zoeken binnen de website

Zet 'm op!

door: Peter Lievense | 2 februari 2015

Peter Lievense

Ten tijde van Rutte I, voorspelde een UWV-bestuurder off the record dat de burger de komende jaren een ander soort overheid zou leren kennen. Niks meer klantgerichte dienstverlening voor de individuele burger. Die nieuwe overheid hanteert het uitgangspunt: ‘zoek het zelf maar uit’.

En als dat echt niet lukt, zijn er vooral plichten in plaats van rechten. Met navenante sancties. De bestuurder kreeg gelijk; niet zo gek want hij mocht het barre beleid zelf mee implementeren. Cliënten (dat is toch echt een ander woord voor klanten) kregen te maken met intimidatie, draconische straffen, falende voorzieningen. Vraag het maar aan de Ombudsman.

Deze week werd bekend dat Tof Thissen de deur bij KING achter zich dichttrekt en directeur wordt van de divisie WERKbedrijf van UWV, verantwoordelijk voor onder andere de arbeidsbemiddeling en re-integratie.
Thissen heeft er als directeur van KING richting gemeentebestuurder herhaaldelijk op gewezen dat niet alle burgers zelfredzaam en zelforganiserend zijn, en dat er altijd kwetsbare burgers blijven die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. De mensen voelen de overheid als afwezig, waarschuwde Thissen. “Ik noem dat de ontpersoonlijking van de relatie overheid-burger”.
In zijn rol als senator voor GroenLinks pleitte Thissen recent nog voor ‘het afbreken van de bureaucratie om de bureaucratie, het afbreken van de op wantrouwen gebaseerde systemen, waarin veel te veel geld en energie gaat naar management en controlesystemen.’

Zet ‘m op, Tof!

Peter Lievense is hoofdredacteur van iBestuur

tags:

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.