door: Ingrid Schoots, 11 oktober 2016

Het thema informatieveiligheid is nooit af. Dat zegt Johan Remkes, Commissaris van de Koning van de provincie Noord-Holland. “Het vergt, net als integriteit, voortdurend onderhoud en aandacht”.
door: Ingrid Schoots, 11 oktober 2016
Het thema informatieveiligheid is nooit af. Dat zegt Johan Remkes, Commissaris van de Koning van de provincie Noord-Holland. “Het vergt, net als integriteit, voortdurend onderhoud en aandacht”.
door: Ingrid Schoots, 5 oktober 2016
Een megahack waarbij het dagelijks leven stil komt te liggen. Patricia Zorko moet er niet aan denken. Zorko is directeur Cyber Security en plaatsvervangend Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. Samen met partners uit het veiligheidsdomein maakt de NCTV zich sterk voor een veilig en stabiel Nederland.
door: Asha Grave, 28 september 2016
De opkomst van plaats- en tijdonafhankelijk werken, in combinatie met nieuwe technologie als blockchain, leidt op den duur tot een herbundeling van werkzaamheden en lossere dienstverbanden. Ook bij de overheid.
reacties: 7
door: Quita Hendrison, 20 september 2016
Hoe zorg je dat de burger tevreden blijft over de dienstverlening in een fusiegemeente die geen decentrale loketten wil aanhouden? Alphen aan den Rijn koos voor de ‘klantreis’, een manier om pijnpunten en kansen te inventariseren door in de huid van de burger te kruipen.
door: Ingrid Schoots, 20 september 2016
“Data wordt de belangrijkste grondstof in onze samenleving”. Aan het woord is Rein Zijlstra, wethouder van de gemeente Zeewolde. “Het moet in onze genen zitten om daar zorgvuldig mee om te gaan. Bewustzijn is mooi, maar eigenlijk moeten we allemaal onbewust bekwaam worden.”
door: Frits de Jong, 15 september 2016
Gemeenten zetten vol in op digitalisering, waarbij verschillende bedrijfsprocessen soms volledig worden geautomatiseerd. Omdat die processen voor veel gemeenten gelijk zijn, willen ze steeds meer samen doen. Gemeenschappelijke ICT-inkoopvoorwaarden specifiek voor gemeenten zijn daarbij uiterst nuttig. Daarom is de GIBIT (Gemeentelijke Inkoopvoorwaarden bij IT) opgesteld, een instrument dat past in de professionalisering van het opdrachtgeverschap van gemeenten.
door: Frans Lambi & Jan Ploeg, 8 september 2016
Meer aandacht voor de voorbereidingsfase en de bemensing zijn belangrijke factoren die kunnen helpen het lek rondom grote ICT-projecten bij de overheid te dichten. Maak ruimte voor vroegtijdig falen en zorg voor een bezielde opdrachtgever én een gekwalificeerd team.
reacties: 7
door: Mischa van Vlier, 29 augustus 2016
Om op een goede manier aandacht te besteden aan klachten van haar ondernemers, is de Utrechtse gemeente Stichtse Vecht begin dit jaar begonnen met een klantreis waarin gekeken is hoe de dienstverlening aan die ondernemers kan worden verbeterd en geoptimaliseerd.
reacties: 1
door: Ingrid Schoots, 29 augustus 2016
Zijn kasten zitten altijd dicht, zijn laptop is afgesloten als hij er zelf niet achter zit. Ruud de Vries weet dat informatieveiligheid ook in kleine dingen zit. De wethouder van de gemeente Vlaardingen én Ambassadeur Gemeentelijke Overheid van het Bureau van de Digicommissaris, maakt zich sterk voor het bewustzijn rondom dit thema binnen overheden.
door: Pieter Frijns & Roos Koole, 22 augustus 2016
Een goede rolafbakening, een goede relatie en samenwerking tussen de opdrachtgever en opdrachtnemer is cruciaal bij projecten. In de startfase, de uitvoeringsfase en bij de afronding zijn er verschillende zaken waarop beide partijen moeten letten.
reacties: 1
door: Ingrid Schoots, 4 augustus 2016
Het UWV is een dienstverlener én gegevenspakhuis. Dat brengt uitdagingen met zich mee. “We zoeken steeds naar de balans tussen informatieveiligheid en de ruimte om goed ons werk te doen”, zegt José Lazeroms, lid van de Raad van Bestuur van het UWV.
door: Pieter Frijns en Michiel Struijk, 2 augustus 2016
Bij complexe programma’s en projecten is risicomanagement van groot belang. Maar het wordt vaak ingezet op een planmatige en routinematige manier die weinig rekening houdt met onvoorziene risico’s, blijkt uit de Gateway Review-praktijk. Hoe ga je dan wél met de onvermijdelijke dynamiek om? Voor echt dynamisch risicomanagement zijn alertheid en dialoog essentieel.
door: Frits de Jong, 26 juli 2016
Eén van de dingen die de Verkenning Informatie Voorziening Omgevingswet (VIVO) duidelijk heeft gemaakt, is dat het proces rondom de invoering van de Omgevingswet relatief veel raakvlakken heeft met de Digitale Agenda 2020. Bijvoorbeeld met betrekking tot collectiviteit. “En dat gaat verder dan alleen functies in het kader van informatievoorziening.”
door: Ingrid Schoots, 21 juli 2016
Het verkokerde toezicht op informatieveiligheid en de inefficiënte verantwoordingswijze op dat gebied zijn niet meer van deze tijd. Met het project ENSIA willen drie ministeries en de VNG er samen verbetering in brengen.
reacties: 2
door: Frits de Jong, 19 juli 2016
Door tal van overheden wordt momenteel hard gewerkt aan de invoering van de BGT. Hans Oosters, dijkgraaf van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, vindt dat overheden best trotser mogen zijn op de invoering van die BGT. “Met de kaart hebben wij als BV Nederland een fantastische prestatie neergezet.”