Data en ai
Artikel

Algoritme-primeur voor Omgevingsdienst de Vallei   

De Omgevingsdienst de Vallei is de eerste Omgevingsdienst die een zelf ontwikkeld algoritme publiceert in het Algoritmeregister van de overheid. Dat meldt de organisatie op de eigen website. Met het hulpmiddel wordt bepaald hoe snel bedrijven aan de beurt zijn voor een controle.

Het algoritme wordt het Risicomodel prioritering milieutoezicht genoemd. Het kent bedrijven een score toe op basis van geobjectiveerd naleefgedrag, milieurelevante variabelen en het tijdsverloop sinds de laatste controle. Hoe hoger het bedrijf op de lijst staat, hoe hoger het milieurisico en hoe sneller het bedrijf aan de beurt is voor een controle. Intussen maakt zo’n dertig procent van alle omgevingsdiensten in meer of mindere mate gebruik van het algoritme.

Groot aantal variabelen

Esther Lucas, Manager Ontwikkeling en Bedrijfsvoering, vertelt dat de Omgevingsdienst na uitgebreid onderzoek een groot aantal variabelen vanuit diverse externe bronnen heeft toegevoegd en kunnen koppelen aan het algoritme, waardoor informatie over bedrijven meer accuraat is dan voorheen. Het gaat onder meer om energiegegevens en afvalgegevens. Bedrijven die al eens in de fout zijn gegaan komen ook sneller in aanmerking voor een extra controle.

Waar het ons vooral om gaat, is dat het algoritme per uitkomst betrouwbaarder wordt, zodat het ons helpt efficiënter te werken.
Esther Lucas, Manager Ontwikkeling en Bedrijfsvoering

De Omgevingsdienst maakte het algoritme handmatig steeds beter door fouten eruit te halen en de juiste resultaten te accorderen. “Waar het ons vooral om gaat, is dat het algoritme per uitkomst betrouwbaarder wordt, zodat het ons helpt efficiënter te werken. We kunnen helaas niet overal tegelijk zijn om bedrijven goed te kunnen controleren op hun naleefgedrag, dus de prioritering geeft ons een steuntje in de rug bij het maken van een volgordelijke keuze,” aldus Lucas.

Toezichthouders aan zet

Uiteindelijk blijven toezichthouders aan zet en wordt er nooit 100% uitgegaan van de uitkomst van het algoritme. “We gaan niet zomaar uit van de resultaten die uit het algoritme komen. Het algoritme helpt ons te prioriteren, maar bepaalt niet ons handelen.”

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren