zoeken binnen de website

podium

Podium biedt plaats voor artikelen, visie en opinie van auteurs uit de publieke sector dan wel van auteurs op persoonlijke titel. De redactie behoudt zich het recht voor ingezonden artikelen te weigeren dan wel te redigeren of in te korten. Artikelen kunt u sturen naar redactie at ibestuur.nl

Evenwicht tussen ‘Privacy’ en 'Weten of iets werkt’

door: Wolfgang Ebbers, 6 februari 2023

Een nieuwe, met overgrote meerderheid aangenomen resolutie van de Raad van Europa roept lidstaten op om het gebruik van technologieën voor publieke gezondheid deel te laten uitmaken van een alomvattende nationale epidemiologische strategie. Op zoek naar een evenwicht tussen ‘Privacy’ en ‘Weten of iets werkt’.

lees meer

Ruimte moet je regelen

door: Arjan Widlak, 30 januari 2023

Als je weet dat wetten in de praktijk software worden, dan moet je de ruimte en flexibiliteit expliciet regelen. Want waar ruimte in wetten er als vanzelf is als je iets níet regelt, moet je die ruimte in software expliciet scheppen. Lees het verhaal van Evert, onderdeel van een onderzoek van Stichting Kafkabrigade in het kader van de Staat van de Uitvoering 2022.

reacties: 1

lees meer

Blockchain ontwerp opties voor digitale euro

door: Niels van den Bergh, 24 januari 2023

Het digitale euro-ontwerp moet de privacy van persoonlijke gegevens en betalingen garanderen, stelt de ECB in haar verklaring van 16 januari jl. Nederland staat open voor op tokens gebaseerde digitale euro. Welke ontwerp opties zijn er en wat is de rol van blockchain-technologie?

reacties: 1

lees meer

Drie innovatielessen uit Scandinavië

door: Michael Maas, 17 januari 2023

De Belastingdienst kampt met verouderde ict, kopte NRC afgelopen weekend. De dienst kan een aanpassing in de BTW op korte termijn niet realiseren omdat de systemen daar niet tot toegerust zijn. Dat heeft met technologie te maken, maar vooral ook met leiderschap. Drie innovatielessen vanuit Scandinavië.

reacties: 2

lees meer

GovTech heeft momentum

door: Karina Meerman, 17 januari 2023

Overheid en technologie is een krachtige combinatie, mits goed ingezet en met de juiste partners. GovTech NL is een samenwerkingsverband van technische professionals, bedrijven en kennisinstellingen. Hun missie is mens en overheid nader tot elkaar te brengen met behulp van technologie. Hun methode: niet alleen maar praten, maar vooral doen.

lees meer

Naleving NIS2-richtlijn: strategische adviezen voor CISO's

door: Igor van Gemert, 3 januari 2023

Met de EU-richtlijn NIS2 wil Europa de digitale weerbaarheid in de hele unie verbeteren. Ook overheden moeten aan strengere beveiligings- en rapportagevereisten voldoen. De richtlijn is in 2022 aangenomen. Het niet naleven van de NIS-richtlijn heeft juridische en strategische gevolgen voor organisaties. CISO’s moeten aan de slag.

reacties: 1

lees meer

Minikerncentrale als oplossing voor energieprobleem datacentra?

door: Thijs Doorenbosch, 3 januari 2023

Minikerncentrales kunnen een interessant alternatief vormen voor de stroomvoorziening voor datacentra, die nu nog vaak van fossiele brandstof komt of van minder constante bronnen als wind- en zonneparken. Met Small Modular Reactors worden datacentra onafhankelijk van het stroomnet. Maar er kleven ook bezwaren aan.

reacties: 2

lees meer

Geef deepfakes de (juiste) ruimte!

door: Daniëlle Arets, Leon Kester en Bart Wernaart, 22 december 2022

Deepfakes roepen vragen op over auteurschap en authenticiteit. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil bepaalde vormen van deepfakes bij wet verbieden. Is dit de goede weg? Deepfakes zijn een reflectie van onze hyperrealiteit en kunnen ons ook inspireren en ons op nieuwe ideeën brengen.

reacties: 2

lees meer

“En wéér een innovatie… Hoe houd ik de regie?”

door: Larissa Zegveld, 19 december 2022

We horen bijna dagelijks over nieuwe toepassingen van technologie Ik ben fan van technologie, áls we daarmee een ambitie kunnen waarmaken of een probleem kunnen oplossen. De vraag is natuurlijk: wat is wijsheid? Bestuurders en ict-managers krijgen steeds te maken met vernieuwingen waarvan ze zich afvragen of het de investering waard is.

lees meer

Privacy Enhancing Technologie; over kunnen en willen

door: Freek Bomhof, 14 december 2022

Als we data mogen gebruiken, kunnen we die dataverwerking dan ook zo beschermen dat we ongewenste lekkage voorkomen? We zullen wel moeten, de AVG zegt het. Dat dit nog niet zo eenvoudig is moge duidelijk zijn. Het Nationaal Innovatie Centrum Privacy Enhancing Technologies (PET) kan de overheid hierbij helpen.

lees meer

Innovatie draait niet om technologie, maar om verbeeldingskracht

door: Siri Beerends, 7 december 2022

Klimaatverandering, digitalisering, wonen, arbeid, zorg; het zijn stuk voor stuk maatschappelijke opgaven die om innovatiekracht bij uitvoeringsorganisaties vragen. Als we het over die innovatiekracht hebben, denken we vooral aan technologische innovatie. Veel minder vaak denken we aan de innovatieve kracht van verbeelding en het weerstaan van AI-hypes.

reacties: 3

lees meer

Gemeente kan burgers ondersteunen bij online veiligheid

door: Céline Kreffer en Marcel Spruit, 7 december 2022

Burgers weten weinig over hoe zij hun online veiligheid kunnen vergroten en bij hen ontbreekt vaak het gevoel van urgentie om daadwerkelijk maatregelen te nemen. De gemeente kan burgers ondersteunen met informatiepunten en extra ondersteuning van kwetsbare groepen. Kenniscentrum Cybersecurity van de Haagse Hogeschool deed onderzoek bij twee gemeenten.

lees meer

AI kan helpen bij de verschuiving naar ‘menselijke maat’

door: Nicolaas Heyning, 30 november 2022

De overheid wil burgers behandelen naar de intentie van de wet en waar mogelijk maatwerk bieden. Meer kwaliteit, maar dit gaat vaak ten koste van efficiëntie. Artificial Intelligence (AI) kan ingezet worden als beslisondersteuning en voor het optimaliseren van processen, bijvoorbeeld door te identificeren welke casussen maatwerk nodig hebben.

reacties: 1

lees meer

De ethiek van slimme steden

door: Angela Rijnhart, 28 november 2022

Een slimme stad maakt gretig gebruik van data en technologie en doet dat verantwoord. Dat klinkt simpel, tot we op zoek gaan naar de spelregels waaraan slimme steden moeten voldoen. Die blijken nog ontoereikend. Publieke waarden vragen om kaderstellende wet- en regelgeving. Digitalisering stimuleert overheden actief aan de slag te gaan met ethiek.

lees meer

E-zine: Plan van Aanpak Informatiebeveiliging 2.0

23 november 2022

Een cyberaanval is niet tegen te houden met alleen defensieve maatregelen. Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft daarom een nieuwe visie en strategie op cybersecurity ontwikkeld, gericht op de operationele veiligheid. JenV wil integraal zicht hebben op het dreigingslandschap, risico’s tot een aanvaardbaar niveau reduceren en klaar zijn voor aanvallen.

lees meer