Digitalisering en democratie
Nieuws

Gemeente Hoeksche Waard wint Transparantieprijs 2024

Vertegenwoordigers van de gemeente Hoeksche Waard ontvangen de Transparantieprijs uit handen van Alexandra van Huffelen
Alexandra van Huffelen reikt de Transparantieprijs 2024 uit aan het Woo-team van de gemeente Hoeksche Waard tijdens de derde ontbijstessie Wet open overheid.

De gemeente Hoeksche Waard heeft vanmorgen tijdens de ontbijtsessie Wet open overheid uit handen van staatssecretaris Van Huffelen de Transparantieprijs 2024 ontvangen. Met name de pragmatische houding van ‘gewoon beginnen’ werd door de jury gewaardeerd.

Toen de Wet open overheid (Woo) in werking trad zijn ze gewoon begonnen in de gemeente Hoeksche Waard. Die houding is tekenend voor de gemeente vertelt de projectleider Woo in hun promotiefilmpje: “We zijn praktisch en pragmatisch ingesteld.”

Inmiddels hebben ze diverse informatiecategorieën gepubliceerd, waaronder een klachtenregister, Woo-verzoeken en convenanten. Samen met andere gemeenten en marktpartijen hebben ze een Open Web Concept (OWC) ontwikkeld op basis van Common Ground. De kosten hiervoor dragen ze gezamenlijk. Het is open source, de oplossing is dus ook toegankelijk voor andere partijen.

Woo-dan

Tijdens het promotiefilmpje dat tijdens de ontbijtsessie werd vertoond verscheen steeds een hondje in beeld. Woo-dan is zijn naam. Het hondje wordt online ingezet om collega’s bewust te maken van de waarde van vindbaarheid en begrijpelijkheid van overheidsinformatie.

Andere genomineerden

De drie andere genomineerden voor Transparantieprijs 2024 waren:

  • Open Stad OpenStad biedt een open source platform waarmee eenvoudig interactieve websites kunnen worden gemaakt voor participatieprojecten.
  • Provincie Groningen: aanpak bij omvangrijke verzoeken | De Groningse aanpak kenmerkt zich door constructief overleg met de verzoeker.
  • Dutch Institute for Vulnerability Disclosure | Dit instituut heeft als doel de risico’s op veiligheidslekken op bijvoorbeeld overheidswebsites openbaar te maken nadat de specialisten van de overheid geïnformeerd zijn.

Lees ook:

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren