Blog

Afvalpas gevraagd!

Steeds vaker is een afvalpas nodig als je vuilnis naar de container brengt. Maar wat als je in een kantoorpand woont?

Anoek gaat wonen in een voormalig kantoorpand. Als ze op een novemberochtend met haar vuilniszak bij de container staat, is die op slot. Ze zet de vuilniszak op haar balkon en gaat op zoek op internet.

Gemeenten laten containers afsluiten, om misbruik te voorkomen. Alleen woningen mogen erin. Anoek heeft daarom een afvalpas nodig. Die had eigenlijk vanzelf moeten komen. Ze belt afvalbeheerder HVC, die het slot op haar container heeft gezet. Inderdaad, die pas komt vanzelf.

De rubriek Digitaal verdwaald toont opzienbarende en frustrerende ervaringen in de digitale wereld. Zelf een ervaring gehad? Mail ons!

Na een tijdje vuilniszakken verzamelen op haar balkon, belt ze naar de gemeente. Raar, zeggen ze daar, want inderdaad, zo’n afvalpas komt vanzelf. De pas zal er binnen vijf dagen zijn. Anoek kijkt naar het het schuttersputje van vuilniszakken op haar balkon. Nog maar vijf dagen.

Als er na vijf dagen geen afvalpas is, neemt Anoek zich voor om bij elk bezoek een vuilniszak mee te nemen. En ze belt naar HVC. Deze keer moet ze een online procedure door. Ze vult alles in en ze betaalt. Maar er komt geen afvalpas. Ze probeert het nog eens bij de gemeente. Die wederom benadrukt dat het echt heel raar is, maar dat ze toch echt bij HVC moet zijn.

HVC ziet deze keer iets opvallends. Ja, u heeft een pas aangevraagd. Maar nee, dat kan helemaal niet! U woont in een kantoorpand! En voor kantoorpanden hebben wij geen afvalpassen. Nadat Anoek nog een paar keer heen-en-weer wordt gestuurd, mailt ze HVC en de gemeente tegelijkertijd. HVC mailt stoïcijns alleen aan Anoek dat de gemeente de woonfunctie bepaalt en haar woning “volgens de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) een kantoorfunctie heeft.” En zolang de BAG niet is aangepast, mag HVC geen afvalpas verstrekken.

De tijd verstrijkt. Als Anoek op bezoek komt, nemen haar vrienden als vanzelfsprekend een vuilniszak aan. Het is januari. Ze heeft iemand gevonden bij de gemeente die er net zo van baalt als zij. Dat is lief, maar Anoek wil liever een afvalpas. Na twee weken is er een moment dat deze medewerker meldt: de afvalpas is verstuurd. En dat is zo. Halleluja. “Ik ben echt heel blij met mijn afvalpas,” vertelt Anoek.

Een koppeling aan de woonfunctie in de administratie is juist geen vereiste hier, laat de gemeente weten. Ze praten hierover. HVC heeft samen met de gemeente een bloemetje met excuses aan Anoek gestuurd.

Inmiddels heeft Anouk het bloemetje inmiddels ook daadwerkelijk ontvangen. Ze is er erg blij mee. Het is een prachtig boeket.

Arjan Widlak is directeur en onderzoeker bij Stichting Kafkabrigade, een organisatie die onnodige bureaucratie opspoort en oplost. Arjan publiceert regelmatig over de impact van informatietechnologie op het openbaar bestuur.

Deze bijdrage is eerder (9 februari 2019) geplaatst in Het Financieele Dagblad

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren