zoeken binnen de website

weblog

Verwondering

door: Rob van de Velde, 10 september 2018

Rob van de Velde

Het zijn allemaal mooie initiatieven om data open te hebben en te houden, maar wat te doen met algoritmen? Van wie zijn die algoritmen en wie controleert ze?

lees meer

Consensussoftware

door: Ben van Lier, 7 september 2018

iBestuur academie, mastercourse smart cities - Ben van Lier

Gedistribueerde softwarenodes vragen na te denken over de software zelf, maar ook over de ethische aspecten die aan deze processen van besluitvorming verbonden zijn.

lees meer

Scrum-dolfijntje

door: Pascale Georgopoulou, 6 september 2018

Pascale Georgopoulou

Scrum is niet alleen een werkwijze en een kader, maar ook een filosofie en een overtuiging waarbij veel vanzelfsprekendheden op de schop moeten.

lees meer

Het 'digitaal kluisje' - Deel III

door: Henk Bos, 4 september 2018

Henk Bos

Pesoonlijke gegevensregie moet een ‘blauwe knoop’ zijn, een platform waarin alle losse eindjes van de individuele informatiehuishouding bij elkaar komen.

lees meer

Slimme stad, complexe stad

door: Joost Gerritsen, 3 september 2018

Joost Gerritsen

Voor steden met een smart city-ambitie is het belangrijk om de wettelijke kaders helder te krijgen, want een smart city kan niet zonder een doordacht juridisch fundament.

lees meer

Orwell of Spinoza

door: André Huykman, 30 augustus 2018

Andre Huykman

De digitalisering van de samenleving roept fundamentele ethische en maatschappelijke vragen op. Maar de overheid is onvoldoende toegerust om met deze nieuwe vragen om te gaan.

reacties: 1

lees meer

Afgewezen door een robot

door: Jan Willem Boissevain, 29 augustus 2018

Jan Willem Boissevain  directeur Public  Pegasystems

Werving en selectie van personeel was hoofdzakelijk mensenwerk, maar nieuwe technologieën nemen veel taken over. Accepteren we dat robots beslissen wie welke baan krijgt?

lees meer

Het 'digitaal kluisje' - Deel II

door: Henk Bos, 28 augustus 2018

Henk Bos

Het is volkomen terecht dat de BRP-operatie is afgeblazen. Sterker: misschien zou het niet verkeerd zijn dat een dergelijk moratorium ook zou gelden voor andere overheids-ICT-projecten.

lees meer

Apps bij gemeenten: de 2018 editie

door: Willem Pieterson, 27 augustus 2018

Er is zeker potentie voor het gebruik van apps binnen gemeenteland, maar dan moeten die apps wel relevant zijn. Tot op heden is het vaak niet meer dan een aardige gimmick.

reacties: 2

lees meer

Gezichtsherkenning en de wet, voldoende duidelijk?

door: Jordan Bailey, 20 augustus 2018

Jordan Bailey

De inzet van biometrische technologieën wordt alsmaar groter, maar het is de vraag of altijd even goed is nagedacht over de juridische consequenties ervan.

lees meer

Het 'digitaal kluisje' - Deel I

door: Henk Bos, 14 augustus 2018

Henk Bos

De fracties van VVD en D66 in de Tweede Kamer zijn voorstander van een digitale kluis voor de burger. Een idee dat niet bepaald nieuw is. Al begin deze eeuw werd erover gesproken.

reacties: 1

lees meer

Gemeenten zijn digitale dreigingen de baas

door: Youri Lammerts van Bueren, 13 augustus 2018

Youri Lammerts van Bueren

De ontwikkeling van digitale dreigingen en de impact die het kan hebben op de organisatie, gaat hard. Gemeenten kunnen die digitale dreiging aan. Althans, als zij het samen doen.

lees meer

Positie bepalen

door: Hugo Aalders, 9 augustus 2018

Hugo Aalders - VNG Realisatie

Position papers op een aantal thema’s in de gemeentelijke uitvoering moeten helderheid geven voor gemeenten en hun partners, zoals marktpartijen en andere overheden.

lees meer

Baas in eigen e-overheidbuik?

door: Walter van Holst, 6 augustus 2018

Walter van Holst - PBLQ

Begin juni is het wetsvoorstel voor de Wet Digitale Overheid aanhangig gemaakt. Jammer genoeg zijn de scherpe adviezen van de Raad van State maar beperkt verwerkt in het voorstel.

lees meer

Ik word directeur

door: Seger de Laaf, 2 augustus 2018

Het woord burgerpanel kan écht niet meer. Laat, net zoals TenderNed deed, je gebruikers gewoon beslissen. Waarom dat moet? Als overheid hebben wij de wijsheid niet in pacht. Daarom!

reacties: 1

lees meer