zoeken binnen de website

Plus 1-overheid?

door: Ingrid Hoogstrate | 4 september 2017

Ingrid Hoogstrate

Gemeenten gaan meer gezamenlijk optrekken en hun werk slimmer doen. Maar wàt gaan ze precies doen? Dat streefbeeld krijgt de komende tijd concreet vorm met de Plus 1-gemeente. Wat zou het mooi zijn als dat doorgroeit naar een Plus 1-overheid.

In mijn vorige blog betoogde ik dat tot in detail uitgewerkte visies en blauwdrukken niet meer passen in deze tijd. Want als zo’n visie na lang overleg met alle belanghebbenden eindelijk klaar is, dan is de wereld alweer veranderd. Dat wil niet zeggen dat je geen overkoepelend verhaal nodig hebt. Alle energie die nu loskomt bij gemeenten om dingen samen en slimmer aan te pakken, moet immers wel gericht worden. Een visie wil ik het niet noemen, maar we hebben wel een streefbeeld of een rode draad nodig.

De Plus 1-gemeente kan dat streefbeeld worden. Het is een concept, een virtuele gemeente die vanaf de grond wordt opgebouwd rondom een aantal uitgangspunten. Bijvoorbeeld dat de dienstverlening is georganiseerd vanuit de behoefte van inwoners en ondernemers. En dat gemeenten samen doen wat samen kan. De komende maanden worden meer uitgangspunten vastgesteld. Niet in een blauwdruk, maar in een gezamenlijk verhaal op een beperkt aantal thema’s. Zoals datagedreven werken, dienstverlening, informatievoorziening, basisprocessen en innovatie. Met als centrale vraag: wat is nodig en hoe gaan gemeenten dat realiseren?

De Plus 1-gemeente geeft de globale uitgangspunten, die per thema worden uitgewerkt. Het zijn gezamenlijke afspraken, bijvoorbeeld dat wat aan informatievoorziening voor en door gemeenten wordt ontwikkeld leveranciersonafhankelijk is. Dat collectief ontwikkelde voorzieningen voor iedereen beschikbaar komen, misschien wel in een gemeentecloud. Dat we bij het vormgeven van de basisprocessen voor de Omgevingswet uitgaan van de klantreizen die inmiddels in beeld zijn gebracht. Dat bij datagedreven werken een data-architectuur wordt gebruikt, waarin is vastgelegd hoe we met data omgaan en hoe de archivering is geregeld.

Dit is waar gemeenten nu mee bezig zijn. Ik zou het erg mooi vinden als we deze gezamenlijke aanpak doorvertalen naar de gehele overheid. Dat we niet alleen bouwen aan een Plus 1-gemeente, maar uiteindelijk aan een Plus 1-overheid. Met één streefbeeld, één overkoepelend verhaal met kaders en prioritering, waar we als héle overheid naartoe werken. Dat lijkt mij een mooie opdracht voor het nieuwe kabinet.

Digicommissaris Bas Eenhoorn pleit in zijn blog op iBestuur voor een bewindspersoon voor informatievoorziening. Het bouwen aan een Plus 1-overheid lijkt mij een uitgelezen taak voor deze nieuwe bewindspersoon.

Ingrid Hoogstrate is waarnemend directeur van Kwaliteitsinstituut Nederlandse Gemeenten (KING), onderdeel van VNG. (Tekening: J. P. Oelen)

reacties: 1

tags:

 • Ad Kint #

  12 september 2017, 13:53

  Grip op privacy en Grip op SecureSoftwareDevelopment hebben al bewezen prima producten te zijn om in control te komen met privacy en veilige software. En een heldere aansturing van leveranciers.
  Hergebruik van overheidsmiddelen passen prima in plus-1 overheid en samen organiseren door het delen van kennis en kunde.
  Het endorsen van deze produkten helpt in het adopteren en toepassen van deze standaards.

  alvast bedankt

  m.vr.gr.
  Ad Kint
  tel. 06-52464200

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.