Overheid in transitie
Nieuws

Slechts 39 procent van de overheidssites en -apps is digitaal toegankelijk

Miljoenen Nederlanders hebben een beperking | Beeld: Shuterstock

 Van de 8974 websites en apps van de overheid voldoen slechts 3514 aan de wettelijke toegankelijkheidsverplichting. Dat staat in de Jaarmonitor Digitale Toegankelijkheid, een online magazine van het overheidsprogramma DigiToegankelijk, dat jaarlijks verschijnt.

Eind 2023 voldeed 39 procent van de overheidssites en –apps aan de wet voor digitale toegankelijkheid. Dit zijn websites en apps die een verklaring hebben met een A-, B- of C-status.

Verplichte toegankelijkheidsverklaring

Sinds 2018 zijn overheden zijn verplicht om een toegankelijkheidsverklaring voor elke site en app te hebben. Alleen status A betekent dat de site of app volledig toegankelijk is. Een C-status geeft aan dat een toegankelijkheidsonderzoek is ingepland. Een B-status betekent dat de toegankelijkheid van de site of app aan de hand van het onderzoek wordt verbeterd. In de wet is status A, B en C toegestaan, mits overheden jaarlijks voortgang boeken met de laatste twee.

Veel onbekende sites en apps opgedoken

Hoeveel websites en apps heeft de overheid eigenlijk? Altijd weer meer dan je denkt. ‘In 2023 zijn heel veel tot dan toe onbekende websites en apps van de overheid in beeld gekomen,’ schrijft DigiToegankelijk. Stonden er in Dashboard DigiToegankelijk aan het einde van 2022 nog maar 3683 websites en apps, een jaar later waren er 5291 bij gekomen. De teller stond toen op 8974 sites en apps.

In 2023 zijn heel veel tot dan toe onbekende websites en apps van de overheid in beeld gekomen.

Inventarisatiecampagne

In de Jaarmonitor is te zien dat het aantal toegankelijkheidsverklaringen is gegroeid met 42 procent. Dat het aantal verklaringen zo is gegroeid, komt door een inventarisatiecampagne. In juni 2023 ontvingen 1081 overheden een lijst met de vraag om in de organisatie te checken of de sites of apps op de lijst tot de organisatie behoren, en zo ja, of er een zelfverklaring was gepland.

Veel D-tjes en E-tjes

Een groot deel van de recenter toegevoegde toegankelijkheidsverklaringen bestaat uit verklaring met een D-status, wat zoveel betekent als: ‘we verklaren dat we er iets mee moeten, maar we hebben nog niets ondernomen voor deze site of app.’

Ook zijn er vanaf juni veel websites en apps met een E-status aan het dashboard toegevoegd. Dit zijn websites of apps waarvoor een overheidsorganisatie verantwoordelijk is, maar waarvoor nog geen toegankelijkheidsverklaring is gemaakt. In 2023 zijn 3745 websites en apps zonder verklaring toegevoegd aan het dashboard.

Verantwoordelijke onbekend

Er zijn ook nog steeds 7930 webdomeinen over waarvan een overheidsorganisatie heeft aangegeven niet verantwoordelijk te zijn. Die zijn bijvoorbeeld ontwikkeld in samenwerking met externe organisaties.

ook zijn er nog 7930 webdomeinen over waarvan een overheidsorganisatie heeft aangegeven niet verantwoordelijk te zijn.

Vijf veelgemaakte fouten

Bezint eer gij begint; een nieuwe website of app kan maar beter direct een A-status aspireren. Daarom beschrijven de makers van de Jaarmonitor vijf veelgemaakte fouten, opdat overheden die in het vervolg vermijden.

  1. verkeerd gemarkeerde tussenkoppen
  2. afbeeldingen zonder een (goede) alt-tekst
  3. tabellen die niet correct zijn opgemaakt
  4. verkeerd opgemaakte opsommingen
  5. onvoldoende kleurcontrast

Lees ook:

 

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren