Overheid in transitie
Nieuws

Transparantieprijs Over Informatie Gesproken 2023 voor Open.Amsterdam

Projectleider Nelleke van Zeeland nam de prijs in ontvangst uit handen van staatssecretaris Alexandra van Huffelen. | Beeld: Robert Tjalando

Gemeente Amsterdam is de winnaar van de Transparantieprijs Over Informatie Gesproken 2023. De prijs – de tweede in successie – is uitgereikt tijdens de bijeenkomst ‘1 jaar Woo’.

De eerste verjaardag van de Wet open overheid werd op 1 mei gevierd aan de keukentafel van regeringscommissaris Informatiehuishouding Arre Zuurmond. De bijeenkomst is aangeboden door de maatschappelijke coalitie Over Informatie Gesproken. Arre Zuurmond en coalitievoorzitter Eppo van Nispen tot Sevenaer ontvingen samen met eregast staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) een gevarieerd gezelschap deskundigen om te praten over de Woo: hoe staat het ervoor, een jaar na de invoering?

Onderdeel van de ontbijtsessie was de uitreiking van de Transparantieprijs Over Informatie Gesproken. De vier genomineerden voor de prijs hebben elk een opvallende prestatie geleverd op het gebied van een transparante en open informatiehuishouding. In een videopitch presenteerden zij hun project aan het publiek in de Theaterzaal van de Bibliotheek Utrecht en aan de online kijkers.

De jury, bestaande uit de kijkers thuis, kozen in meerderheid voor Open.Amsterdam, een project van Stadsarchief Amsterdam. Via dit kanaal kunnen mensen zoeken naar informatie die de gemeente Amsterdam openbaar heeft gemaakt. Dat kunnen documenten zijn die te maken hebben met ideeën, plannen, regels en afspraken van Amsterdam. Zowel die van twee weken geleden, als die van twee eeuwen geleden!

In 2022 werd de prijs gewonnen door de provincie Zuid-Holland

De vier genomineerden

Open.Amsterdam: gemeente Amsterdam

In Amsterdam staat actieve openbaarmaking hoog op de bestuurlijke agenda. Een van de eerste concrete resultaten is de website Open.Amsterdam, gerealiseerd door Stadsarchief Amsterdam.

OpenUVW: UWV

De Woo sluit aan bij de ambitie van de raad van bestuur en de wens van medewerkers om open en transparant te zijn. Veel informatie van UWV is online beschikbaar, zoals jaarplannen, organisatiegegevens, klachtenoordelen en rvb-verslagen.

OCW Open: ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Wetenschap

Het ministerie van OCW is met gemiddeld 70 dagen voor het tweede jaar op rij in vergelijking met andere ministeries opvallend snel met het afhandelen van verzoeken.

Project Open Overheid: Interprovinciaal Overleg

Het Interprovinciaal Overleg behartigt de gezamenlijke belangen van de provincies. Vanuit het IPO spannen de twaalf provincies zich samen in voor actieve openbaarmaking.

 

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren