zoeken binnen de website

Liefdevol persoonlijk contact toegewenst

door: Peter Lievense | 2 januari 2015

Peter Lievense

In Zeeland wordt traditioneel de derde Kerstdag gevierd. En precies op die dag viel er een dik pak sneeuw. Zo bezien genoten alleen de Zeeuwen in ons land van een witte Kerst. Het is allemaal een kwestie van perceptie. Dat geldt niet alleen voor de Kerstbeleving, maar ook voor de Nieuwjaarsgedachte.

Voor het kabinet wordt 2015 het jaar van het persoonlijke contact met de burger. Bijvoorbeeld door profiling! Door koppeling van allerlei databestanden konden opsporingsambtenaren recent in een pilot 1500 adresfraudeurs bij de lurven vatten. Echter, dat was slechts een derde van het aantal verdachte profielen waarmee de dienders op stap gingen. Zo een 3000 onschuldige burgers kregen dus ongewenst huisbezoek van de overheid. Vanwege ‘het succes’ zet het kabinet voor volgend jaar in op 15.000 NAW-heterdaadjes. Betekent dat dan voor pakweg 30.000 Nederlanders dat ze in 2015 aan de deur hun onschuld moeten bewijzen?

De overheid nodigt zichzelf komend jaar ook uit aan de keukentafel bij honderduizenden ouderen en hulpbehoevenden. Om ze in hun eigen kracht te zetten. De eerste keukentafelgesprekken in de eigen omgeving leren dat het daarbij niet zachtzinnig toegaat. Een vriendin van 60 kreeg te horen dat zij voortaan maar zelf elke ochtend om 8 uur en elke avond om 10 uur langs haar hoogbejaarde ouders moest gaan om ze de steunkousen aan dan wel uit te trekken. Ik wens haar en haar ouders, en u lezers natuurlijk, desalniettemin een 2015 met veel liefdevol persoonlijk contact.

tags: ,

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.