Markt en overheid
Nieuws

Rijk wil digitale toegankelijkheid verplichten bij IT-aanbestedingen

PIANOo, het Expertisecentrum Aanbesteden van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, gaat toegankelijkheidseisen toevoegen aan het sectordossier. Alle inkopers van de overheid krijgen een set met eisen die ze kunnen stellen aan toegankelijkheid bij aanbestedingen.

Ongeveer 4,5 miljoen mensen in Nederland hebben moeite met het begrijpen van digitale dienstverlening. | Beeld: Shutterstock

PIANOo wil kostbare en tijdrovende herstelwerkzaamheden op het gebied van digitale toegankelijkheid voorkomen. Al in de ontwikkelfase van websites en apps kan al rekening gehouden worden met de bestaande eisen voor digitale toegankelijkheid. Aanbestedende diensten kunnen de gestelde verplichtingen zelf opnemen in hun aanbestedingsvoorwaarden. “Want het achteraf toegankelijk maken van websites en apps is complex en kostbaar”, zo schrijft het Rijk.

Ongeveer 4,5 miljoen mensen in Nederland hebben moeite met het begrijpen van digitale dienstverlening en het aantal mensen met een aan ouderdom gerelateerde beperking groeit. Een veel grotere groep is afhankelijk van de beslissingen die rekening houden met die beperking: gezinnen, clubs, familie. Op 28 juni 2025 moeten alle bedrijven met meer dan tien werknemers of een omzet van meer dan 2 miljoen euro aan die regels voldoen.

Uitvoering motie

VVD-Kamerleden Mark Strolenberg en Daan de Kort dienden vorige jaar een motie waarin werd gevraagd om met spoed de eisen voor digitale toegankelijkheid op te nemen in de aanbestedingsvoorwaarden voor nieuwe websites en apps van de overheid.

Aanjaagteams

De overheid loopt nog altijd erg achter als het gaat om toegankelijkheidseisen naleven. Deze zijn sinds 2018 wettelijk verplicht, maar een groot deel krijgt het nog altijd niet voor elkaar om hun websites goed toegankelijk te maken. In 2021 riep toenmalig staatssecretaris Knops zelfs ‘aanjaagteams’ in het leven die overheden moesten stimuleren om sneller te voldoen aan de verplichte eisen. En ook daarmee lukte het niet om de gestelde doelen te behalen

Meer lezen

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren