Data en ai
Podium

BTG en solution partners bouwen brug naar Smart City

“De Smart City is een van de belangrijkste thema’s voor BTG/TGG. Reden temeer waarom dé Branchevereniging ICT en Telecom Grootgebruikers, de Expertgroep Smart Society heeft opgezet met onder andere als onderdeel ‘Smart City.’ De Expertgroep bestaat onder meer uit partijen uit de achterban en opereert als aanjager om te komen tot oplossingen voor een smart sustainable city”, aldus Petra Claessen CEO BTG/TGG.

“De Expertgroep wil gemeenten ondersteunen in hun transformatie naar een slimmere en meer sustainable stad en doet dat bijvoorbeeld met een recent ontwikkelde structuur ‘BTG Stack’ waarop smart cities kunnen worden gebouwd”, vertelt Claessen. Een slimme stad is een stad waarbij onder andere informatietechnologie en ‘Internet of Things’ gebruikt wordt om de stad beter te kunnen beheren en besturen. Een duurzame omgeving die in meerdere opzichten prettig en vooral veilig is om in te verblijven. Een plek ook waar aan uitdagingen en problemen nu en in de toekomst op een slimme manier het hoofd wordt geboden, vaak met behulp van slimme ICT-oplossingen.

Structuur voor Smart City

Figuurlijk gezien kunnen de leden van BTG, en de branche op zich, met elk hun eigen product of dienst fungeren als een puzzelstuk in de opbouw van de Smart City. De Expertgroep biedt nu de randen van die puzzel aan, zoals de Expertgroep het metaforisch verwoordt. Hiermee wordt gedoeld op de zogeheten ‘Stack’ – een blauwdruk eigenlijk – die de Expertgroep heeft ontwikkeld voor de Smart City. De Stack is een framework, een structuur waarop het bouwwerk dat de Smart City is, kan worden geconstrueerd en die bestaat uit verschillende lagen. De Stack is herbruikbaar, leveranciersonafhankelijk, in een open omgeving en dus toe te passen in verschillende gemeenten. Achter de Stack, in feite een visualisatie van de structuur, gaan verschillende competenties en technologieën schuil.

Hulp bij vraagstukken

De Stack omvat meer dan alleen technologie. De visualisatie kan gemeenten helpen meer inzicht te krijgen in de domeinen en denkpatronen die aandacht behoeven op de weg naar een slimmere stad. Wat er met data moet gebeuren bijvoorbeeld, hoe die kunnen worden ontsloten in combinatie met de eigen systemen van gemeenten, en wat ze daarvoor moeten ondernemen. De Stack stelt gemeenten in staat om te opereren in het hart van (bestuurlijke) vraagstukken. Technologie kan hierin een fundamenteel hulpmiddel zijn, door de gemeente te ondersteunen met bijvoorbeeld crowd management.

De BTG Expertgroep Smart Society bestaat, naast de directie en het management van BTG, op dit moment uit de volgende leden: Alcatel-Lucent Enterprise, Axis Communications, Cellnex, Commscope, Nokia Solutions and Networks en SPIE.

Voor meer informatie: Petra Claessen (petraclaessen@btg.org), CEO BTG/TGG.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren