Digitalisering en democratie
Nieuws

Actieve openbaarmaking totstandkoming kabinetsreactie Woo-invoeringstoets

Door meer informatie actief openbaar te maken wil het kabinet beter inspelen op de informatiebehoefte vanuit de samenleving. | Beeld: Shutterstock/iBestuur

In de kabinetsreactie op de Woo-invoeringstoets van 21 juni heeft het kabinet aangekondigd dat het meer informatie actief openbaar wil maken, bijvoorbeeld over dossiers waar veel publieke belangstelling voor is. Daarom zijn nu de meest relevante documenten rondom de totstandkoming van de Woo-invoeringstoets en de bijbehorende kabinetsreactie actief openbaar gemaakt.

Een van de doelstellingen van de Wet open overheid (Woo) is dat steeds meer informatie actief openbaar wordt gemaakt. In de wet zijn hiervoor zeventien informatiecategorieën opgenomen die op termijn verplicht actief openbaar gemaakt moeten worden. De verplichting van de eerste vijf categorieën gaat per 1 november in. Op dit moment geldt al een inspanningsverplichting voor overheidsorganisaties om informatie actief openbaar te maken. Hiervoor zijn al goede voorbeelden uit de praktijk: het ministerie van LNV maakt het stikstofdossier actief openbaar, gemeente Hoeksche Waard loopt vooruit op de wettelijke verplichting en openbaart een overzicht van convenanten, Woo-verzoeken en klachten en de gemeente Amsterdam publiceert op open.Amsterdam over inhoudelijke thema’s waar veel vraag naar is, zoals erfpacht en preventief fouilleren.

De minister van BZK wil de Tweede Kamer en de samenleving meer inzicht geven in het beleids- en besluitvormingsproces rondom de kabinetsreactie.

Informatiebehoefte vanuit de samenleving

Door meer informatie actief openbaar te maken wil het kabinet beter inspelen op de informatiebehoefte vanuit de samenleving. Het ministerie van BZK maakt daarom nu het dossier ‘kabinetsreactie Woo-invoeringstoets’ actief openbaar. Het gaat hierbij onder andere om nota’s aan bewindspersonen, verslagen van diverse interdepartementale overleggen en een aantal eerdere conceptversies van de kabinetsreactie. Door deze stukken openbaar te maken wil de minister van BZK de Tweede Kamer en de samenleving meer inzicht geven in het beleids- en besluitvormingsproces rondom de kabinetsreactie.

Bekijk hier de tijdlijn en bijbehorende documenten over de kabinetsreactie op de Woo-invoeringstoets.

Woo-invoeringstoets

De invoeringstoets is een nieuw evaluatie-instrument om knelpunten van burgers, bedrijven en organisaties rondom nieuwe wetgeving in beeld te brengen. Op 1 mei 2022 trad de Wet open overheid (Woo) in werking. Deze wet regelt het recht op informatie over alles wat de overheid doet. Eind 2023 is een invoeringstoets uitgevoerd op de Woo. Uit deze invoeringstoets van de Woo blijkt dat de uitvoering van de wet op verschillende punten knelt. In de kabinetsreactie op de Woo-invoeringstoets staan maatregelen om de uitvoering en de uitvoerbaarheid van de Woo te verbeteren. Zo zet het kabinet in op efficiëntere en responsievere afhandelingsprocessen, beter contact tussen overheidsorganisaties en Woo-verzoekers, snellere openbaarmaking van de meest relevante documenten en meer actieve openbaarmaking.

Besluit Woo-verzoek

Gelijktijdig met de actieve openbaarmaking van deze documenten is ook het besluit genomen op een Woo-verzoek naar specifiek de afstemming met het ministerie van Financiën over de kabinetsreactie.
Bekijk dit besluit en de bijbehorende documenten.

Lees ook:

  • Hans Donkhorst | 24 september 2024, 16:34

    Een van de 17 informatiecategorieën is inzicht geven in hoe aan de eisen van de WOO wordt voldaan.
    Als we nu eens als uitgangspunt nemen dat voor elke wettelijke (taak)opdracht of verplichting door het overheidsorgaan dat het betreft moet worden voorzien in zo’n verantwoording. Dat is vanuit bestuursrechtelijk perspectief niet nieuw.
    Het zal ook niemand verbazen dat zo’n verantwoording de basis kan zijn voor inzicht in het (beoogde) functioneren. Toch ?

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren