Praktijk biedt plaats voor casuïstiek en verhalen uit de praktijk van (co-) auteurs uit de publieke sector. De redactie behoudt zich het recht voor ingezonden artikelen te weigeren dan wel te redigeren of in te korten. Artikelen kunt u sturen naar redactie at ibestuur.nl

zoeken binnen de website
praktijk
Werkwijze City Deal Zicht op Ondermijning ‘staat als een huis’
door: Els Wiegant, 9 december 2020

Verbreding van het aantal deelnemers, van ontsloten data, van dwarsverbanden tussen die data en van waardevolle inzichten. Dat is de voortgang die de City Deal Zicht op Ondermijning het afgelopen jaar heeft geboekt. Het project duurt tot en met juni 2021, maar de kans op een vervolg is ‘bijzonder groot’. “Het ministerie van BZK vindt het een belangrijk project. Het toont aan dat je beleid kunt finetunen door gericht data in te zetten.”
Het belang van WOZ-detailgegevens
door: Karine van den Noort, 11 november 2020

Eind 2021 beëindigt DataLand, het centrale kennis- en gegevensknooppunt voor objectinformatie, de werkzaamheden. Het Kadaster zal dan de landelijke set met WOZ-detailgegevens onder zijn hoede nemen. Medio augustus ontvingen alle gemeenten in Nederland (als bronhouders en ‘leveranciers’ van deze gegevens) bericht hoe ze nu al een vervangend contract met het Kadaster kunnen afsluiten. Tijd om in te zoomen op het belang van deze WOZ-detailgegevens. Want, waar doen we het allemaal voor?
CoronaMelder-app: nieuw wapen tegen virus
19 oktober 2020

Met hulpmiddelen zoals de CoronaMelder-app gaat het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de verspreiding van het coronavirus tegen. Edo Plantinga is Communitymanager van de CoronaMelder-app: “Deze app helpt het aantal coronabesmettingen terug te dringen maar is geen wondermiddel.”
Digitale veiligheid van de overheid, we werken er samen aan!
door: Barbara Ruijgrok,, 8 oktober 2020

In 2020 werd de digitale samenleving en ook de overheid zwaar op de proef gesteld. Uit verschillende incidenten bleek hoe inventief, veerkrachtig maar tegelijk ook kwetsbaar de Rijksoverheid is. Een interview met Bas den Hollander – directeur directie Digitale Overheid en Désirée Geerts, MT-lid directie Digitale Overheid.
Zeven prangende vragen over de toegankelijkheidsdeadline van 23 september 2020
30 september 2020

Vanaf woensdag 23 september 2020 moeten alle overheidswebsites toegankelijk zijn of maatregelen hebben genomen om toegankelijk te worden voor alle Nederlanders – dus ook voor mensen met een visuele, auditieve of andere beperking. Is dit gelukt? Welke stappen moet je zetten om de doelen te bereiken? Roeland Sorber van Stichting Accessibility geeft antwoord op zeven belangrijke vragen.
Gemeente Den Haag introduceert 1,5 meter IT-dashboard
9 september 2020

Bij de gemeente Den Haag werkt een groot deel van de medewerkers vanuit huis, en dat blijft voorlopig ook zo. Maar voor de collega’s die wel op kantoor werken, moet het veilig zijn. De gemeente heeft daarom haar kantoorlocaties aangepast voor werken op 1,5 meter afstand en werkplekken gemarkeerd als ‘toegestaan’ of ‘niet-toegestaan’. Via een geavanceerd dashboard wordt centraal bijgehouden of er niet te veel mensen op kantoor aanwezig zijn en kan waar nodig bijgestuurd worden.
‘Risico’s zichtbaar maken vergroot awareness’
CISO Mario Damen:
door: Quita Hendrison, 1 september 2020

Informatiebeveiliging; het begrip is inmiddels niet meer uit de gemeentelijke agenda’s te schrappen. Een centrale rol hierin is weggelegd voor de CISO (chief information security officer), die sinds de invoering van de BIO (baseline informatiebeveiliging overheid) verplicht is. Hoe de functie wordt ingevuld beschrijft de BIO niet. Voor Mario Damen, CISO van Winterswijk, is dat geen probleem. “Informatiebeveiliging is een passie en een beetje pionieren past mij wel.”
Cybercriminelen houden zich niet aan landsgrenzen
door: Barbara Ruijgrok, 25 augustus 2020

De Haagse wethouder Saskia Bruines beseft hoe kwetsbaar je in de online wereld bent sinds ze ICT in haar portefeuille heeft. “Ik maak me zorgen om de digitale kwetsbaarheid van onze samenleving maar zie gelukkig ook dat er grote stappen op het gebied van cyberveiligheid zijn genomen.”
‘We delen hetzelfde principe’
Bestuursvoorzitter Kadaster ondertekent Groeipact Common Ground
door: Quita Hendrison, 18 augustus 2020

Op 14 juli zette Frank Tierolff, bestuursvoorzitter van het Kadaster, zijn handtekening onder het Groeipact Common Ground. De ondertekening markeert de toenemende samenwerking tussen gemeenten en ketenpartners. Waarom vindt de bestuurder Common Ground een belangrijke beweging?
‘Digitale veiligheid moet je niet als kostenpost zien’
door: Barbara Ruijgrok, 20 juli 2020

Waterschappen zorgen voor schoon en voldoende water en veilige dijken. Veel van deze werkzaamheden worden door computersystemen uitgevoerd. Toine Poppelaars dijkgraaf van Waterschap Scheldestromen en bestuurslid bij de Unie van Waterschappen- is zich bewust van de digitale kwetsbaarheid die hierdoor ontstaat.
Online kennis delen óver provinciegrenzen heen
door: Koen Geijzers, 15 juli 2020

Online samenwerken wordt in het werk van provincies steeds belangrijker en steeds vaker organisatie-overschrijdend. Of het nu gaat om kennisdeling rondom maatschappelijke thema’s, of samenwerking in projectverband. Relevant is dat contact en kennisdeling laagdrempelig, digitaal toegankelijk en veilig kunnen plaatsvinden, óver de grenzen van de afzonderlijke provincies heen. Pleio wordt hiervoor op steeds meer plekken ingezet.
‘Overal ligt digitaal gevaar op de loer’
door: Barbara Ruijgrok, 8 juli 2020

De Lochemse burgemeester Sebastiaan van ’t Erve (1977) kreeg vorig jaar een alarmerend telefoontje van de politie. Hackers waren het computersysteem van de gemeente binnengedrongen. Sindsdien waarschuwt hij iedereen voor hun digitale kwetsbaarheid.
Met gezamenlijke standaarden administratieve lasten aanpakken
Ketenbureau i-Sociaal Domein uitgelicht
door: Koen Geijzers, 17 juni 2020

‘Geld en tijd naar de zorg, niet naar administratie en controle.’ Met dit gemeenschappelijke belang werken gemeenten en zorgaanbieders nauw samen aan het terugdringen van de administratieve lasten in het sociaal domein. Door ontmoeting, dialoog en in co-creatie ontstaan steeds meer gezamenlijke standaarden voor administratieve processen. Ze geven duidelijkheid, leiden tot minder regeldruk en lagere uitvoeringslasten. In die processen is ook een rol weggelegd voor Pleio.
Hoe online trainingen en webinars ook écht toegankelijk te maken
door: Veron Wormeester, 3 juni 2020

Veel organisaties besluiten in deze tijd van coronamaatregelen om webinars te gaan geven. Waar eerst fysieke trainingen ingezet werden, zijn deze nu vaak online. Dat heeft voor- én nadelen. Online evenementen zijn schaalbaarder dan fysieke evenementen, maar het is een grotere uitdaging om de inhoud en de boodschap op eenzelfde sterke manier over te brengen. Ook de binding met de participant is online niet vanzelfsprekend.
Financials decentrale overheden bundelen kennis en ontwikkelen eenduidige richtlijnen
Commissie BBV uitgelicht
door: Koen Geijzers, 14 april 2020

Decentrale overheden (gemeenten, provincies, gemeenschappelijke regelingen en waterschappen) hebben eigen verslaggevingsregels. Deze wijken af van het bedrijfsleven, het onderwijs of bijvoorbeeld de zorg. De verschillen leiden bij betrokken financials tot vragen wanneer ze begrotingen en jaarstukken opstellen. Commissie BBV bundelt de kennis en ontwikkelt een eenduidige, praktische uitleg. Het samenwerkingsplatform Pleio ondersteunt bij de samenwerking óver grenzen van de afzonderlijke organisaties heen.