zoeken binnen de website

Kenniswoestijn

door: Peter Lievense | 15 maart 2018

Peter Lievense

De Tweede Kamer als kenniswoestijn. Louise Fresco, bestuursvoorzitter van de Wageningen University, vindt dat de overheid veel meer moet investeren in R&D, maar helaas lukt het niet de Kamer daarvoor warm te laten lopen.


‘Ze hebben daar geen kennis van zaken!’ Dat hebben we eerder gehoord: ook van ICT hebben ze op het Binnenhof geen kaas gegeten, toch? Maar de Kamer strikes back! Het kabinét heeft er geen verstand van, zegt GroenLinks-fractielid Tom van der Lee. Waar gaat dat over?

In de chipsindustrie spelen ze matroesjka: Broadcom koopt Qualcomm koopt NXP koopt Freescale. En dat is geen kattenpis. NXP moet 43 miljard opleveren en Qualcomm meer dan 100 miljard. Nu heeft Trump een streep gehaald door de overname van het Amerikaanse Qualcomm door Broadcom uit Singapore omdat de staatsveiligheid in het geding zou zijn. Van der Lee wil dat onze regering NXP als vitaal bedrijf aanmerkt dat niet in buitenlandse handen mag vallen. Nu gaat ‘m dat niet worden, maar voor een wat meer trendgevoelige industriestrategie valt wat te zeggen. NXP is marktleider in essentiële technologie voor slimme auto’s, Internet of Things. En het grootste deel van de R&D zit nu nog in Eindhoven. Die kennis vliegt straks zo het land uit. Remember Organon, zeg maar. Maar ik vrees dat Van der Lee een roepende in de kenniswoestijn zal blijken te zijn.

Peter Lievense is hoofdredacteur van iBestuur

tags: , ,

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.