vrijheid’. Daar hoort bescherming van de privacy van onze inwoners bij.”
Adoptie standaarden hangt aan zeven categorieën
Checklist ontwikkeld voor succesvolle implementatie
door: Shirley Hooijmans, 22 mei 2018

Het gebruik van standaarden zorgt voor efficiënte informatie-uitwisseling en helpt administratieve lasten terug te dringen. Zo zou het althans moeten zijn, maar het adopteren en naleven van standaarden gaat niet overal even soepel. Hoe komt dat en welke factoren zorgen dan wél voor een succesvolle implementatie?
Toegankelijkheid van het digitale landschap
door: Dick Houtzager , 15 mei 2018

Eindelijk worden er stappen gezet op het gebied van toegankelijkheid van websites en apps. Zo treedt in september het Besluit digitale toegankelijkheid in werking en wordt er ook vanuit de VN aangezet tot actie. Dick Houtzager schetst de situatie en laat zien wat een en ander betekent voor overheden.
reacties: 1
Van 'proces naar mens'
RDW op weg naar agile organisatie
door: Arnoud van Gemeren, 14 mei 2018

RDW is bekend van de kentekens, APK-keuring en de rijbewijzen. Zelf formuleert het een aantal uitdagingen van de toekomst, waaronder elektrische voertuigen en digitale identiteiten van voertuigen. Om deze uitdagingen aan te kunnen heeft RDW de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan met autonome serviceteams waar ontwikkeling en beheer bij elkaar komen.
Big data evangelie vergt meer dan wetgeving
door: Siri Beerends, 8 mei 2018

Overheidsregulering en wetgeving hobbelen achter de markt aan, er moet ook geïnvesteerd worden in bewustwording over de manier waarop we zelf vormgeven aan digitale technologieën.
Het onderwijs alleen kan digitale kloof niet voorkomen
door: Remco Pijpers, 7 mei 2018

De verschillen tussen jongeren in digitale vaardigheden zijn groot. Te groot. Door digitale geletterdheid een vaste plaats te geven in het curriculum voorkomen we dat die verschillen verder groeien. Dat is de hoop, althans. Gaat het lukken? Remco Pijpers van stichting Kennisnet kijkt vooruit.
'ICT-architectuur is niet ethisch neutraal'
door: Anke van Gorp, 3 mei 2018

Bij het ontwerpen en inrichten van ICT-architectuur worden beslissingen genomen die als vanzelfsprekend worden gezien, maar die wel degelijk een keuze inhouden en ethisch relevant zijn. Anke van Gorp pleit ervoor dat ICT-architecten deze keuzes ter discussie durven te stellen.
reacties: 1