zoeken binnen de website

Geschiedenis

door: Peter Lievense | 13 juli 2017

Peter Lievense

Het laatste der grote werken van de PvdA voordat die partij oplost in de geschiedenis: de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten.

De aftapwet die de inlichtingendiensten toestaat om al onze data met een sleepnet binnen te halen, te doorzoeken, drie jaar op te slaan en te delen met buitenlandse diensten. Wij van iBestuur internetten vertunneld en mailen indien noodzakelijk versleuteld, maar zoals een Haagse diender met dertig jaar ervaring terecht opmerkte: “Juist degene die alles probeert te verbergen, gaan we in de gaten houden.”

En natuurlijk zijn er allerlei juridische waarborgen, net als bij het tappen van een telefoon – daar moet een hulpofficier van Justitie toestemming voor geven: klinkt gewichtig maar in praktijk is dat gewoon een politieagent met een vinkje achter zijn naam. Teveel vertrouwen op encryptie is sowieso naïef. Iemand die van de hoed en de rand weet, vertelde laatst dat de belangrijkste inlichtingendiensten enorme hoeveelheden nu nog onkraakbare bestanden opslaan. Zij gaan er vanuit dat ze over een paar jaar de beschikking hebben over kwantumcomputers die de encryptie van vandaag in no time hebben ontsleuteld. Ook het geheim wordt geschiedenis.

tags: ,

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.