De rubriek Weblog biedt plaats voor blogbijdragen van auteurs uit de publieke en private sector, dan wel van auteurs op persoonlijke titel. De redactie behoudt zich het recht voor blogbijdragen te weigeren dan wel te redigeren of in te korten. Blogbijdragen kunt u sturen naar redactie at ibestuur.nl

zoeken binnen de website
weblog
De slager keurt zijn eigen vlees, ook in Den Haag
door: Rosa Juffer, 8 november 2021

De ‘politieke draaideur’ in Den Haag heeft de afgelopen tijd voor de nodige ophef gezorgd: veel oud-politici gaan na hun ambt aan de slag in het bedrijfsleven als lobbyist. Maak het inzichtelijk zodat de schimmigheid ervan afneemt. Met regelgeving kan democratische transparantie en politiek vertrouwen toenemen.
Wil je snel gaan, blijf dan binnen
door: Dirk-Jan de Bruijn, 3 november 2021

‘De inhoud van de I-Strategie Rijk is niet afgestemd met de markt en andere overheden, ook niet met gemeenten, lees ik in het meest recente nummer van iBestuur. Huh? We weten ondertussen toch wel dat comfortabel binnen blijven bij het formuleren van zo’n strategie of visie rechtstreeks relaties creëert met toekomstige hoofdpijndossiers?
Rechtszekerheid of privacy?
door: Jan Willem Boissevain, 26 oktober 2021

Als waarborging van de rechtszekerheid conflicteert met bescherming van onze privacy, wat weegt dan het zwaarst? Die vraag lijkt nu centraal te staan in de discussie over de toekomst van ons Handelsregister. In dat register staan alle bedrijven en rechtspersonen ingeschreven. Die gegevens moeten openbaar zijn, zodat je te weten kunt komen met wie je zakendoet en wie er bevoegd is.
Wanneer krijgt digitaal onderwijs de veiligheid die het verdient?
door: Larissa Zegveld, 20 oktober 2021

Wist u dat 4 van de 10 scholen in het voortgezet onderwijs en mbo vorig jaar te maken kregen met een serieus ict-beveiligingsincident? Ook daar vinden hacks plaats en de gevolgen zijn ingrijpend. Hoogste tijd voor actie en een serieus plan.
Ieder zijn informatiebehoefte: terug naar de (decentrale) bron
door: Indra Henneman, 18 oktober 2021

Een pleidooi voor secundair datagebruik. Hierdoor hoeft de zorgaanbieder vanuit al die processen en systemen slechts één verzameling van beschikbare gegevens aan te leggen die al die vragenstellers steeds opnieuw gebruiken om antwoord te krijgen.
Spraakverwarring
door: Christian Verhagen, 14 oktober 2021

Afgelopen week werd in Brussel gesproken over het reguleren van kunstmatige intelligentie. Steeds vaker is regulering het antwoord op de vragen die data en digitalisering met zich meebrengen. De vraag is niet eens zozeer of regulering wel het beste antwoord is, maar of de vraag wel voldoende helder is.
Drama’s voorkomen
door: Nathan Ducastel, 4 oktober 2021

Uitvoerbaarheid en digitalisering staan als urgente vraagstukken op het lijstje van de formatieverkenningen. Ik ben daar blij mee. Laten we hopen dat het nieuwe kabinet daarop doorpakt. Want zo voorkomen we nieuwe drama’s. In de uitvoering vindt niet alleen de legitimatie van beleid plaats, maar ook die van politiek en bestuur.
reacties: 3
Laat kwaliteit van leven centraal staan bij ontwikkeling smart city
door: Henk Schwietert, 28 september 2021

Rondzwervend afval, geluidsoverlast, verkeersopstoppingen, gedoe met vergunningen; smart city oplossingen zorgen voor het verbeteren van de kwaliteit van leven in een stad, voor duurzaamheid en energiebesparing. Eigenlijk zou elke gemeente moeten onderzoeken of het aanleggen van een IoT-net voor smart city oplossingen van waarde kan zijn.
Normaal onderwijs is ook digitaal
door: Larissa Zegveld, 27 september 2021

De Tweede Kamer nam onlangs een motie aan waarin werd gesteld dat online onderwijs alleen ‘onder dwingende omstandigheden en bij hoge uitzondering’ zou mogen plaatsvinden. Onzin, online onderwijs biedt ook kansen. In het onderwijs wordt al jaren gewerkt aan het concept van hybride learning, het is een voortdurend zoeken naar de ideale mix voor leerlingen, studenten en leraren. Laat het aan de professionals om de juiste keuzes te maken.
Meer diversiteit in IT-sector graag
door: Rian van Heur, 23 september 2021

Met meer mensen kunnen we nog meer digitaliseringsslagen maken. En als we dat met mensen kunnen doen van een verschillende komaf, maken we technologie neutraler en voor iedereen. En dat is nodig om op technologie te kunnen blijven vertrouwen. Let op: 5 oktober is het Diversity Day! Nomineer uw meest inspirerende vrouw in Tech.
Wat doe je als de duivel je vertelt dat de hemel bestaat?
door: Andre Huykman, 20 september 2021

Ondanks de GDPR is de digitale weerbaarheid en de aanpak van privacy in Europa nog niet op orde, dat snapt China beter dan wij. Voor een inhaalslag zijn twee dingen nodig: daadkracht en een brede bewustwording. Laten we de AVG de Algemene Verordening Gegevensbescherming, Digitale Veiligheid en Weerbaarheid noemen.
reacties: 2
Brede consultatie datavisie Handelsregister
door: Jan Willem Boissevain, 14 september 2021

We zijn nog steeds niet verlost van de nadelige gevolgen van de openbaarheid van de contactinformatie bij het KvK. Vooruitlopend op de beleidsnota naar aanleiding van de brede consultatie over de datavisie van het Handelsregister, wil ik alvast mijn advies geven: Scherm het anoniem opvragen van contactinformatie af en geef de zzp’er (online) inzage wie wanneer zijn/haar gegevens opvraagt of raadpleegt.
Kopje-onder in informatie
door: Pascale Georgopoulou, 8 september 2021

De kandidatenlijsten voor de raadsverkiezingen in maart 2022 worden weer opgemaakt. Altijd weer een ingewikkelde klus. Partijen maken profielen van het ideale raadslid voor hun werving en selectie. Ze doen er goed aan om het competentieprofiel van de raadsledenvereniging te volgen. Met wat extra aandacht voor de competentie “analytisch vermogen” in relatie tot het verwerken van informatie.
Digitale samenleving vraagt om nieuwe vaardigheden
door: Larissa Zegveld, 8 september 2021

Goed onderwijs leidt jongeren op voor de banen van de toekomst en draagt bij aan een innovatieve en competitieve economieHet is belangrijk dat digitale geletterdheid in het curriculum komt. Maar mijn belangrijkste suggestie is: Ga in gesprek met schoolbesturen en leerkrachten, luister naar hun wensen en verlangens alvorens overhaaste veranderingen door te voeren.
Missende middenlaag
door: Christian Verhagen, 23 augustus 2021

Beschikbaarheid van goede data is cruciaal voor de aanpak van maatschappelijke opgaven. Het lijkt inmiddels een vanzelfsprekendheid, maar het delen en gebruik van data blijkt moeizaam. Bestuurders zien het belang, de werkvloer ziet zich geconfronteerd met de problemen. Het is de laag ertussen die cruciaal is. En juist die ontbreekt in veel gevallen.