Blog

Het land der blinden

Veel beleidsmakers en ministers zitten wat publieke IT betreft nog altijd op een andere planeet. Ambtenaren die het gewoon niet interesseert.

Ik krijg wel eens te horen dat ik te kritisch ben. Dat er wel degelijk ambtenaren zijn die zich keihard inzetten voor een gebruiksvriendelijke overheid. Natuurlijk is dat zo, maar het gaat om het grote geheel: Het vertrouwen in de overheid is nog nooit zo laag geweest. En dat zorgt voor onrust waar niemand op zit te wachten.


Bron: CBS

Publieke IT is nog steeds een hoop congressen, praatclubjes en denktanks. Blank en rond de 50, kijk maar eens naar de ambtelijke top van Nederland. De mond vol over innovaties van generatie Y, maar zo iemand een toppositie geven? Hoe kom je erbij. Als de halve wereld in brand staat, vergaderen wij lekker door over blockchain en open data – onder het genot van een wrap met zalm. Terwijl mensen die zorg nodig hebben zich kapot ergeren aan de SVB, ZZP’ers niets snappen van hun nieuwe ‘overeenkomst’ met de Belastingdienst en mensen aangewezen op Werk.nl nog steeds met hun tanden in het toetsenbord zitten. Zelfs een checklist opstellen blijkt nog moeilijk.

Veel beleidsmakers en ministers zitten wat dat betreft nog altijd op een andere planeet. Thuis verwacht men precies te zien wanneer een pakketje aankomt, maar aan de track & trace van een subsidie zijn we nog lang niet toe. Sterker nog, we richten onze energie op de verkeerde zaken. Zoals een minister, die het wel een goed idee lijkt een app te bouwen om producten te scannen in de supermarkt. Dat het wel degelijk anders kan, bewijst naast Estland ook een dorp dat volledig op Twitter draait. Daar zijn de politieagent en elektricien waar ze nodig zijn: iedereen blij.

Het ergste is dat degenen die dit lezen, dat waarschijnlijk allang snappen. Het gaat mij om de mensen die het gewoon niet interesseert. De ambtenaren voor wie het geld uit de muur komt, die niet kijken op een ton meer of minder. Die iedere dag hun PC aanzetten en doorgaan met wat ze altijd al deden: de samenleving dirigeren. Mensen moeten wakker worden in de wereld die anders is. Een wereld waarin de overheid alleen nog als dienstverlener het vertrouwen terug kan winnen.

  • P.J. Westerhof | 22 december 2016, 20:07

    Mooie scherpe analyse.

    Het vertrouwen in politie en leger is nog het meest verbazingwekkend, gelet op de ruimte tussen taakstelling en realiteit.
    En die ambtenaar? ‘Zoals een goed ambtenaar betaamt’ is een hol, zo niet onbekend, adagium geworden. Met de inwisseling van de democratische rechtsstaat voor de sociale rechtsstaat is legaliteit ingewisseld voor effectiviteit en efficiency. ‘Ik kan want ik mág’ is ingeruild voor ‘Ik mag want ik kán’. Tenenkrommende voorbeelden te over.

    Overigens, die Track&Trace van PostNL klopt voor geen meter. Bezorgingen komen bij mij nooit op het aangegeven tijdstip. In dat opzicht lijkt het nog het meest op het Rijks ICT Dashboard.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren