Data en ai
Blog

AI blijft mensenwerk

Er wordt heel veel geschreven over de ontwrichting die intreedt zodra AI de mens in intelligentie gaat overtreffen. Het zal een schokgolf voor de wereld zijn als AI het werk van advocaten en artsen beter gaat doen. Wat te doen met al die overbodige mensen? Hoe kunnen zij nog een levensvervulling vinden in een loopbaan met aanzien?

Daarnaast wordt AI gezien als een gevaarlijk instrument voor autocratische regimes om hun bevolking te controleren en onder de duim te houden. De overtreffende trap van deze disruptieve scenario’s is dat AI op een moment zelf de mensheid zal onderwerpen, voor zichzelf gaat beginnen en ons mensen domineren en uitbuiten. In dat ultieme doemscenario zullen niet Xi Jinping en Vladimir Poetin de AI bedienen om hun bevolking te manipuleren. De AI zal dan ook XI en Vladimir aan de dijk zetten en laten ploeteren in het belang van de kwaadaardige AI.

Maar wat zou het eigen belang van de AI’s dan kunnen zijn? Daar stuiten we op een essentiële verschil tussen AI’s en mensen. Wij zijn biologische organismen, in miljoenen jaren geëvolueerd om te overleven als individu en soort. Wij vechten om voedsel en seks. Wij streven naar macht om ons en de onzen te beschermen en comfort te bieden. Wij kunnen genieten, maar ook lijden en sterven.

Toekomstige dokters en advocaten moeten zich zorgen maken, maar Xi en Vladimir hoeven niet te vrezen voor hun baan.

AI’s kunnen dat niet.  Ze verlangen niet naar voortplanting of luxe. Ze zijn niet geprogrammeerd met overlevingsdrang. AI’s worden niet geboren. Ze groeien niet op zoals wij, misschien in een liefdeloos gezin. Misschien worden wij als kind op het schoolplein gepest met onze zwakheid of armoede. Zij ontwikkelen geen haat en revanche gevoelens die ze in hun volwassen leven botvieren.

Omdat AI’s geen drang tot zelfbehoud hebben is het onwaarschijnlijk dat ze op een moment tegen de mensheid in opstand komen. Je kunt je toch moeilijk voorstellen dat zijzelf aan de Zwarte Zeekust willen gaan wonen in luxe, samen met andere dierbare AI’s, en genieten van al het goeds dat het AI leven te bieden heeft?

AI zal vast veel disruptieve effecten hebben en veel van onze huidige banen doen verdwijnen, maar onderdrukken en uitbuiten van mensen blijft toch nog steeds mensenwerk. Toekomstige dokters en advocaten moeten zich zorgen maken, maar Xi en Vladimir hoeven niet te vrezen voor hun baan. Hun functie vereist unieke menselijke eigenschappen en zal nog steeds door een mens moeten worden vervuld.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren