zoeken binnen de website

weblog

De rubriek Weblog biedt plaats voor blogbijdragen van auteurs uit de publieke en private sector, dan wel van auteurs op persoonlijke titel. De redactie behoudt zich het recht voor blogbijdragen te weigeren dan wel te redigeren of in te korten. Blogbijdragen kunt u sturen naar redactie at ibestuur.nl

Plan Europese Commissie leidt tot privatisering van opsporing en handhaving

door: Michiel Steltman, 9 juni 2022

Michiel Steltman

Het nieuwste wetsvoorstel van de Europese commissie geeft de overheid de plicht en mogelijkheden om versleutelde digitale gesprekken en chats te scannen om kindermisbruik op te sporen. Klinkt goed toch? Een schoon internet, vrij van online narigheid? Er zitten goede kanten aan dit voorstel. Maar ook is er een ongekende inzet op privatisering van opsporing en handhaving.

lees meer

Van 'gesloten mits' naar 'open tenzij'

door: Afelonne Doek, 7 juni 2022

De erkenning van het belang van een mate van vertrouwelijkheid mag niet leiden tot verminderde openbaarheid van informatie. Wees open over het belang van vertrouwelijkheid en welke informatie uit het proces niet meteen openbaar kan worden en om welke redenen. Wat mij betreft gaan we van ‘gesloten mits’ naar ‘open tenzij’.

lees meer

Tweede Kamer, open de hack-black-box!

door: Kees Verhoeven, 2 juni 2022

Nederland gebruikt zeer dubieuze hacksoftware van het Israëlische bedrijf NSO, schrijft de Volkskrant. Dit is geen verrassing. Het echte nieuws is dat de Tweede Kamer niets doet om de hackende overheid te begrenzen. Stop met oppervlakkig gedoe over Nokia-sms’jes van Rutte, verdiep je in de wereld van het hacken en bescherm zo de smartphones van alle Nederlanders.

lees meer

Big Tech-feestje

door: Sander Klous, 31 mei 2022

‘Brussel richt de Bazooka op Big Tech’ en ‘Grote oorlog tegen Big Tech’. De koppen in de media liegen er niet om: politici van links tot rechts willen wet- en regelgeving om de invloed van grote technologiebedrijven in te perken. ‘Het Big Tech-feest is voorbij’, zo lezen we ook. Klinkt serieus, maar klopt het ook? Laten we voorkomen dat onze compromissen onbedoeld juist leiden tot een feestje voor Big Tech.

lees meer

Controle over de cloud: complex maar cruciaal

door: Kees Verhoeven, 23 mei 2022

De ‘wolk’ van zeekabels, datacenters en glasvezelnetwerken is inmiddels onmisbaar geworden in ieders leven. Zonder cloud geen digitale samenleving. Regulering is nodig, maar overregulering is niet de oplossing. Laten we de cloud beschouwen als een schakelketting, of beter nog: als een keten van aanbieders en afnemers.

lees meer

Maatwerkplaats

door: Jan Willem Boissevain, 23 mei 2022

Jan Willem Boissevain

“De overheid moet allereerst het werk goed doen. Steeds vaker horen we dat de overheid dan meer maatwerk moet bieden. Maar maatwerk is geen oplossing voor slecht beleid.” Schrijft de Nationale Ombudsman in haar jaarverslag ‘De burger kan niet wachten’. De ombudsman roept op beleid en uitvoering te ontwerpen vanuit het perspectief van de burger.

reacties: 1

lees meer

Grote olifant

door: Christian Verhagen, 17 mei 2022

Christian Verhagen

Digitalisering is een grote olifant, en die eet je in kleine stukjes. De vraag is waar te beginnen. Dat is dan ook de vraag die Ron Roozendaal in zijn nieuwe functie als kwartiermaker Digitale samenleving stelt aan zijn volgers. Een deel van het antwoord ligt wellicht in de ervaringen uit het verleden. Ambitie is nooit het probleem geweest, maar sturing des te meer.

lees meer

Er is altijd wel een reden om meer data te willen

door: Kees Verhoeven, 16 mei 2022

Vorige week presenteerde de Europese Commissie plannen die chatdiensten ertoe verplichten om mee te kijken met de gesprekken van hun gebruikers. Met als doel de bestrijding van kinderporno en grooming, het online lokken van minderjarigen. De bestuurlijke reflex om digitale technologie en data in te zetten gaat veel verder dan kindermisbruik. We hebben het afgelopen jaren steeds vaker gezien.

lees meer

Waardecreatie als gamechanger?

door: Dirk-Jan de Bruijn, 11 mei 2022

Stap eens het bos uit en ga er even boven hangen. Dan zie je dat we het zelden hebben over de te genereren waarde van systeeminnovatie. Welke waarde zo’n transitie kan genereren voor de BV Nederland als het af is. Zéker als we dat afzetten tegen de tijd die we spenderen aan gesprekken over techniek, kosten en begrotingen, governance en zo meer.

lees meer

Maak bureaucratie weer hip!

door: Mariëtte Lokin, 3 mei 2022

Ik ben een warm pleitbezorger van een revival van de bureaucratie in de goede zin van het woord. Dat is geen paarse krokodil- of red tape-cultuur en evenmin een verticaal geordende, centraal aangestuurde top-downachtige aanpak, maar een heldere structuur waarin verantwoordelijkheden, bevoegdheden en taken logisch belegd zijn.

reacties: 5

lees meer

Klanten, burgers en cliënten

door: Jan Willem Boissevain, 20 april 2022

Jan Willem Boissevain

Een klant betaalt voor de geleverde producten of diensten, heeft keuzevrijheid en kan de winkel uitlopen als het product of de dienst niet bevalt. Zo werkt dat binnen de markt, maar niet bij overheid. De overheid heeft burgers en die hebben rechten en plichten. Toch spreken overheidsorganisaties vaak over hun klanten.

lees meer

Minister of samenleving?

door: Dirk-Jan de Bruijn, 12 april 2022

Vandaag de dag een frequent voorkomend dilemma in menige Haagse ambtelijke toren: werk je nou voor de minister of voor de samenleving? Als je erover nadenkt natuurlijk een wat wonderlijke vraag. Want ook de minister dient onze samenleving: de minister is toch ook iedere dag in charge om publieke waarde te creëren? Of niet soms?

lees meer

Vinkje

door: Afelonne Doek, 7 april 2022

In razend tempo worden programma’s en maatregelen ontworpen om de informatiehuishouding op orde te krijgen. Aankomende wetgeving zoals de Wet open overheid (Woo) en de nieuwe Archiefwet (Aw) zorgt voor nog meer druk. Pas op: in de haast om zo snel mogelijk grip te krijgen op de informatie kunnen louter beheersmatige of technische overwegingen de overhand krijgen.

lees meer

Ironie

door: Piek Visser-Knijff, 7 april 2022

Ironie lijkt een vast onderdeel te zijn van technologie-ontwerp, zo legt Michiel Nederlof uit in een blog getiteld ‘Technology, Irony and Resignation’. Technologie heeft een dubbelzijdig karakter: het is ontworpen voor het één, maar wordt gebruikt voor een ander doel. Meer en meer geven wij, de gebruikers, ons over aan dat dubbelzijdige karakter, is Nederlofs boodschap.

lees meer

Wie gaan profiteren van de Digital Market Act (DMA)?

door: Martijn Arets, 30 maart 2022

Afgelopen week is er een historisch (voorlopig) akkoord gesloten uit de strijd tussen de ‘big tech’ platformen en beleidsmakers. De grote tech platformen hebben veel te verliezen en zullen deze verandering maximaal proberen te vertragen. Zoals ze al jaren doen. Geen medelijden mee hebben: zij zijn faciliterend en dienend aan de samenleving. Niet andersom.

lees meer