zoeken binnen de website

Tilburg stap voor stap richting next level

door: Quita Hendrison, 23 augustus 2017

Gemeente Tilburg

Tilburg staat bekend als innovatief, als een gemeente die niet schuwt om de grenzen op te zoeken. Maar roekeloos zijn ze in de zesde stad van Nederland bepaald niet. “We zetten vernieuwing juist stap voor stap neer”, vertelt Claudia de Vos, directeur bedrijfsvoering en ICT.

lees meer

Dienstverleningsproject Breda kent geen geheimen

door: Quita Hendrison, 31 juli 2017

Beeld uit de gemeente Breda

De tevredenheid van horecaondernemers van een 7 naar een 8,5. De resultaten van de verbeteraanpak van de dienstverlening van de gemeente Breda worden – even verrassend als simpel – gepresenteerd op een placemat. Is het geheim van Breda net zo simpel?

lees meer

‘MDD is prima middel om gesprek aan te gaan’

door: Frits de Jong, 25 juli 2017

Gemeentehuis Tholen

Hoe ver zijn gemeenten als het gaat om digitalisering van hun processen en diensten? Om daar goed zicht op te krijgen, is de Monitor Doelgerichte Digitalisering (MDD) ontwikkeld. “Een prima middel om het gesprek aan te gaan”, vindt ook de gemeente Tholen, “maar geen doel op zich.”

lees meer

Raalte switcht naar domeingedreven IT-organisatie

door: Marieke Vos, 17 juli 2017

Martijn Dadema

De gemeente Raalte maakt informatievoorziening een integraal onderdeel van haar organisatie. Burgemeester Martijn Dadema: “De i-adviseurs uit onze IT-organisatie gaan samen met onze domeinmanagers kansen zoeken die IT biedt, zoals voor het sociaal domein en de leefomgeving.”

reacties: 1

lees meer

ICT Rijk van Nijmegen groeit toe naar regionale informatiedienst

door: Marieke Vos, 3 juli 2017

Zes gemeenten in het Rijk van Nijmegen werken samen in hun IT. De ambitie is te groeien naar een regionale informatiedienst. Samenwerking levert gemeenten veel op, zo is hun ervaring. Wat directeur Anton van Gemert betreft, zou gemeentelijke samenwerking in het algemeen nog wel veel verder mogen gaan.

lees meer

Online regelhulp worstelt nog met wetten

door: Dirk-Jan Schoneveld, Maarten Dekkers, 29 juni 2017

Online regelhulpen

Overheden bieden steeds meer online regelhulpen die wetgeving uitleggen voor ondernemers. Het principe erachter is eenvoudig, de uitwerking ervan niet en dat is nauwelijks een ICT-kwestie. Wetgeving moet in een regelhulp bijvoorbeeld veel explicieter, verandert vaak en wordt steeds decentraler. Nieuwe wetgeving zou daar rekening mee moeten houden.

reacties: 3

lees meer

‘Balans vinden tussen dienstverlening, rechtstaat en democratie’

door: Marieke Vos, 21 juni 2017

Miranda de Vries, burgemeester Geldermalsem

Het is verstandig dat gemeenten steeds meer samenwerken in informatievoorziening om dienstverlening te moderniseren. Maar het gaat verder dan dienstverlening, want ook in de democratie en rechtstaat hebben gemeenten een belangrijke rol, zegt Miranda de Vries, burgemeester van Geldermalsen. “Daar hebben we nog een boel te doen.” Bijvoorbeeld vaststellen hoe ver je mag gaan met datagedreven werken.

lees meer

Wet open overheid stuit op verzet uit de achterkamer

door: Guido Enthoven, 19 juni 2017

De Wet open overheid is met brede steun in de Tweede Kamer aangenomen. Recentelijk verscheen het tweede deel van de impactanalyse over deze initiatiefwet door ABDTOPConsult. De conclusies zijn buitengewoon somber. Invoering van de Wet open overheid (Woo) zou miljarden euro’s gaan kosten en de inzet vergen van vele duizenden fte’s. Bij nadere beschouwing zijn er echter grote bezwaren in te brengen tegen deze ambtelijke analyse.

lees meer

‘Rood, oranje of groen: zo simpel is het niet altijd’

door: Frits de Jong, 15 juni 2017

Sinds een tijdje is de Monitor Doelgerichte Digitalisering (MDD) beschikbaar, een instrument dat gemeenten inzicht geeft in hun ‘digitale volwassenheid’. Een prima middel, aldus de gemeenten Harderwijk en Zeewolde, maar wat hen betreft is het instrument niet allesbepalend. “De monitor geeft de kleuren rood, oranje en groen aan, maar zo simpel is het niet altijd.”

lees meer

Praktische checklist gaat overdracht applicaties sterk verbeteren

door: Peter Olsthoorn, 12 juni 2017

De Nederlandse Praktijkrichtlijn (NPR) 5325 ‘Opleveren en Overdragen van Software’, gericht op het beoordelen van de bouwkwaliteit van maatwerksoftware, is in de praktijk ontstaan. “Als DICTU namen we al tientallen applicaties van andere overheden over. Met steeds weer die grote onzekerheid of de code, documentatie en testware zouden deugen. Dus formuleerden we voorwaarden om dat voortaan vooraf te kunnen beoordelen.”

lees meer

GIBIT zorgt in Breda voor meer gemak en minder discussie

door: Frits de Jong, 7 juni 2017

Om meer grip te hebben en te houden op zaken als dienstverlening, bedrijfsvoering, beveiliging en kosten, is het van essentieel belang dat gemeenten goed ICT-opdrachtgeverschap hoog in het vaandel hebben staan. De GIBIT (Gemeentelijke Inkoopvoorwaarden bij IT) kan daar een grote rol in spelen.

lees meer

Veiligheid verbeteren door samenwerking: responsible disclosure

door: Remco Groet, 31 mei 2017

De 17-jarige Elyesa ontdekte een lek in het zaaksysteem van de gemeente Leiden en meldde dit, waarna de gemeente het kon oplossen. Leiden heeft een beleid voor responsible disclosure. Met zo’n beleid maakt een organisatie duidelijk dat ze meldingen als deze serieus neemt.

lees meer

‘Maak Waar!’: wat zijn de Quick Wins?

door: Wouter Welling, Corine van den Berg, 22 mei 2017

‘Maak Waar!’ vraagt om een follow-up op korte termijn. Wij zijn twee van de ambtenaren die hiermee aan de slag gaan en doen dit graag radicaal anders. Daarom de oproep: welke concrete Quick Win laat de iOverheid al tijden liggen en moet opgenomen worden in dit uitvoeringsprogramma? Wat kan, in de geest van dit rapport, op korte termijn opgepakt worden?

lees meer

"Een gemeente is geen eiland"

door: Marieke Vos, 25 april 2017

Burgemeester Harald Bergmann, gemeente Middelburg

Middelburg is bezig met de digitalisering van haar dienstverlening. Dat gaat om veel meer dan stekkers en software, zegt burgemeester Harald Bergmann: “Het is een nieuwe werkwijze, voor iedereen.” Een werkwijze die de gemeente onder meer in staat moet stellen om ondermijnende criminaliteit beter te bestrijden.

lees meer

Terugmelden is vanzelfsprekend als basis op orde is

door: Sandra Blok, 6 april 2017

In 2011 fuseerden vijf Friese gemeenten tot één gemeente: Súdwest-Fryslân. “Het heeft zo’n vier jaar geduurd om de processen op orde te krijgen, maar nu is het denken in eilandjes echt passé.” Belangrijk in het stroomlijnen van die processen bleek het terugmelden op basisregistraties, zoals duidelijk werd gemaakt bij de gegevensinwinning vastgoed.

lees meer