Digitalisering en democratie
Nieuws

Amsterdamse Ombudsman waarschuwt voor gevaren digitalisering

Beeld: Ombudsman Metropool Amsterdam

Ombudsman Metropool Amsterdam Munish Ramlal wil dat ombudsmannen (m/v/x) uit de hele wereld in samenwerking met de Europese Raad een kader met richtlijnen opstellen voor digitale bescherming. Dat stelde hij voor op een internationale conferentie voor ombudsmannen. 

Kennisachterstand

Het dagelijks werk van ombudsmannen kan wereldwijd nogal verschillen. De één heeft de handen vol aan agressieve olifanten, de ander aan het tegengaan met corruptie. Maar allemaal zien ze hoe digitalisering  burgers wereldwijd raakt.

Daarom moeten ombudsmannen aan de slag met het thema digitalisering, stelde Ramlal in zijn speech, die hij hield op 13 september op een conferentie over ‘De rol van de ombudsman als beschermer van het recht’, in Cassino, Italië. Het gevaar van hun werk is dat ze al hun tijd besteden aan de behandeling van individuele klachten, waardoor ze achterop raken in kennis en nieuwe gevaren voor de rechten van inwoners minder goed zien, zei Ramlal.

De richtlijnen die hij voor ogen heeft (‘the Cassino principles for the digital protection by Ombudsman institutions over the World’) zouden vergelijkbaar moeten zijn met het raamwerk dat de Europese Raad eerder opstelde voor de onafhankelijke positionering van een ombudsmaninstituut (‘Venice principles’). Het moet mensen beschermen tegen de gevaren van digitalisering, bijvoorbeeld wanneer persoonlijke data op straat komen te liggen.

Zorg ervoor dat er in ieder kantoor tenminste één persoons expertise over de digitale wereld ontwikkeld, zoals over de werking van AI.

Expertise ontwikkelen

‘Zorg ervoor dat er in ieder kantoor tenminste één persoons expertise over de digitale wereld ontwikkeld, zoals over de werking van AI,’ zei Ramlal. ‘Als je het niet begrijpt, ben je niet in staat om de risico’s te herkennen.’

De Amsterdamse ombudsman deed in zijn speech ook een oproep om lokaal samen te werken met grassroot-organisaties. Hij verwees daarbij naar zijn eigen samenwerking met het Digital Rights House en Algoritmic Audit, twee stichtingen die zich bezighouden met de bescherming van mensen tegen de risico’s van nieuwe technologie.

lees ook: 

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren