zoeken binnen de website

Principiële discussie

door: Peter Lievense | 12 september 2019

Peter Lievense

Het heeft even geduurd, maar de maatschappelijke discussie over de wenselijkheid van 5G begint op gang te komen. Boze burgers demonstreren in Den Haag – ‘5G = killing us softly’ – en de politie trekt aan de bel omdat het lokaliseren en aftappen van verdachten sujetten straks flink lastiger wordt.

Bij mij zit de schrik er niet zo in voor die extra straling. Dezelfde commotie was er rond UMTS en ook Wifi is verdacht. Ik schat in dat – ik noem maar wat – een gemiddeld Nederlands dieet veel meer gezondheidsschade oplevert. En als het gaat om het wel en wee van crimineel Nederland: ook zonder een nieuwe generatie mobieltjes is de georganiseerde misdaad er in geslaagd Amsterdam over te nemen. Bovendien vindt de politie vast wel een manier om 5G te kraken: er is al een een ambtelijke werkgroep ’5G en opsporing’ geformeerd.

De discussie die éigenlijk gevoerd moet worden, is of we überhaupt een nog sneller, geavanceerder, alles verbindend en totaaldekkend mobiel datanetwerk over onze samenleving moeten uitrollen. Dat gebeurt elke ‘G’ weer met een evolutionaire vanzelfsprekendheid, maar niet alles wat kan, moet.

In slechts twaalf jaar – de eerste iPhone kwam in 2007 op de markt – heeft de smartphone onze wereld flink op zijn kop gezet. Er is een hele digitale werkelijkheid over de wereld en onze levens gegroeid. Het verbaast mij nog steeds hoe snel en massaal de totale adaptatie plaatsvond. Natuurlijk, we kunnen ons geen leven meer voorstellen zonder het gemak en plezier van ons mobieltje. Maar er is ook een keerzijde: we worden gevolgd, in de gaten gehouden, gemanipuleerd, verslaafd gemaakt en we zien onze buur niet meer staan omdat we voortdurend met verre vrienden aan het appen en chatten zijn.

De combinatie van 5G en internet of things gaat onze werkelijkheid nog veel verder digitaliseren: er zullen nieuwe toepassingen ontstaan die we nu nog niet eens kunnen verzinnen. En de impact op onze levens zal enorm zijn. Daar mogen we best een keer een principiële discussie over voeren.

Wie trapt er af?

reacties: 1

tags: , ,

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.