zoeken binnen de website

weblog

De rubriek Weblog biedt plaats voor blogbijdragen van auteurs uit de publieke en private sector, dan wel van auteurs op persoonlijke titel. De redactie behoudt zich het recht voor blogbijdragen te weigeren dan wel te redigeren of in te korten. Blogbijdragen kunt u sturen naar redactie at ibestuur.nl

Regie op eigen gegevens

door: Jan Fraanje, 26 mei 2015

De overheid is een dankbaar onderwerp om wat lacherig over te doen. In 2020 wordt er vol lof gesproken over ONZE overheid. Wat is er gebeurd?!

reacties: 4

lees meer

Van BGT naar gemeenschappelijk belang

door: Pieter van Teeffelen, 19 mei 2015

Wat is de meerwaarde van de Basisregistratie Grootschalige Topografie als digitale kaart en de onderliggende gemeenschappelijke taal? Een antwoord in ‘etappes’.

lees meer

Wij houden het graag ingewikkeld

door: Seger de Laaf, 13 mei 2015

De Rijksoverheid is goed in het bedenken van overbodige websites en apps. Hoeveel ambtenaren denken echt eerst aan de klant? De Rijksoverheid zou eens moeten kijken naar het bedrijfsleven.

reacties: 8

lees meer

De kracht van geo-informatie

door: Larissa Zegveld, 7 mei 2015

Gemeenten krijgen steeds meer uitvoeringstaken naar zich toegeschoven. Daarmee wordt lokale (geo-)informatie steeds belangrijker.

reacties: 1

lees meer

Een beetje integer bestaat wel

door: Jan Willem Boissevain, 6 mei 2015

Jan Willem Boissevain

Integriteit is vooral ethisch verantwoord handelen. In het schemergebied voelt eenieder wel aan waar de grens ligt. Bepalend is of je bereid bent tot volledige transparantie.

reacties: 4

lees meer

Minder verzuchting – meer belevenis

door: Dirk-Jan de Bruijn, 29 april 2015

Dirk Jan de Bruijn

Als we écht willen dat de huidige digitaliseringsslag wordt omarmd, dan helpt het wel als we ook investeren in het concretiseren van toekomstbeelden.

reacties: 1

lees meer

Leiderschap in een bijzondere tijd

door: Paul Padding, 23 april 2015

Paul Padding

Leven we in een bijzondere tijd? Ik stel deze vraag omdat bestuurders graag uitdragen dat onze tijd bijzondere uitdagingen kent, en dus ook bijzonder leiderschap vraagt.

lees meer

Open data voor mooie toepassingen

door: Noud Hooyman, 22 april 2015

De data uit de Basisregistratie Grootschalige Topografie zullen als open data beschikbaar zijn en dat is een nieuw fenomeen. Dat biedt openingen voor een scala aan nieuwe toepassingen.

lees meer

Imagoproblemen

door: Jan Willem Boissevain, 16 april 2015

Jan Willem Boissevain

De ICT-sector heeft net zo’n imagoprobleem als de financiële sector. Men vindt elkaar zakkenvullers of incompetent. Er moet een cultuur komen waarin meer informatie wordt gedeeld.

reacties: 2

lees meer

The times they are a-changin’

door: Theo van den Brink, 15 april 2015

Theo van den Brink

Verandering is niet constant, want de meeste verandering versnelt voortdurend. Dat geldt ook voor de gemeentelijke ICT en de leveranciers zullen daarin mee moeten.

lees meer

Achterhoede

door: Nils Roemen, 14 april 2015

Nils Roemen

Is het je wel eens opgevallen dat mensen graag bij een voorhoede willen horen? Over het algemeen is het cool om de bedenker of de gebruiker van het nieuwste van het nieuwste te zijn.

lees meer

Van digitale overheid naar slimme overheid?

door: Evert-Jan Mulder, 1 april 2015

Evert-Jan Mulder

De ontwikkeling van Smart Cities – met informatietechnologie maatschappelijke en economische uitdagingen te lijf gaan – is de voorbode van een bredere ontwikkeling: Smart Government.

lees meer

Life begins at the end of your comfort zone

door: Dirk-Jan de Bruijn, 30 maart 2015

Dirk Jan de Bruijn

De Cloud-implementatie binnen de overheid is een gamechanger. Voor succes moeten wel de opdrachtgevers elkaar weten te vinden. Dat betekent bovenal het vertrouwde loslaten.

lees meer

De nieuwe ambtenaar werkt voor de hele overheid

door: Marieke Vos, 26 maart 2015

Marieke Vos

Zo’n 1500 vrijwilligers zijn deze weken aan de slag voor Serious Ambtenaar. Ze denken twee dagen mee over een vraagstuk van een overheid. Waarom kan dit eigenlijk niet altijd?

reacties: 4

lees meer

Hoe stuurt een wethouder?

door: Ellen Boschker, 25 maart 2015

Ellen Boschker

Een wethouder moet bij het aansturen van professionals in het sociale domein niet op hun plek gaan zitten, maar met ze in gesprek en hen de ruimte geven om zelf de zorg te transformeren.

lees meer