zoeken binnen de website

Net werken

door: Hugo Aalders | 17 september 2018

Hugo Aalders - VNG Realisatie

Deze week ga ik naar drie congressen. Toen ik mijn agenda bekeek dacht ik ‘dat is veel, wanneer moet ik dan werken!’. Maar die congressen, dat is natuurlijk ook werk.

Ik heb al vaker geschreven over Samen Organiseren, de beweging van gemeenten en hun partners om de gemeentelijke uitvoering in samenwerking te verbeteren. Daar zijn ontzettend veel partijen bij betrokken en om daar goed mee te kunnen samenwerken, moet je elkaar kennen. We komen elkaar tegen in stuurgroepen en andere gremia, maar het is ook belangrijk om elkaar in een informelere setting te ontmoeten. Zoals op een congres. Daarom zit mijn agenda af en toe vol met congressen. Deze week zijn dat congressen van de Vereniging van Gemeentesecretarissen, de Vereniging Directeuren Publieksdiensten en van GBI, de groep gemeenten die bezig is met de standaardisatie van de gemeentelijke basisprocessen inkomen.

Deelname aan zo’n congres is halen en brengen. Ik hoor waar andere partijen zich mee bezig houden en wat hun grote opgaven zijn. Ik vertel waar wij als VNG mee bezig zijn. Samen Organiseren gaat over standaardisatie op allerlei vlakken binnen gemeenten, van dienstverlening tot IT-infrastructuur. Daarvoor is de betrokkenheid van velen binnen een gemeente nodig, van gemeentesecretaris tot informatiemanager. GBI is één van de belangrijkste voorbeelden van waar gemeenten elkaar gevonden hebben om op een domein samen te organiseren. Het is belangrijk dat we delen hoe dat gaat, waar we staan, hoe taai deze samenwerking in de praktijk is en wat de agenda voor de komende periode wordt.

Congresseren is netwerken en vooral praten. Dat hoort nou eenmaal bij bestuurders: wij praten veel. Maar om dingen concreet voor elkaar te krijgen, moeten we ook doen. Dat gebeurt ook, bijvoorbeeld in het Fieldlab Dienstverlening van 24 tot 28 september. Dan komen in Zwolle zo’n honderd medewerkers van gemeenten en marktpartijen, uitvoeringsinstellingen, software developers, designers en bestuurders bij elkaar om een week te bouwen aan innovatieve concepten voor gemeentelijke dienstverlening. Daar ben ik natuurlijk bij! Daar gaan we praten én doen. Het is net werken.

Hugo Aalders is directeur van VNG Realisatie

tags: ,

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.