Na kritiek vanuit diverse overheden op de hoge kosten en gebrekkige overdraagbaarheid van archieven bij het webarchiveringsbedrijf Archiefweb, lijkt een oplossing inmiddels dichterbij. Leverancier GW Crossmedia voerde gesprekken met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en presenteerde een Plan van Aanpak om de ontstane spanningen weg te nemen. Gemeenten kunnen deelnemen aan meerdere werkgroepen waarin knelpunten worden besproken.
Aanleiding voor het conflict was onvrede bij meerdere overheden over de voorwaarden waaronder webarchieven beschikbaar worden gesteld. Gemeenten gaven aan zich gegijzeld te voelen doordat het opvragen van zogeheten warc-bestanden — digitale kopieën van gemeentelijke websites — volgens hen gepaard ging met onredelijk hoge kosten en beperkte technische overdraagbaarheid.
Elf gemeenten met problemen
Volgens GW Crossmedia hebben zich elf overheidsorganisaties bij het bedrijf gemeld. ‘Negen daarvan hebben zich aangemeld voor deelname aan één of meer van de werkgroepen’, meldt het bedrijf in een reactie. Twee organisaties hebben specifieke verbeterpunten aangedragen, respectievelijk over de oplossing zelf en over de contractuele afspraken.
Het Plan van Aanpak, opgesteld op verzoek van de leden van de VNG, is gericht op het scherp inventariseren van bezwaren en zorgen van klanten. ‘Het einddoel is dat al onze klanten tevreden zijn, zoals zij doorgaans zijn over onze dienstverlening’, aldus de leverancier. In de praktijk betekent dit de oprichting van twee werkgroepen — één voor technische/functionele oplossingen en één voor contractuele voorwaarden — alsmede een stuurgroep en een structureel opdrachtgeversoverleg.
Onduidelijkheid over kosten
De vraag of de kosten voor het opvragen van warc-bestanden voortaan lager zullen uitvallen, blijft vooralsnog onbeantwoord. De leverancier zegt zich ‘niet geheel te herkennen’ in de bedragen waarover eerder in de media werd gesproken, maar erkent dat de prijsstelling onderdeel is van de herziening. ‘Afhankelijk van de gekozen scenario’s kunnen we mogelijk tot een aangepaste prijsstelling komen.’
De VNG bevestigt het overleg met de leverancier en benadrukt dat alle overheden persoonlijk door Archiefweb zijn geïnformeerd over de vervolgstappen. Daarmee lijkt er in elk geval een eerste stap gezet richting herstel van vertrouwen tussen gemeenten en leverancier.
Angel uit conflict
Of de aangekondigde structurele overlegvormen daadwerkelijk leiden tot meer grip en minder afhankelijkheid voor gemeenten, blijft afwachten. Voor nu lijkt de angel uit het conflict gehaald, maar de komende maanden zullen moeten uitwijzen of de beloofde verbeteringen ook werkelijk voelbaar zijn voor de gemeenten die zich tot nu toe gegijzeld voelden.
Lees meer: