Blog

App vervangt Vinkje

Gaat straks iedereen met zijn mobiel alle producten scannen? Als iemand al zo’n app wil gebruiken, dan heeft de markt waarschijnlijk nu al een app die 10x beter is dan de overheid ooit zal ontwikkelen.

“Minister Schippers heeft besloten het ‘Vinkje‘ te vervangen door een voedingsapp. Zij laat daarom een app ontwikkelen die consumenten de juiste informatie biedt over de samenstelling en de voedingswaarde van producten.” aldus Rijksoverheid.nl.

Uw eerste gedachte zal ongetwijfeld zijn: welk vinkje? Het nieuwsbericht bevat geen afbeelding van het Vinkje, dus ik heb het Vinkje maar even gegoogled. Dankzij de Volkskrant weet ik nu dat het om het vinkje ‘ik kies bewust’ gaat. Dat vinkje werkte blijkbaar niet: 80% weet niet waar het voor staat. Verrassend, met zo’n lekker eenduidige formulering. Tot overmaat van ramp heeft het ook nog eens twee kleurvarianten.

Het idee is dus nu dat mensen eerder een app gaan opstarten om te checken of een product wel ‘bewust’ is, dan een keurmerk op de verpakking raadplegen. Ik weet niet welk onderzoek dat aantoont, maar ik weet wel dat mensen in mijn supermarkt vaak haast hebben. Gaat straks iedereen met zijn mobiel alle producten scannen, wat bewust is en wat niet?

Nee. En als iemand al zo’n app wil gebruiken, dan heeft de markt waarschijnlijk nu al een app die 10x beter is dan de overheid ooit zal ontwikkelen. Of gewoon een uitbreiding van de bestaande zelfscanfaciliteit. Klopt, dat is wellicht niet volledig onafhankelijk. Maar tegen de tijd dat wij onafhankelijk voedingsadvies hebben vastgelegd in een app (“ook biedt de app veel meer mogelijkheden om informatie op maat te leveren”) zijn we zo een miljoen verder. Denk maar eens aan alle variabelen die daarbij komen kijken. En aan de ambtenaren die niet kunnen beslissen wat ze wel en niet op moeten nemen.

Dus laten we zaken in hemelsnaam eenvoudig houden. Eén visueel keurmerk van de overheid dat in één oogopslag iets zegt over termen die mensen begrijpen: gezond, duurzaam of biologisch. Dat is goedkoper, duidelijker en daarmee beter voor alle partijen. En als Europa te traag gaat of er zijn drieduizend man bij betrokken: het is niet relevant. Nu maar hopen dat de minister meeleest.

  • Jan van Til | 19 oktober 2016, 17:02

    Tja, het is nog niet zo heel lang geleden dat iedere minister die een beetje wilde meetellen een heus dossier op zijn/haar wilde hebben staan: EPD, EKD, …. Nu is de app hot. Morgen is het weer wat anders. Je moet met alle winden van je tijd meewaaien. Hip toch?

  • Peter Westerhof | 21 oktober 2016, 12:47

    Naief geloof in allerlei vinkjes, homemade keurmerken en inhoudsloze ‘Beter Leven’ logo’s.

    Het kan nóg simpeler : kijk of het Eko-keurmerk op de verpakking staat. En op de beste eieren begint het stempel met een 0.
    Op deze wijze hoef ik niet eens een milieu-vervuilende smartphone aan te schaffen en ben ik ook mijn mede-winkelklant niet tot last. “Schat, de gezonde pindakaas is op, wat nu?”

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren