zoeken binnen de website

weblog

De rubriek Weblog biedt plaats voor blogbijdragen van auteurs uit de publieke en private sector, dan wel van auteurs op persoonlijke titel. De redactie behoudt zich het recht voor blogbijdragen te weigeren dan wel te redigeren of in te korten. Blogbijdragen kunt u sturen naar redactie at ibestuur.nl

IJsberg

door: Dirk-Jan de Bruijn, 28 januari 2015

Dirk Jan de Bruijn

Mocht onlangs een health check uitvoeren bij een van onze shared service organisaties. Die volop doende is om de dienstverlening uit te rollen naar alle hoeken van het beoogde verzorgingsgebied.

lees meer

Vier jaar Pleio. En nu?

door: Davied van Berlo, 26 januari 2015

Davied van Berlo

Pleio is nog lang niet klaar en de mooiste resultaten liggen nog in de toekomst. Wie wil daar nu niet bij zijn? In dat geval heb ik goed nieuws: er is zo juist een vacature vrijgekomen!

lees meer

Het begin van het vervolg

door: Rob Evelo, 16 januari 2015

Rob Evelo is programmamanager i-NUP

Operatie NUP en i-NUP zijn dan wel gestopt, maar de beweging gaat door. Met het realiseren van een groot aantal bouwstenen en voorzieningen hebben we de basis voor de digitale overheid gelegd.

lees meer

Connected of disconnected

door: Jan Willem Boissevain, 6 januari 2015

Boissevain, Jan Willem

Digitale technologie zal traditionele producten en diensten gaan veranderen. Je kunt dit bestrijden, zoals de roep van de taxibranche om Uber te verbieden. Je kunt het ook omarmen.

lees meer

DigiD: geen miljard per dag

door: Titus Mars, 5 januari 2015

Titus Mars

Zelfs als niet alleen DigiD maar ook de Digipoort en de hele Belastingdienst een dag plat zouden liggen – ach, dan innen we een dagje later. Moeten we wel rekening houden met rentederving.

reacties: 2

lees meer

Liefdevol persoonlijk contact toegewenst

door: Peter Lievense, 2 januari 2015

Peter Lievense

Voor het kabinet wordt 2015 het jaar van het persoonlijke contact met de burger. Bijvoorbeeld door profiling! De overheid nodigt zichzelf komend jaar ook uit aan de keukentafel.

lees meer

Vette cheque voor het Glazen Huis

door: Marieke Vos, 24 december 2014

Marieke Vos

Nu moeten de serieuze ambtenaren hard aan het werk voor de volgende fase: het werven van vrijwilligers voor de 148 aangemelde projecten.

lees meer

Een gebrek aan 'urgency'

door: Ruud Leether, 16 december 2014

Ruud Leether

Het is dinsdagavond 9 december en je stapt vroeg in bed. In gedachten ben je al bij morgen. Bij het plenaire debat over het spraakmakende onderzoek gaan harde noten gekraakt worden.

reacties: 3

lees meer

Dienstverlening draait om mensen

door: Jan Willem Boissevain, 10 december 2014

Boissevain, Jan Willem

De ambtenaar biedt standaard excuses aan en meldt dat het allemaal goed zal komen. Met het versturen van de brief zit zijn werk er op. Het proces van de gemeente wordt afgesloten.

lees meer

Game changer

door: Dirk-Jan de Bruijn, 9 december 2014

Dirk-Jan de Bruijn

Ken je het spelletje ‘nightmare competitor’? In de private sector – waar concurrentie aan de orde van de dag is – inmiddels een befaamd fenomeen.

lees meer

Grip op ICT? Bitte kein BIT!

door: René Veldwijk, 7 december 2014

Gaat dat BIT er komen? Niet als de Kamer even doordenkt. En als het BIT er wel komt dan wordt het dus de zoveelste papieren tijger of, erger, een politiek instrument.

reacties: 2

lees meer

Minister van Digitale Infrastructuur

door: Rob van de Velde, 4 december 2014

Rob van de Velde

Het wordt hoog tijd voor een ambitieuze minister van Digitale Infrastructuur met een uitvoeringsprogramma waarin voldoende ingenieursmentaliteit de ruimte krijgt.

reacties: 2

lees meer

Geef de keten de ruimte

door: Rob Evelo, 28 november 2014

Rob Evelo is programmamanager i-NUP

Met de afronding van het programma i-NUP in zicht is het voor mij belangrijk om de in gang gezette ‘beweging’ te borgen. Over welke beweging heb ik het dan?

lees meer

Serieuze ambtenaren

door: Marieke Vos, 27 november 2014

Marieke Vos

3FM maakt geen ambtenarengrappen meer, nu ambtenaren zich serieus inzetten voor het goede doel. Dit jaar wordt Serious Ambtenaar voor de vierde keer georganiseerd.

lees meer

Wie volgt na Piketty en Gates?

door: Dirk-Jan de Bruijn, 20 november 2014

Dirk-Jan de Bruijn

Zou me kunnen voorstellen dat men aan dat rijtje van goeroes ook mensen als Travis Kalanick (CEO taximakelaar Uber) of Brain Chesky (CEO accommodatie-community Airbnb) toevoegt.

lees meer