Praktijk

Thuiswerkblog #8 Hoe smaakt de koffie?

De coronacrisis maakt duidelijk dat thuiswerken steeds normaler wordt, inclusief de voors en tegens. Het nadeel van thuiswerken is dat we onze collega's missen (maar niet onze managers!), het voordeel is dat de koffie thuis beter is. De grote vraag is wat er gaat gebeuren als we terugkeren naar kantoor? Blijven we dan (deels) thuiswerken?

Een voordeel van thuiswerken: de koffie is beter! Beeld: Karolina Grabowska / Pixabay

Dinsdag 7 april

“Nou, hoe smaakt de koffie op je werk?”, vroeg mijn buurman toen wij zestien jaar geleden net waren neergestreken in ons Drentse dorp. “O, prima koffie”, was mijn reactie, “we hebben net van die nieuwe machines waar je ook cappuccino’s mee kunt maken.” Niet wetende als vers geïmporteerde Drent dat deze vraag stond voor “bevalt het op je werk” werd ik enigszins meewarig aangekeken. Hij op zijn beurt dronk nooit een cappuccino. Jaren later toen ik voor de overheid ging werken in Den Haag, stelde de buurman weer die vraag. Dit keer wist het goede antwoord: “ja, bevalt prima”. We konden er beiden om lachen, ik was ingeburgerd. Over de smaak van de koffie op m’n werk hebben we het maar niet gehad.

Binnenlands Bestuur voerde medio maart onder ruim 6000 ambtenaren (Rijk en gemeenten) een enquête uit over het thuiswerken. Opvallendste conclusies? Vrouwen hebben het zwaarder dan mannen, we missen wel onze collega’s maar niet onze manager en de koffie is thuis beter. Deze conclusies had ik zonder enquête ook kunnen uittekenen. Alleen de koffie bij een al dan niet ingevlogen cateraar op het werk is goed te drinken. Zelf-organiserende teams is de trend, top-down management steeds minder van deze tijd. En dat vrouwen het zwaarder hebben op en rondom het werk is toch algemeen bekend? Hulde aan de hardwerkende vrouw, zou ik zeggen. Wij mannen hebben het vaak zo veel makkelijker op allerlei fronten. Zo ook met thuiswerken, blijkt maar weer. De hoofdreden volgens deze enquête: mannen hebben vaker een eigen werkkamer en vrouwen doen sowieso al meer in het huishouden. En wij maar denken dat we zo’n modern land zijn.

De grote vraag is: hoe gaan we met deze bevindingen om na terugkomst op kantoor? Thuiswerken wordt normaler, als je de experts mag geloven. Dus daar moeten we ons nu op richten. Goede faciliteiten voor videovergaderen en een werkomgeving waarbij je online makkelijk bij al je documenten kunt. En thuiswerken moet net zo normaal worden als op kantoor. In de praktijk voor de coronacrisis zag je toch al de opkomst van ‘woensdag papadag’ (wat een vreselijke term toch) en ‘vrijdag vrije dag’ (kijk, dat klinkt al beter). Mijn idee: we benoemen maandag, dinsdag en donderdag tot kantoordag en op woensdag en vrijdag sluiten we de poort, daar waar mogelijk. En thuiswerkende vrouwen mogen een beroep doen op een nieuw op te richten overheidsfonds om een eigen werkkamer te bouwen.

In deze Thuiswerkblog vind je een regelmatige update van tips, belevenissen en tools de komende weken om het nieuwe werken bij de Rijksoverheid een duwtje in de rug te geven. Blijf deze blog volgen, blijf thuis en blijf gezond.

Meewerken?

Meewerken aan deze blog? Mail me op diederik.leeuwen@rijksoverheid.nl

Diederik van Leeuwen is werkzaam als programmadirecteur Innovatie Management bij Uitvoeringsorganisatie Bedrijfsvoering Rijk

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren