door: Ingrid Schoots, 14 december 2016
Dat de noodzaak tot informatieveiligheid nieuwe kansen biedt, bewijst Hoogheemraadschap Delfland. Dijkgraaf Michiel van Haersma Buma legt uit hoe twee simpele vragen leidden tot een wereldwijd innovatief concept.
lees meer
door: Marieke Vos, 13 december 2016
Met de Omgevingswet heeft iedereen straks toegang tot dezelfde informatie. Van raadslid tot jurist en van inwoner tot wethouder: de bedoeling is dat iedereen op een digitale kaart ziet wat er wel en niet mogelijk is op een bepaalde plek. Dat heeft grote consequenties voor onder meer het informatiemanagement van de overheid. Want de informatie op de kaart moet natuurlijk wel kloppen.
lees meer
door: Ingrid Schoots, 30 november 2016
Informatieveiligheid is niet voor niets een belangrijk thema binnen de overheid. “Je moet je daar steeds bewust van blijven”, zegt ICTU-directeur André Regtop. In het kader van de Campagne Alert Online deed de organisatie mee aan de Serious Crisis Game van het Centrum voor Informatiebeveiliging en privacybescherming (CIP).
lees meer
door: Marieke Vos, 28 november 2016
Goede dienstverlening staat voorop, maar betaalbaarheid en uitvoerbaarheid van IT en de Digitale Agenda 2020 zijn twee uiterst belangrijke aandachtspunten voor de gemeente Terschelling, vertelt burgemeester Bert Wassink. Hij wil de uitdagingen in IT en digitale dienstverlening meer met de raad bespreken.
lees meer
door: Marieke Vos, 23 november 2016
Hoe voorkom je dat computercriminelen e-mail namens een gemeente versturen en mensen naar nep-websites doorsluizen waar hun gegevens worden gestolen? Door open beveiligingsstandaarden te gebruiken. Heerlen en ’s-Hertogenbosch doen het.
lees meer
door: Frits de Jong, 22 november 2016
De gemeente Montferland is sinds een klein jaar aangesloten op MijnOverheid Berichtenbox. Inmiddels maken er binnen de Gelderse gemeente zes processen gebruik van de digitale overheidspostbus en nog eens twee staan op stapel. Daarmee behoort Montferland tot de landelijke koplopers. “Een echt plan hebben we niet, we doen gewoon.”
lees meer
door: Ingrid Schoots, 16 november 2016
100 procent bescherming tegen cybercrime: dat is een illusie. Maar door zoveel mogelijk kennis te delen, kunnen incidenten effectief worden aangepakt. Dat is de overtuiging van Willibrord van Beek, Commissaris van de Koning van de Provincie Utrecht.
lees meer
Balanceren op de grens van vertrouwen en techniek
door: Peter Muijen en Frank Hendriksen, 9 november 2016
In het programma Digitaal Werken Strafrechtketen (DWS) is regelmatig de uitspraak te horen dat ‘we nu toch eens van die PDF’s af moeten’. Waarom gaan we niet gelijk naar pure gegevens? Makkelijker gezegd dan gedaan, want PDF voegt iets cruciaals toe.
lees meer
door: Larissa Zegveld, Nico Romijn, Arthur Dallau, André Regtop, Hans Verweij, 8 november 2016
Met een paar maatregelen kan het nieuwe kabinet doorpakken voor echt goede digitale overheidsdienstverlening. Een groep leidinggevenden binnen de digitale overheid doet een voorstel. Vanuit het perspectief van ICT als kans voor nieuwe en betere dienstverlening.
overheid in transitie
reacties:
lees meer
door: Frits de Jong, 7 november 2016
Uit cijfers van Vensters voor Bedrijfsvoering blijkt dat van de deelnemende waterschappen het Wetterskip Fryslân, met Rivierenland, de laagste overhead heeft. Joost Cammeraat, lid van het directieteam van het Friese waterschap, over de mix van maatregelen die ervoor zorgen dat zijn organisatie eruit springt. Over apps, procesgericht werken en het herinrichten van de organisatie.
overheid in transitie
reacties:
lees meer
door: Pieter Frijns en Roos Koole, 2 november 2016
De ervaring leert helaas dat verandertrajecten bij de overheid niet de voor de hand liggende stappen doorlopen. En dat terwijl er toch genoeg oude wijsheden en gezegdes zijn die opdrachtgevers, projectmanagers en andere betrokkenen vooruit kunnen helpen.
overheid in transitie
lees meer
door: Frits de Jong, 26 oktober 2016
In hoeverre hebben gelukkige burgers meerwaarde voor een gemeente? En als dat zo is, in hoeverre kunnen overheden dan ook sturen op geluk? Is geluk überhaupt wel te meten? Het zijn vragen waar ‘geluksdoctorandus’ Akshaya de Groot wel antwoorden op heeft. Met die antwoorden in zijn bagage nam hij contact op met de initiatiefnemers van de Burgerpeiling van Waarstaatjegemeente.nl.
digitalisering en democratie
lees meer
door: Ingrid Schoots, 25 oktober 2016
Interne cursussen, periodieke berichten op het interne web en aansprekende cartoons. Het Waterschap Hunze en AA’s doet er van alles aan om de informatieveiligheid en privacy op orde te hebben en aan de man te brengen. Het zet zoden aan de dijk; De medewerkers zijn zich er steeds meer van bewust en erkennen het belang van informatieveiligheid en privacy.
digitale weerbaarheid
lees meer
door: Frits de Jong, 18 oktober 2016
Het vergelijken van gegevens tussen gemeenten of binnengemeentelijk, bijvoorbeeld als het gaat om groen- of wegbeheer, is tot nu toe lastig omdat vaak verschillende termen voor objecten worden gebruikt. De landelijke standaard IMBOR moet daar verandering in brengen. Amsterdam is een van de eerste gemeenten die er ervaring mee heeft opgedaan en gebruikt IMBOR onder meer voor efficiëntere benchmarks en als basis voor haar Asset Management.
overheid in transitie
lees meer
door: Quita Hendrison, 12 oktober 2016
“ICT is bij gemeenten over het algemeen nog geen groot ding.” Met deze stelling begint Bernard Minderhoud, wethouder van de gemeente Pijnacker-Nootdorp, zijn pleidooi voor meer budget naar ICT. “Want ICT ís dienstverlening!”
overheid in transitie
lees meer