zoeken binnen de website

praktijk

Praktijk biedt plaats voor casuïstiek en verhalen uit de praktijk van (co-) auteurs uit de publieke sector. De redactie behoudt zich het recht voor ingezonden artikelen te weigeren dan wel te redigeren of in te korten. Artikelen kunt u sturen naar redactie at ibestuur.nl

Thuiswerkblog #6 - Be safe

door: Diederik van Leeuwen, 31 maart 2020

rood, oranje en groen

Thuiswerken houdt ook in dat je in je privé-omgeving de beveliging van je computer, laptop en andere devices op orde moet hebben. Je moet je realiseren dat de microfoon, camera en speaker niet de enige sensoren zijn in je smartphone. Dus ook al staat het geluid of de camera uit, de smartphone kan nog steeds ‘horen’ wat je zegt of doet.

lees meer

Hoe toegankelijk zijn videoconferentietools?

Stichting Accessibility test vijf programma’s

door: Veron Wormeester, 30 maart 2020

videobellen

Vanwege de maatregelen die genomen zijn om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, wordt er veel thuis gewerkt. Videobellen is nog nooit zoveel gebruikt als in de laatste weken. Maar hoe toegankelijk zijn die programma’s waarmee je kunt videobellen, zoals Zoom, Hangouts of Teams? Bijvoorbeeld voor mensen met een beperking.

lees meer

Thuiswerkblog #5 - De coronadip

door: Diederik van Leeuwen, 26 maart 2020

thuiswerken

Thuiswerken betekent ook schipperen tussen zakelijk en privé. Iedereen snapt dat je in deze tijden niet geheel productief bent, maar verwacht wel toch de volle aandacht op het moment dat je gebeld wordt. “Bedenk een goede oneliner voor als je even offline moet of plots de thuisbezorgboodschappen gaat aannemen.”

lees meer

Thuiswerkblog #4 - Persoonlijk digitaal leiderschap

door: Diederik van Leeuwen, 24 maart 2020

leiderschap

Van onze leiders/bazen verwachten wij dat zij het voortouw nemen in grote vraagstukken en transities. Dat zij onder andere een visie neerzetten en een veilige werkplek creëren. Maar de baas mag ook wat verwachten van zijn medewerker: persoonlijk digitaal leiderschap. Deze lock-in periode leent zich daar bij uitstek voor.

lees meer

Open ICT-standaarden maken digitale overheid veiliger, toegankelijker en efficiënter

Forum Standaardisatie uitgelicht

door: Koen Geijzers, 23 maart 2020

Standaarden in de stad

De overheid digitaliseert steeds verder. Aan de basis van deze digitalisering ligt de uitwisseling van gegevens tussen overheid en burgers, bedrijven en organisaties binnen de overheid. Open standaarden verminderen de leveranciersafhankelijkheid en maken veilige gegevensuitwisseling mogelijk. Als het gaat om open ICT-standaarden speelt Forum Standaardisatie een voorname rol.

lees meer

Thuiswerkblog #3 - Oplosding

door: Diederik van Leeuwen, 20 maart 2020

cloudoplossingen

Het thuiswerken is in deze tijd voor veel ambtenaren synoniem aan het werken in de cloud. Daar kleven risico’s aan. Want ook al is een applicatie AVG-proof, dan wil dat nog niet zeggen dat er geen risico is op een datalek door verkeerd gebruik. Het heeft ook een goede kant, want stilaan maken we de stap van thuiswerker naar datawerker.

lees meer

Thuiswerkblog #2 - De pauzeknop

door: Diederik van Leeuwen, 18 maart 2020

Coronabingo

We zijn met z’n allen aan het thuiswerken. Soms gaat het vlekkeloos, maar de meeste meetings verlopen chaotisch. Beperkte bandbreedte, verkeerde instellingen op PC’s, wegvallend beeld en geluid: de lijst is lang. Misschien wordt het tijd om een pas op de plaats te maken en een gedegen thuiswerkplatform aan te bieden voor langere tijd.

lees meer

AI geeft gebruik locatiedata stevige push

door: Frits de Jong, 18 maart 2020

Locatiepact

Artificiële intelligentie (AI). Vrijwel iedereen legt de woorden anders uit. Over één ding is iedereen het wel eens: door gebruik te maken van AI kunnen processen sneller én slimmer worden uitgevoerd. Ook gebruikers van locatiedata zien steeds vaker de voordelen in van AI. “Op het gebied van mobiliteit en veiligheid, beheer openbare ruimte en mutatiesignalering basisregistraties heeft AI veel potentie”.

lees meer

Thuiswerkblog #1 - 'Ik wil een tomaaaaaaatje!'

Thuiswerkblog #1

door: Diederik van Leeuwen, 16 maart 2020

Diederik van Leeuwen - thuis

Bij thuiswerken kun je nog zo fraai al je tools inzetten, collega’s in beeld hebben en een keurig overhemd boven je joggingsbroek aantrekken: met een jengelend kind naast je laptop houdt het snel op.

lees meer

Internetdomeinen: tijd voor de grote schoonmaak

door: Fred van der Molen, 11 maart 2020

Forum Standaardisatie

Overheden hebben lang niet altijd goed inzicht in de internetdomeinen waar zij eigenaar ván of verantwoordelijk vóór zijn. Centraal overzicht is nodig om te kunnen borgen dat domeinen goed zijn beveiligd en voldoen aan andere relevante standaarden. Wie zijn domeinbeheer op orde wil brengen is vaak wel even bezig, zo blijkt uit deze cases bij een drietal overheidsorganisaties.

lees meer

Hersenkrakers over de informatiehuishouding

door: Marieke Vos, 2 maart 2020

Commissie advies informatiehuishouding JenV

Een voorstel uit 1918 kan verrassend genoeg een antwoord geven op een prangend vraagstuk in de moderne informatiehuishouding, zo blijkt uit een gesprek met de Commissie advies informatiehuishouding van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

lees meer

RVO wil ‘datapot met goud’ verzilveren

door: Frits de Jong, 19 februari 2020

droogte

Bij het grote publiek zal bij de naam RVO niet gelijk een lichtje gaan branden, maar specialisten weten de weg naar de organisatie vrij feilloos te vinden. De organisatie, met circa 4500 medewerkers, beschikt over een groot aantal datasets waarmee het niet alleen haar klanten en opdrachtgevers voorziet van actuele informatie, maar ook de eigen collega’s. “We hebben een pot met goud in handen.”

lees meer

SDI.Next maakt standaarden beter toegankelijk

door: Frits de Jong, 12 februari 2020

spoorrails

Energietransitie. Bouwopgave. Klimaatadaptatie. Het zijn woorden die vandaag de dag het nieuws bepalen. Maar het zijn ook woorden die alleen maar échte waarde (kunnen) krijgen, als standaarden en data gemakkelijk toegankelijk en laagdrempelig zijn. SDI.Next moet daartoe bijdragen.

lees meer

Rathenau belicht impact quantumtechnologie

door: Frits de Jong, 31 januari 2020

quantumcomputer in 3D

Wat zijn de gevolgen van opkomende technologieën vanuit technologisch, maatschappelijk en politiek-bestuurlijk perspectief? Pieter van Boheemen en Geert Munnichs van het Rathenau Instituut deden daar onderzoek naar en kwamen onder meer uit bij quantumtechnologie. “Quantumtechnologie is een disruptieve technologie, zeker als je het bekijkt vanuit het technologisch perspectief.”

lees meer

‘Wees kritisch op datadelen en bespréék het’

Frank Verschoor, trekker werkplaats ethische code Locatiepact:

door: Frits de Jong, 22 januari 2020

Ethiek

Wat vinden we (nog) verantwoord als het gaat om het delen van (persoons-)gegevens? Mag een bedrijf die gegevens gebruiken om mensen te beïnvloeden om bepaalde producten aan te schaffen of een politieke richting op te duwen? En vinden we het normaal dat bij het versturen van datasets ook informatie meekomt die niet relevant is? “Wees kritisch op het delen van data en bespreek het.”

lees meer