zoeken binnen de website

weblog

De rubriek Weblog biedt plaats voor blogbijdragen van auteurs uit de publieke en private sector, dan wel van auteurs op persoonlijke titel. De redactie behoudt zich het recht voor blogbijdragen te weigeren dan wel te redigeren of in te korten. Blogbijdragen kunt u sturen naar redactie at ibestuur.nl

Iedereen winnaar van zijn eigen Marathon

door: Theo van den Brink, 17 september 2014

Theo van den Brink

Basisregistraties maken het mogelijk om abonnementen op berichten af te nemen, zodat gemeenten berichten krijgen over gebeurtenissen die voor hen van belang zijn.

lees meer

Kodak-moment in het verschiet

door: Jan Willem Boissevain, 11 september 2014

Boissevain, Jan Willem

Eenmaal in de Verenigde Staten besloten wij de dienst uit te proberen. Voor de poort van National Gallery of Art in Washington kozen we via de app een Uber-taxi.

lees meer

Werk.nl: National Treasure

door: René Veldwijk, 10 september 2014

Een van de zes “Elias-faalprojecten” is werk.nl van UWV. Maar werk.nl is naast een systeem met problemen ook een goudmijn. Hoe hebben we er met z’n allen al die jaren overheen kunnen kijken?

reacties: 4

lees meer

Ronald gaat participeren

Een zomersprookje met 67 illustraties in kleur

door: Peter Mom, 28 augustus 2014

Peter Mom

Overheid.nl trakteert bezoekers op hyperlinks die het niet doen, onvindbare pagina’s en op een lijst van deelnemende gemeenten met 180 stuks méér dan de 403 die er momenteel zijn.

reacties: 3

lees meer

Systeeminnovatie vanuit sociale wijkteams

door: Ellen Boschker, 28 augustus 2014

Ellen Boschker

Ik roep elke wethouder, gemeentesecretaris, directeur, programmamanager en projectleider op om vanaf 1 januari 2015 stage te gaan lopen bij de sociale wijkteams.

reacties: 3

lees meer

Van verticale pijlers naar horizontale domeinen

door: Dirk-Jan de Bruijn, 27 augustus 2014

Dirk-Jan de Bruijn

Het geheim? Eén: denken vanuit de burger; twee: het structureren van informatie; drie: het fors investeren in elkaar om zo te komen tot één winnend team.

reacties: 3

lees meer

Gezakt voor de Burgertoets

door: Matt Poelmans, 19 augustus 2014

Matt Poelmans

Het aanvragen van een herhalingsrecept op internet gebeurt via een onbeveiligde verbinding. Omdat het om gevoelige (medische) gegevens gaat, is dat kwalijk.

lees meer

ICT-projecten bestaan niet!

door: Jan Willem Boissevain, 19 augustus 2014

Boissevain, Jan Willem

ICT-debacles worden altijd ergens ondergeschoven. Bij het bedrijfsleven verdwijnen ze onder het tapijt. Maar bij de overheid worden ze onder het vergrootglas gelegd.

reacties: 1

lees meer

Lamme arm

door: Peter Lievense, 14 augustus 2014

Peter Lievense

De Kamerleden kunnen de minister beter eens vragen hoe het kan dat notoire internetoplichters jarenlang, ongehinderd door de lange arm, goedgelovige koopjesjagers kunnen plukken.

lees meer

Spoort u wel?

door: Theo van den Brink, 11 augustus 2014

Theo van den Brink

Standaardisatie is geen technische hobby, maar een ‘business enabler’. Gebrek aan standaardisatie is een ernstige belemmering van vooruitgang op elk gebied.

reacties: 14

lees meer

Zo verpest je een ICT-project

door: Dirk-Jan de Bruijn, 28 juli 2014

Dirk-Jan de Bruijn

Het wel en wee van ICT-projecten is nog niet behandeld vanuit de vraag ‘hoe weet je zeker dat het géén succes wordt’. Bijgaand een paar gouden tips, uiteraard met een knipoog!

lees meer

De theorie van het dode paard

door: Jan Willem Boissevain, 16 juli 2014

Boissevain, Jan Willem

De eeuwenoude wijsheid van de Dakota-indianen, overgeleverd van generatie op generatie, zegt dat als je ontdekt dat je op een dood paard rijdt, dat het dan de beste strategie is om af te stappen.

lees meer

De Fameuze Vier

door: Theo van den Brink, 14 juli 2014

Theo van den Brink

Het Handelsregister is omgeven met mythes. Veelgehoorde verzuchtingen betreffen de correctheid van de gegevens en het verwerken van terugmeldingen bij gerede twijfel.

reacties: 5

lees meer

Euforie

door: Peter Lievense, 26 juni 2014

Peter Lievense

Zoals dat gaat bij dergelijke feestelijke gelegendheden liet de euforie ook de wethouder niet onberoerd en hij verklaarde prompt Apeldoorn tot IT-stad van Nederland.

lees meer

De professional maakt het verschil!

door: Ellen Boschker, 26 juni 2014

Ellen Boschker

Voor overheidsorganisaties betekent dit dat de business leidend is en werkprocessen en informatievoorziening daaraan ten dienste staan: de bediening stuurt de keuken aan. Zoals het hoort.

lees meer